Burger s sirom in popečeno čebulo

Burger s sirom in popečeno čebulo

Vrhunska kakovost prvovrstne mlete govedine z angusom. Angus govedina je znana po svojo fini marmoriranosti mesa, kar pomeni, da je maščoba enakomerno razpršena po mesu. Ta marmorirana lastnost Angus goveda običajno ustvarja mehkejše, sočenjše in slastnejšo meso od drugih pasem. Kulinarično je zelo cenjena pri peki mesa, saj da maščoba, ki se opeče, mesu izjemen in poseben okus. 
5 od 1 glasu
Natisni Pin
Ključna beseda: burger
Čas priprave: 15 minutes
Porcije: 2 osebi

Sestavine

  • 2 goveja burgerja z angusom Z’dežele
  • 2 rezini sira (predlagamo cheddar)
  • ½ rdeče čebule
  • 2 žlici olja
  • sol
  • 2 kruhka (bombici s sezamom)
  • 2 lista solate
  • 2 rezini paradižnika
  • omaka za burgerje (ali majoneza, pomešana z malo gorčice)

Recept

  • Polpete pol ure pred peko vzamemo iz hladilnika, da se ogrejejo na sobno temperaturo. Ponev ali ploščo žara rahlo naoljimo in polpet pečemo 3 do 4 minute. Ko polpet ob stranici začne spreminjati barvo iz rdeče v sivo, ga obrnemo, solimo, obložimo z rezino sira in pečemo še 3 minute. Ali je polpet primerno pečen, lahko preverimo z vbodnim termometrom, ki mora za srednje pečeni polpet (t. i. medium) pokazati 56 °C središčne temperature.
  • Čebulo olupimo, narežemo na kolobarje in jih popečemo na žaru, da uplahnejo in rahlo počrnijo. Tudi kruhke prerežemo in popečemo na žaru, nato burger sestavimo. Spodnjo polovico bombice premažemo z omako in jo obložimo s solato in paradižnikom. Dodamo polpet s sirom, popečeno čebulo, po želji še malo omake in prekrijemo z zgornjo polovico bombice. Da se nam bogato obložen burger ne prevrne, lahko vanj zapičimo leseno palčko za ražnjiče, ki drži vse sestavine na mestu.
Polpete za burgerje pečemo pri zmerni, ne premočni temperaturi na plošči žara ali v ponvi. Ko polpet položimo na ploščo, mora zacvrčati.