Skoči na vsebino

z'dežele – Celjske mesnine d.o.o.

Recepti in nasveti Z'dežele​

Argentinski steak z zelenjavo

Argentinski steak z zelenjavo

5 minut
čas kuhanja
lahko
zahtevnost
10 minut
čas priprave
2 osebi
št. oseb
Argentinski steak z mešano zelenjavo na žaru.

Sestavine

  2x 300g argentinskega steaka z’Dežele

  1/2 rdeče paprike

  1/2 zelene paprike

  6 špargljev

  1 bučka

  1/2 žličke soli

¼ žličke mletega popra

½ žličke sušenega origana

½ žličke mletega česna

1 žlička olivnega olja

Navodila za pripravo

Postopek

PRIPRAVA ŽARA
Meso postavimo iz hladilnika 30 minut pred pečenjem. Segrejemo ali zakurimo žar. V kolikor bomo žar zakurili z ogljem, poskrbimo, da tretjina žara ni izpostavljena direktnemu ognju. Ko temperatura žara doseže 250°C – 300°C, oziroma, ko je žar tako vroč, da ne moremo dlje kot 2 sekundi držati roko 10 cm nad rešetko nadaljujemo s pečenjem mesa.

ZELENJAVA
Vso zelenjavo očistimo in narežemo na večje kose. Damo v skledo in začinimo s soljo, poprom, origanom in mletim česnom. Pokapljamo z oljem in premešamo.

SPEČEMO STEAK
Na indirekten ogenj, oziroma na bolj hladen del žara damo oba steaka. Pečemo 3 – 4 minute, pokrito, med pečenjem steaka enkrat obrnemo. Steaka prestavimo na direkten ogenj, oziroma na najbolj vroč del žara. Tam ju na vsaki strani pečemo še 1 – 2 minuti, oziroma dokler ni skorja steak-a karamelizirana in zapečena in dokler termometer ne pokaže 54 °C (za medium), ko ga zapičimo v najdebelejši del mesa. Prestavimo iz ognja in pustimo počivati 5 minut.

POSTREŽEMO
Zelenjavo spečemo na žaru in uporabimo litoželezno ponev ali posodo za peko zelenjave. Lahko pa jo spečemo tudi na visokem ognju na štedilniku. V tem primeru damo litoželezno ponev na močan ogenj. Dodamo žličko olja in zelenjavo. Med rednim mešanjem pečemo 2 – 3 minute, da ostane hrustljava. Steaka razrežemo in postrežemo s pečeno zelenjavo.

Pripravimo argentinski steak z'dežele
Argentinski steak na žaru
Mešana zelenjava na žaru