Skoči na vsebino

z'dežele – Celjske mesnine d.o.o.

Recepti in nasveti Z'dežele​

Telečja pečenka v vinski omaki 

Telečja pečenka v vinski omaki 

1,5 ure
čas kuhanja
Srednja
zahtevnost
20 min
čas priprave
6 oseb
št. oseb
Telečja pečenka v vinski omaki - Z'dežele

Sestavine

Za pečenko:

  • 1,2 kg telečjega mesa (npr. stegno ali pleče)

  • 3 žlice oljčnega olja ali masla

  • sol in poper po okusu

  • 3 stroki česna

  • 2 vejici rožmarina

  • 1 vejica timijana

  • 1 čebula

  • 1 korenček

  • 1 steblo zelene

  • 1 dl rdečega vina

  • 1 dl goveje jušne osnove

Za omako:

  • sok od peke

  • 1 žlica moke

  • 1 žlička gorčice

  • 1 žlička masla

Navodila za pripravo

  1. Priprava mesa
    Meso osušimo, solimo, popramo in premažemo z oljem. V večji ponvi ga na močnem ognju z vseh strani popečemo, da se lepo zapeče in dobi zlato rjavo skorjico. S tem se sokovi zaprejo, meso pa ostane mehko in sočno.

  2. Dodajanje zelenjave in pečenje
    Pečeno meso prestavimo v pekač. Na isti ponvi rahlo popražimo na večje kose narezano čebulo, korenček in zeleno. Zelenjavo dodamo k mesu, priložimo česen, rožmarin in timijan ter vse skupaj prelijemo z vinom in jušno osnovo. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, približno 1 uro in 30 minut. Med peko pečenko občasno prelijemo s sokom, ki se nabira v pekaču.

  3. Priprava omake
    Ko je meso pečeno, ga vzamemo iz pekača in pustimo počivati pod folijo. Sok od peke precedimo in zelenjavo pretlačimo. V kozici stopimo maslo, dodamo moko in rahlo popražimo. Zalijemo s precedenim sokom, dodamo žličko gorčice in kuhamo nekaj minut, da se omaka zgosti. Po potrebi dosolimo in popopramo.

Telečja pečenka v vinski omaki - Z'dežele

Telečjo pečenko narežemo na rezine in jih prelijemo z vinsko omako. Postrežemo s krompirjevim pirejem, praženim krompirjem ali riževimi narastki.
Odlično se prileže tudi dušena zelenjava ali solata iz rukole in parmezana, ki doda svežino. Za bolj prazničen videz lahko krožnik okrasimo z vejico rožmarina ali popečeno korenčkovo spiralo.

Ker gre za jed z nežnim, a bogatim okusom, se k njej lepo poda sveže suho belo vino – na primer chardonnay, pinela ali sivi pinot. Če imate raje rdeča vina, izberite mlado modro frankinjo, ki ne prekrije okusa mesa.

Namig

Za še bolj aromatičen okus lahko med peko dodate nekaj rezin limone ali malo masla.

  • Krompirjev pire ali pražen krompir

  • Pečen mini krompirček z zelišči

  • Masleni riž ali rižev narastek

  • Dušena zelenjava (korenje, pastinak, koleraba)

  • Pečena zelenjava (korenje, čebula, bučke)

  • Rukola s parmezanom ali motovilec