Skoči na vsebino

z'dežele – Celjske mesnine d.o.o.

Recepti in nasveti Z'dežele​

Bržola s praznično vinsko omako

Bržola s praznično vinsko omako

2-3h
čas kuhanja
Srednja
zahtevnost
30min
čas priprave
4 osebe
št. oseb
Bržola s praznično vinsko omako - Z'dežele

Sestavine

Za bržolo:

  • 4 bržole (po 200 g)
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 2 stroka česna (strta)
  • 1 vejica rožmarina
  • Sol in poper po okusu

Za praznično vinsko omako:

  • 2 dcl rdečega vina (npr. Merlot ali Cabernet Sauvignon)
  • 1 dcl goveje jušne osnove
  • 1 žlica masla
  • 1 žlica moke
  • 1 žlica sladkorja
  • 1 žlička timijana
  • Ščepec cimeta (po želji)

Navodila za pripravo

Priprava bržole:

  1. Bržole začinite s soljo in poprom.
  2. V ponvi segrejte oljčno olje, dodajte strta stroka česna in vejico rožmarina.
  3. Bržole na hitro popecite na vsaki strani (2-3 minute), da se zaprejo. Nato zmanjšajte ogenj in jih pecite še 5-7 minut, odvisno od debeline.
  4. Bržole pokrijte z aluminijasto folijo in pustite počivati.

Priprava vinske omake:

  1. V ponvi na srednjem ognju segrejte maslo in dodajte moko, da nastane svetla prežganja.
  2. Prilijte vino in jušno osnovo, medtem ko nenehno mešate.
  3. Dodajte sladkor, timijan in ščepec cimeta, nato kuhajte, dokler se omaka ne zgosti (približno 10 minut).
  4. Omako po potrebi precedite, da bo gladka.

Serviranje:

  1. Bržole položite na krožnik in jih prelijte s praznično vinsko omako.
  2. Poleg postrezite pire krompir, pečeno zelenjavo ali kremasto polento za popoln obrok.
  3. Okrasite s svežim timijanom ali vejico rožmarina za praznični videz.

 

Dober tek! 😊

Bržola s praznično vinsko omako - Z'dežele
  • Krompirjeve priloge: pire, pečen krompir ali svaljki.
  • Zelenjava: dušeno rdeče zelje, karamelizirana pesa, pražena sezonska zelenjava.
  • Riž in žitarice: rižota z gobami, polenta, ješprenj.
  • Kruh in testenine: rustikalni kruh, rezanci, kruhovi cmoki.
  • Solate: zimska solata (radič, orehi) ali rukola s parmezanom.
  • Kozarec izbranega rdečega vina, kot je Merlot, Cabernet Sauvignon ali Modri Pinot.

Za dekoracijo bržole s prazničnim vinom uporabite:

  • Sveža zelišča: vejica rožmarina ali timijana.
  • Sadje: brusnice, granatno jabolko ali rezine pomaranče.
  • Omake: elegantno kapljanje po krožniku.
  • Praznične elemente: cimetove palčke, zvezdasti janež.
  • Barvno zelenjavo: trakovi korenja, pire iz rdeče pese ali graha.

Minimalistična dekoracija z prazničnim pridihom bo dodala eleganco. 😊