Skoči na vsebino

z'dežele – Celjske mesnine d.o.o.

Recepti in nasveti Z'dežele​

Testeninska solata s pečeno pečenico, papriko in jogurtovim prelivom

Testeninska solata s pečeno pečenico, papriko in jogurtovim prelivom

20 min
čas kuhanja
Lahka
zahtevnost
10 min
čas priprave
4 osebe
št. oseb
Testeninska solata s pečeno pečenico, papriko in jogurtovim prelivom - Z'dežele

Sestavine

Za solato:

  • 300 g poljubnih testenin (peresniki, metuljčki, svedrčki)

  • 2 srednje veliki pečenici (približno 300 g skupaj)

  • 2 rdeči papriki (lahko tudi rumena ali oranžna)

  • 1 manjša rdeča čebula

  • 100 g rukole ali motovilca

  • 1 žlica olivnega olja

  • Sol in poper po okusu

 

Za jogurtov preliv:

  • 200 g navadnega grškega jogurta

  • 1 žlička gorčice

  • 1 žlica limoninega soka

  • 1 žlica olivnega olja

  • 1 strok česna (drobno sesekljan ali stisnjen)

  • Svež koper ali drobnjak (po želji)

  • Sol in poper po okusu

Navodila za pripravo

Postopek

1. Skuhajte testenine

V večjem loncu zavrite vodo, dodajte sol in skuhajte testenine po navodilih na embalaži. Ko so kuhane »al dente«, jih odcedite, splaknite s hladno vodo in pustite, da se popolnoma ohladijo.

2. Specite pečenico in papriko

Pečenici po dolžini zarežite (če želite, da se hitreje speče), nato ju specite v ponvi ali pečici:

  • V ponvi: na srednji temperaturi, približno 8–10 minut, da lepo porjavi.

  • V pečici: 20 minut pri 200 °C, v zadnjih 5 minutah dodajte narezano papriko (na trakove), pokapano z oljem.

Po peki pečenico narežite na kolobarje ali diagonalne rezine.

3. Pripravite preliv

V manjši skledi zmešajte jogurt, gorčico, limonin sok, olje, česen in začimbe. Po želji dodajte sesekljan koper ali drobnjak. Premešajte in pustite stati 5–10 minut, da se okusi povežejo.

4. Sestavite solato

V večji skledi zmešajte ohlajene testenine, popečeno papriko, narezano pečenico, na tanke lističe narezano čebulo in rukolo. Po vrhu prelijte z jogurtovim prelivom in rahlo premešajte.

5. Postrezite

Solato lahko postrežete takoj ali pa jo ohladite v hladilniku za 30 minut za še boljši okus. Odlična je tudi kot hladna večerja ali kosilo za na pot.

Testeninska solata s pečeno pečenico, papriko in jogurtovim prelivom - Z'dežele

Meso:

  • Pečen piščančji file (narezano na trakove ali kocke) – bolj nežen okus.

  • Dimljena ali kuhana šunka – hitro in brez kuhanja.

  • Grill klobasice ali čevapčiči – bolj izrazit, »piknik« okus.

  • Pečena slanina – za hrustljavost in bogatejši okus.

 

Brezmesne alternative:

  • Pečen tofu (naravno ali mariniran s sojino omako in začimbami).

  • Popečene gobe (šampinjoni ali jurčki za mesnat nadomestek).

  • Kuhana ali pečena čičerika – za beljakovinsko alternativo.

  • Vegetarijanski klobasice ali pečenice – za enako strukturo brez mesa.

 

Nasvet

Pri izbiri zamenjave naj te vodi okus: pečenica ima močan, mesnat okus, zato ji lahko ustrezajo tudi bolj začinjene ali dimljene alternative, kot so dimljen tofu, popečene gobe ali pečen piščanec s papriko v prahu.

 

Pikniki in vrtne zabave

  • Pripraviš jo lahko vnaprej, postrežeš hladno in odlično prenaša transport.

  • Jogurtov preliv je lahek in bolj osvežilen kot majonezni, zato je idealna za poletne dni.

Družinska kosila ali večerje

  • Ko si zaželiš nekaj preprostega, a bolj posebnega kot klasične testenine.

  • Otrokom bo všeč kombinacija testenin in blagega okusa jogurtovega preliva.

Malica za v službo ali šolo

  • Sestavine ostanejo sveže tudi več ur, zato jo lahko shraniš v posodico in odneseš s seboj.

  • Dodatek zelenjave in beljakovin naredi jed hranilno in nasitno.

Hiter obrok med tednom

  • Ko nimaš časa za kuhanje – pečenico in papriko lahko spečeš vnaprej, testenine skuhajo same.