BBQ RIBS – Priprava in pečenje

Preden pričnete s pečenjem svinjskih reber naj le ta počivajo 30 minut na sobni temperaturi. Priprava reberc poteka v treh fazah in sicer dimljenje, zavijanje v folijo in pečenje.

Z briketi ogrejte žar na temperaturo med 150 – 180ºC. Brikete postavite na 1/3 žara, saj morate reberca peči indirektno. Poleg briketov postavimo zraven tudi alu posodo z vodo, izparevanje vode bo pomagalo vlažiti meso. Za pripravo reber na žaru pa potrebujemo smoker – tip žara na oglje, ki omogoča večurno dimljenje. Ko žar segrejemo na ustrezno temperaturo za peko, pripravimo lesne sekance (priporočamo sekance jablane). Ko je prvi korak opravljen meso preložimo v alu folijo in premažemo rebra z domačo BBQ omako.

Če boste BBQ omako pripravljali sami potrebujete:

  • 2 dcl jabolčnega soka,
  • 1,5 dcl ketchupa,
  • 3 velike žlice jabolčnega kisa,
  • 2 mali žlički sojine omake,
  • 1 mala žlička Worchester omake,
  • 1/2 male žličke česna,
  • 1/4 male žličke popra.

Ko smo rebrca premazali z omako jih zavijemo v folijo in položimo nazaj na žar, na isto pozicijo za 45 minut. Temperaturo ohranjamo na 150 – 180 ºC. Po končanem pečenju rebrca previdno odvijemo iz folije in jih položimo nazaj na žar pred tem pa jih še enkrat premažemo z omako in pustimo indirektno še dodatnih 30 minut. V tem časuse mora BBQ omaka lepo zapeči, vendar ne zažgati, zato je pomembno, da do konca vzdržujemo temperaturo. Po 30-ih minutah rebrca položimo na desko in razrežemo.