Burger z angusom, brie sirom in rukolo
Sestavine
Pire krompir za bombetke – 2 krompirja in 40 ml mleka
Bombetke
120g pire krompirja
500g Manitoba moke ali gladke bele moke tip 500
30g sladkorja
10g soli
7g suhega kvasa ali 14g svežega kvasa
120ml vode
120ml mleka
1 rumenjak
60g masla sobne temperature
1 razžvrkljano jajce, za premaz
Omaka
3 žlička majoneze
1 žlička tartufate
Burger
400g Burger z angusom Z’Dežele
1 žlička olivnega olja
120g brie sira
2 rezini paradižnika
2 pesti sveže rukole
Navodila za pripravo
KROMPIRJEV PIRE
Krompir olupimo, narežemo na kocke in damo v lonec. Nalijemo vodo, da prekriva krompir in postavimo na zmeren ogenj. Ko zavre, kuhamo 20 minut, oziroma do mehkega. Odcedimo in postavimo na stran, da izpari, za približno 5 minut. Še toplega pretlačimo čez cedilo ali s stiskalcem za krompir, dodamo hladno mleko in premešamo v gladek pire. Postavimo na stran, da se ohladi na sobno temperaturo.
KROMPIRJEVE BOMBETKE
V skledo kuhinjskega robota stresemo ohlajen pire krompir, moko, sladkor, sol, kvas, mlačno vodo in mlačno mleko. Pričnemo z gnetenjem na srednji hitrosti. Gnetemo 6 – 8 minut, da nastane enotna zmes. Poljubno uporabimo tudi električni mešalnik z nastavki za testo. Dodamo rumenjak in maslo. Gnetemo še 5 minut. Skledo pokrijemo s krpo ali živilsko folijo, postavimo na stran in pustimo vzhajati pri sobni temperaturi 60 – 90 minut, oziroma tako dolgo, da se zmes podvoji.
BOMBETKE OBLIKUJEMO
Testo položimo na rahlo pomokano površino. Z ostrim nožem testo razdelimo na 12 enakih delov. Vsak naj tehta približno 80g. Vsak del testa med dlanmi, z rahlimi krožnimi gibi oblikujemo v gladko, sijočo bombetko. Bombetko položimo na dva večja pekača, obložen s papirjem za peko. Pazimo, da je med bombetkami dovolj prostora, saj bodo vzhajale. Pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo. Pustimo vzhajati 45 – 60 minut na sobni temperaturi, oziroma, dokler se masa ne podvoji. Rešetko damo na sredino pečice in jo segrejemo na 190°C, oziroma 175°C (ventilatorsko).
PEČENJE BOMBETK
Odstranimo kuhinjsko folijo in burger bombetke premažemo z razžvrkljanim jajcem. V pečici ustvarimo paro. To lahko naredimo na dva načina. V vročo pečico lahko poškropimo nekaj vode, lahko pa na dno pečice postavimo ognjevarno posodo z mrzlo vodo. Pekač z bombetkami postavimo na srednjo rešetko. Pečemo 18 – 20 minut pri 190°C, oziroma 175°C (ventilatorsko), da postanejo bombetke lepe zlato rjave barve. Ko so bombetke pečene, jih vzamemo iz pečice in prestavimo na rešetko, kjer se naj ohladijo.
OMAKA
Pripravimo omako. V skodelici premešamo majonezo in tartufato. Hranimo v hladilniku do uporabe.
BURGER Z ANGUSOM
V ponev damo žličko olja. Ko je olje vroče, dodamo burger z angusom. Pečemo ga do želene zapečnosti, za medium 3 – 4 minute na vsaki strani. Najprej pečemo 2 minuti na vsaki strani, nato pa dvakrat obrnemo, da se lepo zapeče. Na vsak burger damo dve rezini sira in pokrito pečemo še minuto. Burger damo na stran za 3 – 5 minut, da se proces kuhanja ustavi. Poljubno lahko burger spečemo tudi na žaru. Brie sir narežemo na rezine in položimo na vsak burger. Pečemo ga 2 minuti, pokritega, da se zmehča in rahlo stopi.
BURGER Z BRIE SIROM IN RUKOLO
Sledi sestavljanje burgerja. Bombetko prerežemo in s prerezano stranjo navzdol popečemo v ponvi s stopljenim maslom. Spodnji del damo na krožnik, dodamo zvrhano žlico omake in čez čebulo postavimo burger s sirom. Za svežino dodamo paradižnik in rukolo. Burger zapremo z zgornjim delom kruha, ki smo ga premazali z omako.
Kaj se prileže zraven?
- Sladki krompirček – rahlo začinjen in hrustljav za kontrast kremnemu brie siru.
- Pečeni krompirčki – klasični krompirjevi krhlji, začinjeni s soljo in rožmarinom.
- Kisle kumarice ali kisla čebula – svežina in kislost bosta dopolnili bogate okuse burgerja.
- Solata iz paradižnika in rdeče čebule – preprost in osvežujoč dodatek.
- Coleslaw – kremna zeljna solata za lepo ravnovesje okusov.
- Ocvrt čebulni obročki – hrustljavi in polni okusa.
- Omaka iz tartufov ali aioli – omaka za pomakanje krompirčka, ki bo poudarila gurmanski pridih burgerja.
Zanimivosti
- Angus govedina – Izvira iz Škotske, kjer so bile govedi pasme Angus vzrejene za meso z bogatim okusom in visoko vsebnostjo marmorirane maščobe, kar naredi burger sočen in polnega okusa.
- Brie sir – Ta kremni francoski sir dodaja burgerju prefinjeno kremasto teksturo in blag, rahlo orehast okus. Brie se lepo stopi in ustvari prijeten kontrast z rahlo pikantnim okusom rukole.
- Rukola – Je rahlo pikantna in ima oreškast okus, ki doda svežino in rahlo grenkobo, kar lepo uravnoteži bogastvo angusa in kremasto strukturo brie sira. Rukola vsebuje tudi veliko vitamina K in C ter je odličen vir antioksidantov.
- Prefinjena nadgradnja – Kombinacija brie sira in angus govedine burgerju doda gurmanski pridih, zaradi česar je ta burger primeren tudi za bolj prefinjene okuse in ljubitelje kulinaričnih užitkov.
- Kulturno ozadje – Angus govedina in brie sir sta vsak zase prestižni sestavini v svojih kulturah. Angus govedina je zelo cenjena v ameriški in britanski kuhinji, medtem ko je brie sir ikoničen francoski sir.
- Odlična kombinacija okusov – Kremni brie, bogata angus govedina in sveža rukola so primeri okusov, ki se dopolnjujejo in ponujajo pravo gurmansko izkušnjo. Takšna kombinacija je primerna za prave ljubitelje burgerjev, ki želijo preizkusiti nekaj novega in posebnega.