Rogljički s kuhanim pršutom in sirom
Sestavine
500g moke Manitoba
15g sladkorja
12g suhega kvasa ali 20g svežega kvasa
350ml mleka
10g soli
70g masla
100g kuhanega pršuta Z’Dežele
100g sira (npr. Gauda ali Edamec)
Premaz
1 žlička olja
50ml vode
50g stopljenega
Navodila za pripravo
PRIPRAVA
V skledo kuhinjskega robota (ali pa uporabimo večjo skledo in ročni električni mešalnik z metlicami za testo) damo moko, sladkor, kvas. Prilijemo mlačno mleko. Pričnemo z gnetenjem. Na srednji hitrosti gnetemo 6 – 8 minut, oziroma tako dolgo, da je testo prožno in gladko ter odstopi od sklede. Med mešanjem dodamo sol. Dodamo maslo in gnetemo še 3 – 4 minute, da se maslo dobro poveže v testo in testo ponovno odstopi od sklede.
VZHAJANJE
Skledo s testom pokrijemo z živilsko folijo in pustimo vzhajati pri sobni temperaturi (22 – 25 °C), da testo vidno naraste, približno 1 do 1 1/2 ure.
OBLIKOVANJE
Delovno površino dobro pomokamo. Testo razdelimo na 12 delov, vsak naj tehta približno 80 g. Postavimo na stran za 10 minut. Vsako kroglo testa razvaljamo trak debeline 2-3 mm, na vrhu naj bo trak širši, da bo dovolj prostora za nadev. Dodamo najprej nekaj ribanega sira, nato pa še nekaj natrganega kuhanega pršuta ali šunke. Pričnemo z zvijanjem iz vrha navzdol, da dobimo lep rogljiček. Postavimo ga na večji pekač obložen s papirjem za peko in pazimo, da je med njimi dovolj prostora. Postopek ponavljamo, da dobimo 12 rogljičkov.
DRUGO VZHAJANJE
Rogljičke pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati pri sobni temperaturi 45 – 60 minut, da vidno narastejo. Rešetko damo na sredino pečice in pečico segrejemo na 200 °C.
PEČENJE
Pred pečenjem v skodelici premešamo vodo in olje. S čopičem rogljičke rahlo premažemo. Postavimo v pečico, kjer jih pečemo 20 minut pri 200 °C, oziroma do zlate zapečenosti. Ko so pečeni jih še tople premažemo z rahlo stopljenim maslom. Nato počakamo, da se ohladijo na sobno temperaturo in postrežemo.