Leskovački čevapčiči

Čas priprave: 10 min
Količina: za 2 osebi

Sestavine:

  • 480 g Leskovačkih čevapčičev Z’dežele

  • 2 žlici olja

  1. Žar zakurimo do zmerne temperature, saj so čevapčiči, pečeni na prevročem žaru, z zunanje strani izsušeni, v notranjosti pa surovi. Primernost temperature preverimo tako, da 3 centimetre nad površino, na kateri bomo pekli, pridržimo dlan; če zdržimo 6 sekund, je temperatura prava. Temperaturo žara na oglje uravnavamo tako, da rešetke po potrebi spuščamo k žerjavici.
     
  2. Rešetke (ali ploščo) žara rahlo naoljimo in nanje položimo čevapčiče. Nekaj minut jih ne premikamo, da rešetke na čevapčičih ustvarijo lep vzorec, nato pa jih z lopatico nežno premikamo oz. »kotalimo« po žaru, da se z vseh strani enakomerno rjavo zapečejo – tako bodo pečeni čevapčiči zares sočni. Pečemo jih počasi, 8 do 10 minut.
     
  3. Ali so čevapčiči pečeni, preverimo tako, da čevapčič prepolovimo. Pravilno pečen čevapčič je v prerezu rjave barve, ko ga rahlo stisnemo, pa se iz njega sočno pocedi. Preden čevapčiče postrežemo, jih par minut pustimo počivati v ogreti pokriti posodi. Čevapčiče ponudimo s popečeno lepinjo, kajmakom in svežo zelenjavo.