Natrgana svinjina ali Pulled pork

Sestavine
-
1,2–1,5 kg svinjskega plečeta (brez kosti, lahko tudi vrat)
-
2 žlici rjavega sladkorja
-
2 žlički mlete paprike (sladka ali dimljena)
-
1 žlička mlete kumine
-
1 žlička česna v prahu
-
1 žlička čebule v prahu
-
1 žlička soli
-
pol žličke črnega popra
-
2 žlici olja
-
200 ml jabolčnega kisa (ali jabolčnega soka)
-
200 ml piščančje jušne osnove
-
BBQ omaka po okusu
Navodila za pripravo
-
Priprava mesa
Svinjsko pleče očisti odvečnih koščkov maščobe. V manjši posodi zmešaj vse začimbe in sladkor, nato pa z mešanico natri meso z vseh strani. Pokapljaj z oljem in pusti marinirati (vsaj 1 uro, lahko pa tudi čez noč v hladilniku). -
Pečenje v pečici
Pečico segrej na 150 °C. Meso položi v pekač ali litoželezno posodo, dodaj jabolčni kis in jušno osnovo. Pokrij s pokrovom ali aluminijasto folijo. Pecite 4–5 ur, dokler meso ni tako mehko, da ga lahko z vilicami raztrgaš. -
Trganje mesa
Ko je meso pečeno, ga vzemi iz posode in pusti 10 minut počivati. Nato ga z dvema vilicama natrgaj na vlakna. -
Dodajanje omake
V ponev ali pekač vlij sokove od pečenja, vmešaj BBQ omako in vanjo dodaj natrgano svinjino. Na rahlem ognju vse skupaj premešaj, da se okusi povežejo. -
Postrežba
Postrezi v mehkih bombetkah z BBQ omako in coleslaw solato, lahko pa tudi kot glavno jed ob pečenem krompirju ali solati.

Kaj se prileže zraven?
-
Coleslaw solata (klasična zeljna solatab za svežino)
-
Kisle kumarice ali druga vložena zelenjava
-
Pečen krompir
-
Koruza na žaru z maslom
-
Mehke burger bombetke (najbolj klasična postrežba)
-
Tortilje za “pulled pork tacos”
-
Mešana solata ali pečena zelenjava za lažjo varianto
Za kakšne priložnosti je primerna natrgana svinjina ali Pulled pork?
-
Zabave in pikniki – ker lahko pripravimo večjo količino naenkrat, postrežemo v bombetkah ali tortiljah, gostje pa si sami sestavijo sendviče.
-
Družinska kosila – počasno pečeno meso, ki je mehko in sočno, je prava zvezda mize, poleg klasičnih prilog (krompir, solata).
-
BBQ druženja s prijatelji – odlično paše k pivu, koruzi in coleslaw solati.
-
Hitra, a bogata večerja – če je meso že pripravljeno, ga le pogrejemo in postrežemo v sendviču.
-
Posebne priložnosti – lahko je tudi malo drugačna glavna jed za praznike ali rojstnodnevne pogostitve.