Puranja rulada z lokavskim pršutom
Sestavine
- 120g kruha, narezanega na kocke
- 80 ml vroče vode
- 6 izkoščičenih suhih sliv
- 1 žlica sesekljanih sušenih paradižnikov
- pol čebule
- 3 žlice oluščenih pistacij
- 3 žlice sesekljanega peteršilja
- 250g izkoščičenih piščančjih stegen, brez kože
- 1 žlička soli
- pol žličke mletega popra
- 2 žlici olivnega olja
- 1200g (1 večja) puranja prsa
- 100g Lokavski pršut
- 6-8 listov žajblja
- 120g masla
Navodila za pripravo
Najprej pripravimo nadev. V večjo skledo damo kruh narezan na kocke in ga prelijemo z vročo vodo. Dodamo grobo narezane suhe slive, sesekljane sušene paradižnike, tanko narezano čebulo, oluščene pistacije, sesekljan peteršilj in grobo narezana izkoščičena piščančja stegna. Začinimo s soljo in poprom ter prilijemo olivno olje. Dobro premešamo in postavimo na stran za 5 minut.
Puranje meso po dolžini narežemo, da nastane daljši zrezek. Solimo in popramo ter nanj postavimo kos papirja za peko in ga potolčemo, da dobimo enakomerno debelino palca. Nadev enakomerno razporedimo po celotni dolžini mesa. Na krajšem koncu pustimo 10 cm roba. Tesno zvijemo skupaj.
Večji kos živilske prozorne folije damo na pult. Nanj razporedimo rezine pršuta, tako da se med sabo rahlo pokrivajo. Na pršut damo rolado. Pršut mora pokrivati celotno rolado. Tesno stisnemo z živilsko folijo in zavijemo v rolado. Postavimo v hladilnik za eno uro ali čez noč, da se okusi povežejo.
Rešetko pečice damo na sredino pečice in pečico segrejemo na 200 stopinj. Rolado odvijemo in jo pustimo pri sobni temperaturi 30 minut, nato dodamo na vrh žajbljeve liste. S kuhinjsko vrvico povežemo meso v razmiku približno 2 cm. Rešetko damo na pekač in na rešetko postavimo puranjo rolado. Z zmehčanim maslom enakomerno premažemo rolado, da bo sočna ob pečenju. 300ml vode vlijemo v pekač pod rešetko.
Puranjo rolado damo v pečico. Postavimo v pečico, kjer pečemo 1 uro 30 minut – 1 uro 45 minut, oziroma tako dolgo, da je središčna temperatura puranje rolade vsaj 65 stopinj. Zadnje pol ure pečenja smo pozorni in jo po potrebi pokrijemo z alufolijo ali papirjem za peko. Ko je rolada pečena, jo vzamemo iz pečice in pustimo 10 – 15 minut, nato razrežemo in postrežemo z izbrano prilogo in sokovi od pečenja (pod rešetko).