Slastna BBQ rebrca na žaru

Čas priprave: 15 min
Količina: za 2 osebi

Sestavine:

 • začinjena rebra za žar Z’dežele
  (pribl. 260 g)

 • omaka za žar (omaka BBQ)

 1. Rebrca vzamemo iz hladilnika 30 minut pred pečenjem, da se ogrejejo na sobno temperaturo. Medtem žar na oglje pripravimo za posredno (indirektno) peko tako, da vse oglje prestavimo na eno stran kurišča. Del kurišča, v katerem ni oglja, prekrijemo z velikim kosom aluminijaste folije, ki bo oddajala dodatno toploto, poleg tega pa bomo žar po peki laže očistili. Na kurišče postavimo rešetke, žar pokrijemo in počakamo, da se segreje na 150 °C.
   
 2. Rebrca, ogreta na sobno temperaturo, postavimo na rešetke nad folijo (indirektna peka), pokrov žara pokrijemo in rebrca pečemo 2 uri pri 110 do 150 °C.
   
 3. Po dveh urah rebrca zavijemo v aluminijasto folijo, jih postavimo na rešetko, zapremo pokrov in indirektno pečemo še vsaj 1 uro, lahko tudi nekoliko dlje.
   
 4. Rebrca vzamemo iz folije, jih položimo na rešetke žara z indirektnim virom toplote in premažemo z omako za žar. Pokrov žara pokrijemo in pečemo 15 min. Nato rebrca znova premažemo z omako za žar in rebrca pokrita pečemo še 15 min. Pri tem ves čas spremljamo temperaturo žara (110–150 °C), saj mora omaka za žar na površini rebrc lepo karamelizirati, ne sme pa se zažgati.
   
 5. Rebrca so primerno pečena, ko se meso že ob nežnem dotiku loči od kosti oz. ko lahko skozi meso brez večje sile potisnemo leseno paličico (npr. za ražnjiče). Če uporabljamo vbodni termometer, mora biti pri primerno pečenih rebrcih središčna temperatura mesa 90 °C.
   
 6. Pečena rebrca položimo na leseno desko in jih narežemo. Zraven lahko ponudimo na žaru popečene paradižnikove polovice, svežo, pečeno ali vloženo zelenjavo ter omako za žar.