Skoči na vsebino

z'dežele – Celjske mesnine d.o.o.

Recepti in nasveti Z'dežele​

Svinjski file polnjen s suhimi slivami in orehi

Svinjski file polnjen s suhimi slivami in orehi

1 ura
čas kuhanja
Srednja
zahtevnost
25 min
čas priprave
4-6 oseb
št. oseb
Svinjski file polnjen s suhimi slivami- Z'dežele

Sestavine

Za meso:

  • 1 kos svinjskega fileja (okoli 800 g)

  • sol in poper po okusu

  • 2 žlici gorčice

  • 2 žlici olja

  • nekaj vejic svežega timijana ali rožmarina

Za nadev:

  • 100 g suhih sliv

  • 50 g orehov

  • 1 manjša čebula

  • 1 žlica masla

  • 1 žlička medu

  • 1 žlička balzamičnega kisa

  • sol, poper

Za omako:

  • 1 dl belega vina ali jušne osnove

  • 1 dl sladke smetane

  • 1 žlička gorčice

  • sok od peke

Navodila za pripravo

  1. Priprava nadeva
    Suhe slive narežemo na manjše koščke, orehe grobo sesekljamo. Na maslu prepražimo drobno sesekljano čebulo, dodamo slive in orehe, pokapamo z medom in balzamičnim kisom. Po nekaj minutah praženja začinimo s soljo in poprom ter odstavimo, da se nadev ohladi.

  2. Priprava fileja
    Svinjski file z ostrim nožem po dolžini previdno razpremo kot knjigo. Rahlo potolčemo s kuhinjskim kladivom, da dobimo enakomerno debelino. Meso začinimo s soljo in poprom ter premažemo z gorčico. Na sredino položimo nadev iz sliv in orehov, nato meso previdno zvijemo v rulado in zavežemo s kuhinjsko vrvico ali pritrdimo z zobotrebci.

  3. Peka
    File na vročem olju v ponvi na hitro zapečemo z vseh strani, da dobi lepo zlato skorjico. Nato ga prestavimo v pekač, dodamo vejice timijana ali rožmarina in pečemo v pečici na 180 °C približno 40–45 minut. Med peko ga občasno prelijemo s sokom, ki se nabira v pekaču.

  4. Priprava omake
    Po končani peki file prestavimo na toplo, sok iz pekača pa precedimo v kozico. Dodamo vino ali jušno osnovo, gorčico in sladko smetano. Kuhamo nekaj minut, da se omaka rahlo zgosti, nato po potrebi dosolimo in popopramo.

Svinjski file polnjen s suhimi slivami- Z'dežele

File narežemo na debelejše rezine, tako da se lepo vidi nadev iz sliv in orehov. Postrežemo ga na ogretem krožniku z žlico omake in sezonsko prilogo – odlično se poda krompirjev pire, pečen sladki krompir ali karameliziran  korenček.
Za svežino lahko dodamo še pest rukole ali solato iz motovilca z balzamičnim prelivom.

Če pripravljate jed za praznično mizo, jo okrasite z nekaj celimi suhimi slivami, popečenimi orehi in vejico svežega timijana – elegantno in okusno.

K svinjskemu fileju z orehi in slivami se lepo poda polno, a mehko rdeče vino, kot je modra frankinja ali merlot, ki poudari sladkobo sliv in oreščkovo aromo. Če imate raje bela vina, izberite sivi pinot ali chardonnay s kančkom lesa.

Za bolj intenziven okus lahko slive predhodno namočite v nekaj žlicah rdečega vina ali žganja (na primer v konjaku). File bo mehkejši, nadev pa še bolj aromatičen.