Skoči na vsebino

z'dežele – Celjske mesnine d.o.o.

Recepti in nasveti Z'dežele​

Bogata in sočna: Mesna štruca

Bogata in sočna: Mesna štruca

50 min
čas kuhanja
Lahka
zahtevnost
20 min
čas priprave
4 osebe
št. oseb
Mesna štruca - recept - Z'dežele

Sestavine

  • 600 g mlete govedine

  • 1 čebula

  • 1 manjši korenček

  • 1 steblo zelene

  • 3 stroki česna

  • 2 žlici masla

  • 1 žlička soli

  • pol žličke mletega črnega popra

  • 2 žlički worcesterske omake

  • 1,4 dl kečapa

  • 150 g drobtin

  • 2 jajci

 

Za pripravo priporočamo:

Goveje mleto meso Z'dežele

Navodila za pripravo

  1. Najprej drobno nasekljamo čebulo, korenček in zeleno. Česen olupimo in stisnemo. Vse sestavine pripravimo vnaprej, da bo delo hitreje steklo.

  2. Pečico vključimo na 200 °C. Pekač rahlo naoljimo ali premažemo z maslom, da se mesna štruca ne bo prijela.

  3. V večji ponvi raztopimo maslo in na njem na hitro popražimo čebulo, nato dodamo še česen, korenček in zeleno. Ko se vse skupaj malce zmehča, prilijemo worcestersko omako in večino kečapa. Kuhamo še nekaj minut, da se okusi povežejo.

  4. V večji skledi zmešamo mleto meso, jajci, drobtine, sol in poper. Nato vmešamo še prepraženo zelenjavo z omako. Maso temeljito pregnetemo in oblikujemo v podolgovato štruco.

  5. Štruco prestavimo v pekač, prelijemo s preostankom kečapa in pokrijemo z aluminijasto folijo. Pečemo približno 45 minut.

  6. Nato temperaturo pečice znižamo na 180 °C, folijo odstranimo in štruco pečemo še dodatnih 15 minut, da se lepo zapeče na vrhu.

  7. Ko je štruca pečena, jo pustimo nekaj minut počivati, nato jo narežemo na rezine in postrežemo z izbrano prilogo.

  • Pire krompir

  • Zapečen krompirjev pire

  • Pražena zelenjava z rižem

  • Krompirjeva solata z domačo majonezo

Zelo priljubljena in okusna je tudi mesna štruca z jajcem v sredini.

Po osnovnem postopku pripravimo maso za mesno štruco (mleto meso, začimbe, jajce, drobtine, zelenjava). Polovico mase razporedimo na pekač v obliki korita. Na sredino vzdolžno položimo kuhana trdo kuhana jajca (olupljena). Prekrijemo z drugo polovico mesne mase in dobro oblikujemo v štruco, da jajca ostanejo popolnoma obdana. Nadaljujemo s pečenjem kot običajno – lahko dodamo še premaz iz kečapa ali omake za hrustljavo skorjico.