Telečji hrbet (kronica – oblika zaradi očiščenih kosti in oblike pri peki)

RECEPT 1:


Število oseb
: za 6 – 8 oseb

Teža reber: 2,5 – 3,2 kg (hrbet – spodnji del pri rebrih) s kostjo

Zelenjava: krompir, čebula, jajčevec

Začimbe: sol, poper, gorčica, česen v prahu, žajbelj, 2 dcl belega vin, približno 1 dcl belega olja

kronice 2

Očiščen hrbet začinimo z zelišči. Namažemo z gorčico in ga na žaru ali v ponvi opečemo z obeh strani, ga malo ohladimo ter oblikujemo v krono katero povežemo z vrvico, kosti pa pokrijemo z alufolijo. Kronico damo v pekač in podlijemo z vinom ter malo jušne osnove. V pečici pečemo 1h – 1,5h na 160 ° C. Ko je pečena, jo vzamemo iz pečice in pustimo na toplem (do 70° C).

V pekač, v katerem smo pekli kronico, damo na krhlje narezan krompir, čebulo in jajčevec. To pečemo 20 minut na 180° C. Nato dodamo na krhlje narezano papriko, šampinjone, suhe slive in češnjev paradižnik, ter vse skupaj pečemo še dodatnih 20 minut. Vzamemo iz pečice in s pečeno zelenjavo napolnimo telečjo krono, zelenjavo potrosimo s peteršiljem, s kosti odstranimo folijo ter vrvico, saj bo kronica ostala na mestu v takšni obliki.

Dober tek!

RECEPT 2:

Število oseb
: 6 – 8 oseb

Teža reber: 2,5 – 3,2 kg (hrbet – spodnji del pri rebrih) s kostjo

Zelenjava: 30 dag korenja, cvetače, brokoli, brstični ohrovt (vse sestavine damo v slan krop)

Začimbe: sol, poper, gorčica, česen v prahu, žajbelj, 2 dcl belega vin, približno 1 dcl belega olja

Očiščen hrbet začinimo z zelišči. Namažemo z gorčico in ga na žaru ali v ponvi opečemo z obeh strani, ga malo ohladimo in ga oblikujemo v krono ter povežemo z vrvico, kosti pa pokrijemo z alufolijo. Kronico damo v pekač in podlijemo z vinom ter malo jušne osnove. V pečici pečemo 30 min na 160 ° C.

Priprava zelenjave:

  • 10 dag masla,
  • 10 dag ostre moke,
  • 8 dcl meka,
  • 2 dcl kisle smetane
  • Sol
  • Muškatni orešček
  • 4 kom jajca
  • Parmezan
  • Listi peteršilja
kronice

Zelenjavo zblanširamo (do 3 minute),  naredimo bešamel, ga ohladimo, začinimo, dodamo rumenjake in kislo smetano. Nato začinjen bešamel zmešamo ter dodamo blanširano zelenjavo, dobro premešamo, dodamo peteršilj in sneg iz beljakov, rahlo premešamo in napolnimo krono. Nadev v kronici lepo poravnamo, posipamo s parmezanom in damo v pečico za 45 minut na 160° C. Vzamemo iz pečice, pustimo, da se malo ohladi in nato serviramo.

Dober tek!