POSEBNE DOBROTE Z´DEŽELE: T – bone, Rebra za žar BBQ-ribs, Rib-eye, Tomahawk

Žar je veliko več kot le peka klobasic in čevapčičev na vroči rešetki. Peka na žaru ponuja številne možnosti za pripravo slastnih prigrizkov za piknike ter pomladna in poletna kosila in večerje.

Nepogrešljiv del gurmanskih užitkov so okusne, sočne žar dobrote. Meso na žaru je dobro že brez dodatkov,  a je okus še boljši, če je meso marinirano ali natrto z različnimi začimbami. Naši mesni izdelki za žar so rahlo začinjeni in uležani, zato vam ni potrebno pripraviti dodatne marinade.

Poleg klobasic, pleskavic in čevapčičev pripravimo še druge dobrote z’ dežele, ki bodo do dobra vznemirile in zadovoljile vaše brbončice. Zagotavljamo, da se ne boste mogli upreti vonju in okusu naslednjih dobrot z žara:

Rebra za žar BBQ-ribs

Pečenje svinjskih reber ni več navada samo v Ameriki, razširilo se je v pravi hit tudi pri nas. To je specialiteta, zaradi katere si obliznemo vse prste. Najboljše so pripravljena tako, da so slastno mehka, da se meso oddvoji od kosti in se topi v ustih. 

Preden pričnete s pečenjem svinjskih reber, naj le ta počivajo 30 min na sobni temperaturi.

Argentino

Argentino je ramsteak iz mesa slovenskih mladih govedi, brez kosti, je rahlo začinjen s čili soljo in dobro uležan. Če želite značilne vzorce na Argentinu, uporabite rešetko za vzorce, kajti vzorci rešetk okrepijo okus, ramsteak pa je tudi na videz bolj vabljiv.

Pred pečenjem naj ramsteak počiva na sobni temperaturi. Argentinski ramsteak je že začinjen in ne potrebujete dodatne marinade.

Žar nastavite na visoko, neposredno vročino. Če je ramsteak debel tri centimetre, ga morate peči tri minute na vsaki strani, torej eno minuto za vsak centimeter debeline – tako boste dobili srednje zapečen ramsteak. Nato ga vzemite iz žara in ga pustite počivati na deski za rezanje tako dolgo, kot ste ga pekli.

T-bone

T-bone je zrezek mladih govedi, ki je odrezan iz hrbta in ledij tako, da ima kost v obliki črke T. Na eni strani kosti je ramsteak, na drugi strani kosti pa pljučna pečenka.

Izdelek je suho zorjen in ima vsaj 2 – 3 cm debeline. Spečemo ga na hitro, na vročem žaru in ga po pečenju pustimo počivati vsaj 5 minut.

Rib-eye

Rib-eye je ramsteak iz mesa mladih govedi, brez kosti. Rahlo je začinjen s soljo in dobro uležan.

Pred pečenjem naj ramsteak počiva na sobni temperaturi. Rib-eye je že začinjen, zato ne potrebujete dodatne marinade. Žar nastavite na visoko, neposredno vročino. Če je ramsteak debel tri centimetre, ga morate peči tri minute na vsaki strani, torej eno minuto za vsak centimeter debeline – tako boste dobili srednje zapečen ramsteak. Nato ga vzemite iz žara in ga pustite počivati na deski za rezanje tako dolgo, kot ste ga pekli.

Tomahawk

Tomahawk je kralj zrezkov! Zaradi dolge kosti je podoben sekirci, od tod tudi ime.

Zrezek pustimo ležati na sobni temperaturi vsaj 30 minut in ga tik pred peko dobro nasolimo in dobro popopramo. Lahko pa zadnji korak preskočimo in zrezek popopramo šele, ko je le-ta že pečen. Kasneje ko ga popopramo, bolj bo pikanten.


Veliko gurmanskih užitkov v toplih poletnih večerih vam želimo!