Telečja obara s krompirjem in zelenjavo

Sestavine
-
600 g telečjega mesa (pleče ali stegno, narezano na kocke)
-
3 žlice olja ali svinjske masti
-
1 večja čebula
-
2 korenčka
-
1 peteršiljev koren
-
1/4 gomolja zelene
-
2 stroka česna
-
3 srednje veliki krompirji
-
1 lovorjev list
-
1 žlica paradižnikove mezge
-
1/2 žličke mlete paprike (sladke)
-
1/2 dcl belega vina (opcijsko)
-
1,2 l goveje ali zelenjavne jušne osnove (ali voda + jušna kocka)
-
sol, poper po okusu
-
sesekljan svež peteršilj
Za pripravo priporočamo, da izberete:
Navodila za pripravo
-
Priprava mesa in zelenjave:
Telečje meso narežemo na kocke. Čebulo olupimo in drobno nasekljamo. Korenje, peteršiljev koren in zeleno olupimo ter narežemo na manjše kocke. Krompir olupimo in narežemo na srednje velike kose. -
Praženje:
V večjem loncu segrejemo olje ali mast in na srednjem ognju popražimo čebulo, da postekleni. Dodamo meso in ga na hitro zapečemo, da se rahlo obarva. -
Dodatek začimb in zelenjave:
Dodamo sesekljan česen, korenje, peteršiljev koren in zeleno. Premešamo, dodamo paradižnikovo mezgo in mleto papriko, zalijemo z vinom (če ga uporabimo) ter pustimo, da alkohol izhlapi. -
Kuhanje:
Zalijemo z vročo jušno osnovo, dodamo lovorjev list, sol in poper. Kuhamo na zmernem ognju približno 45 minut, da je meso skoraj mehko. -
Dodamo krompir:
Po tem času v obaro dodamo krompir in kuhamo še 20–25 minut, da se krompir in meso lepo zmehčata, omaka pa nekoliko zgosti. -
Zaključek:
Ko je obara kuhana, odstranimo lovorjev list, poskusimo in po potrebi še dosolimo ali popopramo. Na koncu vmešamo sesekljan svež peteršilj.Obaro ponudimo vročo, skupaj s kosom svežega kruha. Odlično se poda tudi ob domačih žgancih ali rezini koruznega kruha.

Namigi, kako lahko obaro še izboljšate!
Ključni triki za boljši okus
-
Počasno praženje čebule: čebulo praži na nizkem ognju, da lepo porjavi in postane sladka – to je osnova vsake dobre obare.
-
Kratko popeči meso: telečje kocke pred kuhanjem na hitro popečeš do rahlo rjave skorjice. Tako dodaš obari boljši okus.
-
Dodajanje tekočine postopoma: ne zalij takoj z vso tekočino, ampak po zajemalkah. Meso in zelenjava tako spustita več okusa.
-
Domača osnova: če je le mogoče, uporabi domačo govejo/telečjo jušno osnovo namesto kocke. Razlika v okusu je velika.
Kakšna zakuha paše v obaro?
-
Ajdovi žganci so klasična in nasitna priloga, ki obari dodajo rustikalen, domač okus.
-
Cmočki (majhni svaljki iz moke in jajca) naredijo obaro bolj kremasto in prijetno gostljato.
-
Ajdova kaša je odlična izbira za nekoliko bolj oreškast okus in bolj »zdravo« različico obare.
- Ješprenj (ječmen) – naredi obaro bolj enolončnično, doda fino kremasto teksturo.
-
Drobne testenine (ribici, polžki ali rezanci) so preprosta in hitra zakuha, ki obari doda lahkotnost in jo naredi še bolj priljubljeno pri otrocih.