Argentinski steak z omako čimičuri

Recept:

količina: za 1 osebo
čas priprave: 15 min

  1. Steak vzamemo iz hladilnika pol ure pred peko, da se ogreje na sobno temperaturo. Medtem zakurimo žar in razgrejemo rešetke. Premažemo jih z oljem in nanje položimo steak. Po približno 4 minutah ga obrnemo (če želimo na steaku karirast vzorec, ga za nekaj trenutkov zasukamo za 90 stopinj in šele nato obrnemo na drugo stran). Po dveh minutah z vbodnim termometrom preverimo središčno temperaturo mesa – če želimo manj pečeno meso, ga pečemo do središčne temperature 52–54 °C (približno 4 minute), za srednje pečeno (medium) pa do 54–58 °C (približno 6 minut).

 

  1. Ko meso doseže želeno središčno temperaturo, steak prestavimo na krožnik, kjer naj počiva vsaj 5 minut. Med počivanjem se središčna temperatura še nekoliko zviša, mesni sokovi pa umirijo, zato je steak sočnejši.

 

  1. Omako čimičuri pripravimo tako, da vse sestavine sesekljamo in zmešamo. Za bolj grobo omako jih sesekljamo z nožem, za kremno omako pa vse skupaj zmeljemo v multipraktiku.

 

  1. Ker je steak Argentino že prijetno začinjen, ga ni treba soliti. Če želimo, pa ga lahko vseeno posolimo s ščepcem solnega cveta. Steak ponudimo z omako čimičuri.

Sestavine:

  • steak Argentino
  • sončnično olje

 

za omako čimičuri (za 5 oseb)

  • 1 manjša rdeča čebula
  • 100 g peteršilja
  • 1 strok česna
  • 1 rdeč feferon
  • 2 žlički rjavega sladkorja
  • 2 žlički soli
  • 2 žlici jabolčnega kisa
  • sok ½ limone
  • 0,5 dl oljčnega olja