Skoči na vsebino

z'dežele – Celjske mesnine d.o.o.

Recepti in nasveti Z'dežele​

Svinjska rolada z jurčki in špinačo

Svinjska rolada z jurčki in špinačo

1 ura
čas kuhanja
Srednja
zahtevnost
30 min
čas priprave
6 oseb
št. oseb
Svinjska rolada z jurčki in špinačo - Z'dežele

Sestavine

Za meso:

  • 1,2 kg svinjskega kareja ali ribice (za rolado razprto “na knjigo”)

  • sol in poper po okusu

  • 2 žlici oljčnega olja

  • 1 žlica gorčice

  • 2 vejici timijana ali rožmarina

Za nadev:

  • 200 g svežih ali zamrznjenih jurčkov (lahko tudi mešani gozdni)

  • 150 g sveže špinače

  • 1 manjša čebula

  • 2 stroka česna

  • 1 žlica masla

  • 2 žlici drobtin

  • sol in poper

  • ščepec muškatnega oreščka

Za omako:

  • 1 dl belega vina

  • 1 dl jušne osnove

  • 1 dl sladke smetane

  • sok od peke

 

 

Navodila za pripravo

  1. Priprava mesa
    Svinjski kos po dolžini previdno razpremo, da dobimo enakomerno tanko površino. Rahlo potolčemo, posolimo, popopramo in premažemo z gorčico.

  2. Priprava nadeva
    Na maslu prepražimo nasekljano čebulo in česen. Dodamo sesekljane jurčke ter pražimo, da izhlapi voda. Dodamo špinačo, premešamo in počakamo, da ovadne. Dodamo drobtine, sol, poper in muškatni orešček ter malo ohladimo.

  3. Zvijanje rolade
    Nadev enakomerno razporedimo po mesu. Meso previdno zvijemo v rolado in jo trdno povežemo s kuhinjsko vrvico ali zapičimo z zobotrebcem.

  4. Peka
    Rolado najprej na vroči ponvi na olju na hitro zapečemo z vseh strani, da dobi lepo barvo. Nato jo prestavimo v pekač, dodamo timijan in pečemo v pečici na 180 °C približno 1 uro. Med peko jo občasno prelijemo z lastnim sokom.

  5. Omaka
    Po peki rolado prestavimo na toplo. Sok iz pekača precedimo v kozico, dodamo vino in jušno osnovo ter kuhamo, da se nekoliko zgosti. Dodamo sladko smetano in kuhamo še nekaj minut, da nastane svilnata, kremasta omaka.

Svinjska rolada z jurčki in špinačo - Z'dežele

Rolado narežemo na debelejše rezine, tako da se lepo vidi nadev iz jurčkov in špinače. Postrežemo jo z bogato omako ter prilogami, kot so:

  • pire ali pečen krompir

  • riž z zelenjavo

  • polenta

  • maslena zelenjava (korenje, stročji fižol, grah)

Za bolj prazničen videz krožnik okrasimo s svežimi zelišči ali nekaj popečenimi jurčki.

K jedi se odlično poda chardonnay, sivi pinot ali blago rdeče vino, kot je modri pinot. Vina z nežno aromo ne prekrijejo okusa jurčkov in špinače.