Argentinski steak z zelenjavo

Sestavine
2x 300g argentinskega steaka z’Dežele
1/2 rdeče paprike
1/2 zelene paprike
6 špargljev
1 bučka
1/2 žličke soli
¼ žličke mletega popra
½ žličke sušenega origana
½ žličke mletega česna
1 žlička olivnega olja
Navodila za pripravo
PRIPRAVA ŽARA
Meso postavimo iz hladilnika 30 minut pred pečenjem. Segrejemo ali zakurimo žar. V kolikor bomo žar zakurili z ogljem, poskrbimo, da tretjina žara ni izpostavljena direktnemu ognju. Ko temperatura žara doseže 250°C – 300°C, oziroma, ko je žar tako vroč, da ne moremo dlje kot 2 sekundi držati roko 10 cm nad rešetko nadaljujemo s pečenjem mesa.
ZELENJAVA
Vso zelenjavo očistimo in narežemo na večje kose. Damo v skledo in začinimo s soljo, poprom, origanom in mletim česnom. Pokapljamo z oljem in premešamo.
SPEČEMO STEAK
Na indirekten ogenj, oziroma na bolj hladen del žara damo oba steaka. Pečemo 3 – 4 minute, pokrito, med pečenjem steaka enkrat obrnemo. Steaka prestavimo na direkten ogenj, oziroma na najbolj vroč del žara. Tam ju na vsaki strani pečemo še 1 – 2 minuti, oziroma dokler ni skorja steak-a karamelizirana in zapečena in dokler termometer ne pokaže 54 °C (za medium), ko ga zapičimo v najdebelejši del mesa. Prestavimo iz ognja in pustimo počivati 5 minut.
POSTREŽEMO
Zelenjavo spečemo na žaru in uporabimo litoželezno ponev ali posodo za peko zelenjave. Lahko pa jo spečemo tudi na visokem ognju na štedilniku. V tem primeru damo litoželezno ponev na močan ogenj. Dodamo žličko olja in zelenjavo. Med rednim mešanjem pečemo 2 – 3 minute, da ostane hrustljava. Steaka razrežemo in postrežemo s pečeno zelenjavo.




Kaj se prileže zraven
- Chimichurri omaka – Klasična argentinska omaka iz svežega peteršilja, česna, origana, olivnega olja in kisa. Svežina in kislost te omake odlično dopolnita steak.
- Pečen krompir – Klasična izbira je krompir z zelišči in česnom, pečen v pečici, lahko pa tudi hrustljav krompirček. Sladki krompir se prav tako odlično poda zaradi rahlo sladkega okusa.
- Pražena zelenjava: Paprika, čebula, bučke in jajčevci – Praženi na žaru ali v pečici z malo olivnega olja, soli in popra. Pražene gobe z maslom in česnom, dodajo zemeljski okus, ki se lepo poveže s steakom.
- Zelena solata – Sveža solata z mešanimi listi, rukolo, češnjevimi paradižniki in olivnim oljem bo poskrbela za osvežitev.
- Solata s paradižnikom in avokadom – Ta kombinacija prinaša kremasto teksturo avokada in svežino paradižnika, kar je popolno ravnovesje k mesu.
- Gratiniran krompir – Bogat in kremast krompirjev gratin je čudovit kontrast sočnemu steaku, še posebej s pridihom česna in muškatnega oreščka.
- Riž z limeto in koriandrom – Aromatičen in svež riž, pripravljen z limetino lupinico in svežim koriandrom, ponuja lepo osvežitev ob bogatem steaku.
- Fižolova ali čičerikina solata – Z dodatkom rdeče čebule, paprike, peteršilja in olivnega olja – lahka, hranljiva in osvežilna priloga.
- Pekovski kruh ali kruh z zeliščnim maslom – Hrustljav kruh z maslom in svežimi zelišči je odličen za namakanje v sokovih steaka.
- Rdeče vino – Argentinski Malbec ali Cabernet Sauvignon sta odlična izbira za ob steakih, saj dopolnjujeta poln okus mesa.
Priložnosti, na katerih je argentinski steak z zelenjavo prava izbira
- Večerni družinski ali prijateljski piknik – Steak z žara, postrežen s svežo zelenjavo, je popoln za sproščene večere na prostem ob dobri družbi.
- Romantična večerja za dva – Argentinski steak s prilogami je čudovita izbira za večer, ko želite nekaj posebnega. Ob rdečem vinu in svečah bo ustvaril nepozabno kulinarično izkušnjo.
- Slavnostna večerja ali obletnica – Za bolj formalne priložnosti je argentinski steak elegantna in prefinjena izbira, ki se poda k vsakemu slavju, ob katerem želite navdušiti s kakovostno jedjo.
- Posebna praznovanja in rojstni dnevi – Če želite postreči nekaj posebnega na rojstnodnevni zabavi ali praznovanju, je argentinski steak odlična izbira, ki gostom pričara pravo kulinarično doživetje.
- Prazniki, kot so Božič ali Novo leto – Argentinski steak je izvrsten, če iščete alternativo klasičnim prazničnim jedem in želite navdušiti družino in prijatelje z nečim posebnim.
- BBQ zabava ali poletno srečanje – Steak z žara s svežo zelenjavo je popolna izbira za poletne zabave na prostem, kjer želite ponuditi kakovostno meso in okusne priloge.
- Degustacijska večerja s poudarkom na vinih – Argentinski steak je izjemna izbira, če organizirate večer z vini. Ob Malbecu ali drugem rdečem vinu bo steak zaokrožil večer in navdušil goste.
- Poslovna večerja ali srečanje z izbranimi strankami – Če želite ustvariti sofisticiran vtis in postreči nekaj impresivnega, je argentinski steak s prilogami odlična izbira, ki bo poudarila profesionalnost in okus gostitelja.