Skoči na vsebino

z'dežele – Celjske mesnine d.o.o.

Poletje je že skoraj tu! POSTANITE MOJSTER ŽARA Z´DEŽELE!

Poletje je že skoraj tu! POSTANITE MOJSTER ŽARA Z´DEŽELE!

Sezona piknikov in peke na žaru se je že začela! Sreča postane vsak trenutek, ki ga preživimo zunaj  v dobri družbi ob vonju žara.
Da bo letošnja sezona  okusna in bodo gosti ali pa samo vaši najbližji navdušeni nad vašimi mojstrovinami z žara, izberite in pripravite različne dobrote z´dežele, s katerimi se boste izkazali kot najboljši žar mojster.

Za nepogrešljiv del gurmanskih užitkov izberite izdelke z´dežele, ki jih z lahkoto pripravimo na žaru: Klasični čevapčiči, Leskovački čevapčiči, Sarajevski čevapčiči, Gurmanski čevapčiči, Klasične pleskavice, Leskovačke pleskavice, Sarajevske pleskavice, Gurmanske pleskavice, Kotleti, Roštiljska klobasica-klasik, Roštiljska klobasica-pikant, Rebra za žar BBQ-ribs, Argentino, T-bone.
Jedi z žara ponudimo s kajmakom in lepinjo, kot prilogo pa dodamo mlado čebulo, različno sezonsko zelenjavo, pečeno papriko, solate ali ajvar.
Pri peki na žaru je dobro slediti nekaj enostavnim nasvetom osnov peke na žaru in se izogniti najpogostejšim napakam.

Osnove peke na žaru

Za pravi piknik potrebujete: lopatico za oglje, klešče za peko, čopič, alufolijo, rokavice, termometer, desko in nož za rezanje, jedilni pribor, krožnike, kozarce, začimbe, odpirače, posodice za živila, kakovostno meso in veliko dobre volje.
Da bodo pa trenutki še lepši izberite kakovostno vino ali penino Radgonskih goric. Gostom lahko ponudite Janževca, Suho, Zlato ali Traminčevo penino in osvežilnega Huga.
Rešetke našega žara naj bodo čiste, kajti okus umazanih rešetk se krepko pozna pri okusu pečene hrane. Očistimo jih pred peko, jih nato obrišemo s papirnato brisačko ter premažemo z rastlinskim oljem, ki bo poskrbelo za odstranitev delcev zoglenelega mesa. Pred čiščenjem rešetk žar že segrejemo, saj bo čiščenje tako še bolj učinkovito.
Temperatura naj doseže okoli 300°C. To preverimo tako, da podržimo roko približno 5 cm nad žarom in ko nas po štirih sekundah zapeče, je to znak, da je žar pripravljen za peko. Vročina poskrbi, da je hrana hitreje in bolje pečena, dim pa ji da tisto pravo žar aromo.
Rešetk ne napolnimo do zadnjega kotička. Ogenj tako lahko zadiha in obračanje mesa je nepredstavljivo lažje. Pomembno je, da različne vrste mesa po rešetkah smiselno razporedimo.
Hrano na polovici pečenja obrnemo. Poznamo neposredno pečenje in posredno pečenje. Pri neposrednem meso leži neposredno nad virom toplote. Ta način pečenja je primeren za nabodala, hrenovke, zrezke in kotlete. Čas peke je 30 minut. Pri posrednem pečenju na žaru pa meso ne leži neposredno nad virom toplote. Zato je idealno meso, ki se peče dlje časa in sicer pečenke ali rebra.
Ko je meso pečeno, našo žar mojstrovino previdno položimo na vnaprej pripravljen krožnik oziroma posodo in jo pokrijemo.

Kako se izogniti napakam peke na žaru?

Najbolj pogosta napaka vsakega žar začetnika je, da žar prižge prepozno. Priprava in peka na žaru vzameta lahko tudi do več ur, zato moramo med peko vedno imeti v mislih zračenje žara (zrak mora konstantno krožiti) in vročino (žar se segreje tudi nad 300°C).
Mojstri žara pečejo meso in zelenjavo ločeno, saj le tako oboje ohrani svoj lasten okus. Iz istega razloga uporabimo ločene posode za pečeno meso in zelenjavo.
Zelo pazljivi moramo biti, da ne pride do kapljanja masti skozi rešetke v žerjavico, kajti žerjavica zaradi masti vzplameni in plameni zažgejo našo žar mojstrovino. Rešitev je v tem primeru preprosta – meso umaknemo stran od plamenov in počakamo, da plameni prenehajo. Ne polivajmo oglja z vodo ali pivom, kajti tako izgubimo popolno temperaturo žara.

Obiščite nas v poslovalnicah!

Za vas imamo široko ponudbo mesa in mesnih izdelkov. Okus domačnosti je naše izdelke naredil nepogrešljive pri tradicionalnih gurmanskih užitkih slovenske kulinarične zakladnice.