Skoči na vsebino

z'dežele – Celjske mesnine d.o.o.

Recepti in nasveti Z'dežele​

Natrgana svinjina ali Pulled pork

Natrgana svinjina ali Pulled pork

4–5 ur (v pečici ali počasnem loncu)
čas kuhanja
Srednja
zahtevnost
15 minut
čas priprave
4 osebe
št. oseb
Natrgana svinjina - Pulled pork - recept

Sestavine

  • 1,2–1,5 kg svinjskega plečeta (brez kosti, lahko tudi vrat)

  • 2 žlici rjavega sladkorja

  • 2 žlički mlete paprike (sladka ali dimljena)

  • 1 žlička mlete kumine

  • 1 žlička česna v prahu

  • 1 žlička čebule v prahu

  • 1 žlička soli

  • pol žličke črnega popra

  • 2 žlici olja

  • 200 ml jabolčnega kisa (ali jabolčnega soka)

  • 200 ml piščančje jušne osnove

  • BBQ omaka po okusu

Navodila za pripravo

  1. Priprava mesa
    Svinjsko pleče očisti odvečnih koščkov maščobe. V manjši posodi zmešaj vse začimbe in sladkor, nato pa z mešanico natri meso z vseh strani. Pokapljaj z oljem in pusti marinirati (vsaj 1 uro, lahko pa tudi čez noč v hladilniku).

  2. Pečenje v pečici
    Pečico segrej na 150 °C. Meso položi v pekač ali litoželezno posodo, dodaj jabolčni kis in jušno osnovo. Pokrij s pokrovom ali aluminijasto folijo. Pecite 4–5 ur, dokler meso ni tako mehko, da ga lahko z vilicami raztrgaš.

  3. Trganje mesa
    Ko je meso pečeno, ga vzemi iz posode in pusti 10 minut počivati. Nato ga z dvema vilicama natrgaj na vlakna.

  4. Dodajanje omake
    V ponev ali pekač vlij sokove od pečenja, vmešaj BBQ omako in vanjo dodaj natrgano svinjino. Na rahlem ognju vse skupaj premešaj, da se okusi povežejo.

  5. Postrežba
    Postrezi v mehkih bombetkah z BBQ omako in coleslaw solato, lahko pa tudi kot glavno jed ob pečenem krompirju ali solati.

Natrgana svinjina - Pulled pork - recept
  • Coleslaw solata (klasična zeljna solatab za svežino)

  • Kisle kumarice ali druga vložena zelenjava

  • Pečen krompir

  • Koruza na žaru z maslom

  • Mehke burger bombetke (najbolj klasična postrežba)

  • Tortilje za “pulled pork tacos”

  • Mešana solata ali pečena zelenjava za lažjo varianto

  • Zabave in pikniki – ker lahko pripravimo večjo količino naenkrat, postrežemo v bombetkah ali tortiljah, gostje pa si sami sestavijo sendviče.

  • Družinska kosila – počasno pečeno meso, ki je mehko in sočno, je prava zvezda mize, poleg klasičnih prilog (krompir, solata).

  • BBQ druženja s prijatelji – odlično paše k pivu, koruzi in coleslaw solati.

  • Hitra, a bogata večerja – če je meso že pripravljeno, ga le pogrejemo in postrežemo v sendviču.

  • Posebne priložnosti – lahko je tudi malo drugačna glavna jed za praznike ali rojstnodnevne pogostitve.