Skoči na vsebino

z'dežele – Celjske mesnine d.o.o.

Recepti in nasveti Z'dežele​

Argentinski steak z zelenjavo

Argentinski steak z zelenjavo

5 minut
čas kuhanja
lahko
zahtevnost
10 minut
čas priprave
2 osebi
št. oseb
Argentinski steak z mešano zelenjavo na žaru.

Sestavine

  2x 300g argentinskega steaka z’Dežele

  1/2 rdeče paprike

  1/2 zelene paprike

  6 špargljev

  1 bučka

  1/2 žličke soli

¼ žličke mletega popra

½ žličke sušenega origana

½ žličke mletega česna

1 žlička olivnega olja

Navodila za pripravo

 

PRIPRAVA ŽARA
Meso postavimo iz hladilnika 30 minut pred pečenjem. Segrejemo ali zakurimo žar. V kolikor bomo žar zakurili z ogljem, poskrbimo, da tretjina žara ni izpostavljena direktnemu ognju. Ko temperatura žara doseže 250°C – 300°C, oziroma, ko je žar tako vroč, da ne moremo dlje kot 2 sekundi držati roko 10 cm nad rešetko nadaljujemo s pečenjem mesa.

ZELENJAVA
Vso zelenjavo očistimo in narežemo na večje kose. Damo v skledo in začinimo s soljo, poprom, origanom in mletim česnom. Pokapljamo z oljem in premešamo.

SPEČEMO STEAK
Na indirekten ogenj, oziroma na bolj hladen del žara damo oba steaka. Pečemo 3 – 4 minute, pokrito, med pečenjem steaka enkrat obrnemo. Steaka prestavimo na direkten ogenj, oziroma na najbolj vroč del žara. Tam ju na vsaki strani pečemo še 1 – 2 minuti, oziroma dokler ni skorja steak-a karamelizirana in zapečena in dokler termometer ne pokaže 54 °C (za medium), ko ga zapičimo v najdebelejši del mesa. Prestavimo iz ognja in pustimo počivati 5 minut.

POSTREŽEMO
Zelenjavo spečemo na žaru in uporabimo litoželezno ponev ali posodo za peko zelenjave. Lahko pa jo spečemo tudi na visokem ognju na štedilniku. V tem primeru damo litoželezno ponev na močan ogenj. Dodamo žličko olja in zelenjavo. Med rednim mešanjem pečemo 2 – 3 minute, da ostane hrustljava. Steaka razrežemo in postrežemo s pečeno zelenjavo.

Pripravimo argentinski steak z'dežele
Argentinski steak na žaru
Mešana zelenjava na žaru
  • Chimichurri omaka – Klasična argentinska omaka iz svežega peteršilja, česna, origana, olivnega olja in kisa. Svežina in kislost te omake odlično dopolnita steak.
  • Pečen krompir – Klasična izbira je krompir z zelišči in česnom, pečen v pečici, lahko pa tudi hrustljav krompirček. Sladki krompir se prav tako odlično poda zaradi rahlo sladkega okusa.
  • Pražena zelenjava: Paprika, čebula, bučke in jajčevci – Praženi na žaru ali v pečici z malo olivnega olja, soli in popra. Pražene gobe z maslom in česnom, dodajo zemeljski okus, ki se lepo poveže s steakom.
  • Zelena solata – Sveža solata z mešanimi listi, rukolo, češnjevimi paradižniki in olivnim oljem bo poskrbela za osvežitev.
  • Solata s paradižnikom in avokadom – Ta kombinacija prinaša kremasto teksturo avokada in svežino paradižnika, kar je popolno ravnovesje k mesu.
  • Gratiniran krompir – Bogat in kremast krompirjev gratin je čudovit kontrast sočnemu steaku, še posebej s pridihom česna in muškatnega oreščka.
  • Riž z limeto in koriandrom – Aromatičen in svež riž, pripravljen z limetino lupinico in svežim koriandrom, ponuja lepo osvežitev ob bogatem steaku.
  • Fižolova ali čičerikina solata – Z dodatkom rdeče čebule, paprike, peteršilja in olivnega olja – lahka, hranljiva in osvežilna priloga.
  • Pekovski kruh ali kruh z zeliščnim maslom – Hrustljav kruh z maslom in svežimi zelišči je odličen za namakanje v sokovih steaka.
  • Rdeče vino – Argentinski Malbec ali Cabernet Sauvignon sta odlična izbira za ob steakih, saj dopolnjujeta poln okus mesa.
  • Večerni družinski ali prijateljski piknik – Steak z žara, postrežen s svežo zelenjavo, je popoln za sproščene večere na prostem ob dobri družbi.
  • Romantična večerja za dva – Argentinski steak s prilogami je čudovita izbira za večer, ko želite nekaj posebnega. Ob rdečem vinu in svečah bo ustvaril nepozabno kulinarično izkušnjo.
  • Slavnostna večerja ali obletnica – Za bolj formalne priložnosti je argentinski steak elegantna in prefinjena izbira, ki se poda k vsakemu slavju, ob katerem želite navdušiti s kakovostno jedjo.
  • Posebna praznovanja in rojstni dnevi – Če želite postreči nekaj posebnega na rojstnodnevni zabavi ali praznovanju, je argentinski steak odlična izbira, ki gostom pričara pravo kulinarično doživetje.
  • Prazniki, kot so Božič ali Novo leto – Argentinski steak je izvrsten, če iščete alternativo klasičnim prazničnim jedem in želite navdušiti družino in prijatelje z nečim posebnim.
  • BBQ zabava ali poletno srečanje – Steak z žara s svežo zelenjavo je popolna izbira za poletne zabave na prostem, kjer želite ponuditi kakovostno meso in okusne priloge.
  • Degustacijska večerja s poudarkom na vinih – Argentinski steak je izjemna izbira, če organizirate večer z vini. Ob Malbecu ali drugem rdečem vinu bo steak zaokrožil večer in navdušil goste.
  • Poslovna večerja ali srečanje z izbranimi strankami – Če želite ustvariti sofisticiran vtis in postreči nekaj impresivnega, je argentinski steak s prilogami odlična izbira, ki bo poudarila profesionalnost in okus gostitelja.