Skoči na vsebino

z'dežele – Celjske mesnine d.o.o.

Recepti in nasveti Z'dežele​

Pečena Martinova gos s kostanjem in jabolki

Pečena Martinova gos s kostanjem in jabolki

3 ure
čas kuhanja
srednja
zahtevnost
30 minut
čas priprave
za 6 oseb
št. oseb
Pečena gos s kostanjem in jabolki - Z'dežele

Sestavine

Priprava gosi:

  • 1 večja gos (okoli 4–5 kg)

  • sol in poper po okusu

  • 1 jabolko

  • 1 čebula

  • nekaj vejic svežega timijana

  • 2–3 lovorjevi listi

Za nadev:

  • 300 g kuhanega kostanja

  • 2 jabolki, narezani na kocke

  • 1 čebula, drobno sesekljana

  • 2 žlici masla

  • 1 žlica drobtin

  • sol, poper

  • ščepec muškatnega oreščka

Za omako:

  • 2 žlici gosje masti ali olja

  • 1 žlica moke

  • 200 ml jušne osnove

  • 100 ml belega vina

  • sol in poper po okusu

Navodila za pripravo

Priprava

  1. Priprava goske
    Gos očistimo, odstranimo odvečno maščobo in jo na notranji ter zunanji strani dobro osolimo in popopramo. Po želji jo lahko čez noč pustimo v hladilniku, da se sol bolje vpije v meso.

  2. Priprava nadeva
    Na maslu prepražimo čebulo do zlato rjave barve, dodamo kostanj, narezana jabolka, drobtine in začimbe. Vse skupaj rahlo popražimo in pustimo, da se ohladi. Nato nadevamo gos in odprtino zapremo z zobotrebcem ali kuhinjsko vrvico.

  3. Peka
    Gos položimo v pekač z prsno stranjo navzgor. Dodamo narezano čebulo, jabolko, lovor in timijan. Pečemo v ogreti pečici na 180 °C približno 3 ure. Med peko gos večkrat prelijemo z lastno maščobo in po potrebi dodamo malo vode, da se ne izsuši. Zadnjih 20 minut peko povečamo na 200 °C, da se koža lepo zapeče in postane hrustljava.

  4. Priprava omake
    Po končani peki sok iz pekača precedimo. V kozici segrejemo žlico maščobe, dodamo moko in jo rahlo popražimo. Zalijemo s sokom in vinom, nato mešamo, dokler omaka ne postane gladka in nekoliko zgostena. Po okusu dosolimo in popopramo.

Pečena gos s kostanjem in jabolki - Z'dežele

Ko je gos pečena, jo pustimo počivati vsaj 15 minut, da se sokovi v mesu enakomerno porazdelijo. Nato jo narežemo na posamezne dele – prsi, bedra, krila.
Postrežemo jo na ogretih krožnikih, skupaj z nadevom iz kostanja in jabolk, ki ga lahko oblikujemo v majhne kupčke ali nadevamo v obročke iz krompirjevega testa za lepši videz.

Kot prilogo ponudimo dušeno rdeče zelje, rahlo zabeljeno s kislim jabolkom in kapljico rdečega vina, ter krompirjeve ali kruhove cmoke, ki odlično vpijejo omako. Po želji dodamo še pečena jabolka z žličko brusnične marmelade – popolna jesenska kombinacija okusov.

Vinsko priporočilo

Za pravo martinovo vzdušje naj ob goski ne manjka kozarec vina.


K bogatemu, mastnemu mesu goske se izvrstno poda polno, zrelo belo vino s prijetno kislino, kot je rumeni muškat, renski rizling ali chardonnay, po možnosti zorjen v lesu. Če imate raje rdeča vina, izberite modro frankinjo ali modri pinot – elegantna vina, ki lepo uravnotežita sladkobo kostanja in jabolk.

Za še bolj praznični pridih lahko nadevu dodate pest suhih brusnic ali nekaj žlic marelične marmelade, ki se čudovito ujame z okusom kostanja in jabolk.