Skoči na vsebino

z'dežele – Celjske mesnine d.o.o.

Recepti in nasveti Z'dežele​

Ameriška specialiteta: Chilli con carne

Ameriška specialiteta: Chilli con carne

1 ura
čas kuhanja
Srednja
zahtevnost
15m
čas priprave
4 osebe
št. oseb
Chilli con carne - Z'dežele

Sestavine

  • 2 žlici olivnega olja
  • 1 velika čebula, drobno sesekljana
  • 2 stroka česna, drobno sesekljana
  • 1 rdeča paprika, narezana na majhne koščke
  • 500 g mlete govedine
  • 1 žlička mlete kumine
  • 1 žlička mletega koriandra
  • 1 žlička mlete paprike (po želji lahko uporabite pekočo)
  • 1/2 žličke kajenskega popra (za več pikantnosti po okusu)
  • 1 žlička suhega origana
  • 2 žlici paradižnikovega koncentrata
  • 400 g konzerviranih pelatov
  • 400 ml goveje jušne osnove (lahko uporabite tudi vodo)
  • 1 žlička sladkorja
  • 1 konzerva (400 g) rdečega fižola, odcejenega in opranega
  • Sol in poper po okusu
  • Svež koriander ali peteršilj za okras
  • Limeta, narezana na krhlje (za serviranje)

 

Za recept priporočamo, da izberete:

Goveje mleto meso Z'dežele

Navodila za pripravo

  1. Čebulo, česen in papriko drobno sesekljajte. Vse začimbe (kumino, koriander, mleto papriko, kajenski poper in origano) zmešajte v majhni skodelici.
  2. V veliki ponvi ali loncu segrejte olivno olje na srednje visoki temperaturi. Dodajte sesekljano čebulo in jo pražite približno 5 minut, dokler ne postane zlato-rumena.
  3. Dodajte sesekljan česen in papriko ter pražite še 2-3 minute, dokler se zelenjava ne zmehča.
  4. Dodajte mleto govedino v ponev in jo pražite približno 5 minut, dokler ne porjavi. Med praženjem meso razdrobite z vilicami, da dobite enakomerno teksturo.
  5. Dodajte mešanico začimb (kumina, koriander, mleta paprika, kajenski poper in origano) ter paradižnikov koncentrat. Dobro premešajte, da se začimbe enakomerno razporedijo po mesu in zelenjavi. Pražite še 1-2 minuti, da se okusi povežejo.
  6. V ponev dodajte konzervirane pelate in govejo jušno osnovo. Dodajte tudi žličko sladkorja, da uravnotežite kislost paradižnikov. Vse skupaj premešajte in zavrite.
  7. Zmanjšajte temperaturo in kuhajte na nizkem ognju približno 45 minut, da se okusi prepojijo. Vmes občasno premešajte.
  8. Po 45 minutah dodajte odcejen rdeči fižol in kuhajte še 10-15 minut, da se fižol segreje in se okusi povežejo. Po potrebi prilagodite okus s soljo in poprom.

Serviranje:

Chilli con carne postrezite vroč, posut s svežim sesekljanim koriandrom ali peteršiljem. Ob strani ponudite krhlje limete, ki jih lahko gostje stisnejo po svoji porciji.

Chilli con carne - Z'dežele
Recept - Chilli con carne - Z'dežele

Chilli con carne je odličen sam po sebi, vendar ga lahko postrežete tudi z različnimi prilogami, kot so kuhani riž, tortilja čips, kisla smetana, avokadova krema ali sveža salsa. Prav tako se dobro ujame s koruznim kruhom ali svežimi tortiljami.

  • Čeprav se Chilli con carne pogosto povezuje z mehiško kuhinjo, izvira iz Združenih držav, natančneje iz Teksasa. Prvi zapisi o tej jedi segajo v 19. stoletje, ko so teksaški kavboji in naseljenci kuhali pikantne jedi iz govejega mesa, čilija in začimb.
  • Ime “Chilli con carne” izhaja iz španščine in dobesedno pomeni “čili s mesom”. Tradicionalna različica jedi vključuje mleto ali narezano govedino, rdeči čili, čebulo in česen, čeprav se danes pogosto dodaja tudi fižol in paradižnik.
  • Chilli con carne se je razširil po vsem svetu in postal priljubljen obrok v različnih kulturah. V Veliki Britaniji je to ena izmed najljubših “comfort food” jedi, ki se pogosto postreže z rižem ali krompirjem. V Skandinaviji ga poznajo pod imenom “köttfärs chili”, kjer so dodani severnjaški pridihi.
  • V Teksasu velja pravilo, da pravi Chilli con carne ne sme vsebovati fižola. Teksaški puristi menijo, da je dodajanje fižola in paradižnika izumetničena različica, ki je nastala kasneje, predvsem izven te države.