Skoči na vsebino

z'dežele – Celjske mesnine d.o.o.

Recepti in nasveti Z'dežele​

Praznična predjed: Polnjeni šampinjoni z mletim mesom, panceto in sirom

Praznična predjed: Polnjeni šampinjoni z mletim mesom, panceto in sirom

25 min
čas kuhanja
Lahka
zahtevnost
20 min
čas priprave
4-6 oseb
št. oseb
Polnjeni šampinjoni z mletim mesom, panceto in sirom - Z'dežele

Sestavine

  • 12 večjih šampinjonov

  • 200 g mletega mesa (govedina ali mešanica)

  • 80 g pancete, drobno narezane

  • 1 manjša čebula, sesekljana

  • 2 stroka česna

  • 2 žlici olivnega olja

  • 50 g naribanega sira (edamec, gauda ali parmezan)

  • 1 žlica sesekljanega peteršilja

  • sol in poper

  • ščepec timijana ali origana

 

Za pripravo priporačamo, da izberete:

Goveje mleto meso Z'dežele

Domača panceta - Z'dežele

Navodila za pripravo

  1. Priprava šampinjonov
    Šampinjonom odstranimo betke in jih drobno nasekljamo. Kape shranimo posebej.

  2. Praženje nadeva
    V ponvi na olju prepražimo čebulo in panceto, da zadiši in rahlo porjavi. Dodamo česen in sesekljane betke. Po nekaj minutah dodamo mleto meso, sol, poper in timijan. Pražimo, dokler meso ni povsem rjavo. Odstavimo in pustimo, da se nekoliko ohladi.

  3. Dodajanje sira
    V mlačen nadev vmešamo nariban sir in peteršilj. Če je masa premalo kompaktna, dodamo žličko drobtin.

  4. Polnjenje in peka
    Kape šampinjov napolnimo z nadevom in jih razporedimo na pekač, obložen s papirjem za peko. Pečemo v ogreti pečici na 190 °C približno 20–25 minut, dokler se sir ne stopi in se robovi rahlo zapečejo.

Polnjeni šampinjoni z mletim mesom, panceto in sirom - Z'dežele

Polnjene šampinjone postrežemo še tople, potresene s svežim peteršiljem.
Odlično se podajo kot praznični prigrizek, uvodna jed ali dodatna topla predjed na božični mizi.


Če želiš bolj prazničen videz, jih postavi na krožnik z rukolo ali tankimi rezinami pečene pancete.

  • Za bolj bogat okus lahko v nadev dodaš žlico kremnega sira.

  • Vegetarijanska verzija? Mleto meso zamenjaj z drobno sesekljanimi orehi in popečeno čebulo.