Burger s sirom in popečeno čebulo

Recept:

količina: za 2 osebi
čas priprave: 15 min

  1. Polpete pol ure pred peko vzamemo iz hladilnika, da se ogrejejo na sobno temperaturo. Ponev ali ploščo žara rahlo naoljimo in polpet pečemo 3 do 4 minute. Ko polpet ob stranici začne spreminjati barvo iz rdeče v sivo, ga obrnemo, solimo, obložimo z rezino sira in pečemo še 3 minute. Ali je polpet primerno pečen, lahko preverimo z vbodnim termometrom, ki mora za srednje pečeni polpet (t. i. medium) pokazati 56 °C središčne temperature.
     
  2. Čebulo olupimo, narežemo na kolobarje in jih popečemo na žaru, da uplahnejo in rahlo počrnijo. Tudi kruhke prerežemo in popečemo na žaru, nato burger sestavimo. Spodnjo polovico bombice premažemo z omako in jo obložimo s solato in paradižnikom. Dodamo polpet s sirom, popečeno čebulo, po želji še malo omake in prekrijemo z zgornjo polovico bombice. Da se nam bogato obložen burger ne prevrne, lahko vanj zapičimo leseno palčko za ražnjiče, ki drži vse sestavine na mestu.

Sestavine:

  • 2 goveja burgerja z angusom Z’dežele
  • 2 rezini sira (najbolje čedar)
  • ½ rdeče čebule
  • 2 žlici olja
  • sol
  • 2 kruhka (bombici s sezamom)
  • 2 lista solate
  • 2 rezini paradižnika
  • omaka za burgerje (ali majoneza, pomešana z malo gorčice)