Ribeye steak

Ribeye steak

Ribeye steak debeline 3-4 cm pečemo na zmernem direktnem ognju na žaru ali ponvi. 4 minute na stran ali dokler središčna temperatura ne doseže 54-56 stopinj celzija. Steak solimo po peki.
4.34 od 3 glasov
Natisni Pin
Ključna beseda: ribeye, steak
Čas priprave: 15 minutes
Čas kuhanja: 30 minutes

Recept

  • Ribeye steak Z’dežele vzamemo iz hladilnika 30 minut pred peko, da se ogreje na sobno temperaturo. Medtem žar na oglje pripravimo za posredno (indirektno) peko tako, da vse oglje prestavimo na eno stran kurišča. Del kurišča, v katerem ni oglja, prekrijemo z velikim kosom aluminijaste folije, ki bo preusmerila pretok zraka skozi oglje, poleg tega pa bomo žar po peki laže očistili. Na kurišče postavimo rešetke, žar pokrijemo in počakamo, da se segreje na 180 °C.
  • Ribeye steak postavimo na rešetke nad folijo (indirektna peka), pokrov žara pokrijemo in steak pečemo 20 min oziroma tako dolgo, da temperatura na vbodnem termometru pokaže 45 do 48 °C središčne temperature.
  • Ko meso doseže želeno središčno temperaturo, steak prestavimo na krožnik, kjer naj počiva vsaj 5 minut. Med počivanjem se središčna temperatura še nekoliko zviša, mesni sokovi pa umirijo, zato je steak sočnejši.
  • Steak narežemo na poljubno debele rezine, postrežemo in na koncu posolimo z grobo soljo.
Zaradi večje vsebnosti medtkivne maščobe, ribeye steak postreže s svežo/kislo omako kot je chimichurri ali pa na maslu popečenimi paradižniki.