Čevapčiči

Čevapčiči

Za perfektno pečene čevapčiče, se morajo le ti neprestano sprehajati, skakati in mešati na žaru.Tako bodo enakomerno pečeni in sočni. Za prilogo pa le malo popečene čebule, toplo lepinjo in kepico kajmaka.
Pa dober tek:-)
4 from 2 votes
Print Pin
Keyword: čevapčiči
Cook Time: 10 minutes

Instructions

  • Žar zakurimo do zmerne temperature, saj so čevapčiči, pečeni na prevročem žaru, z zunanje strani izsušeni, v notranjosti pa surovi. Primernost temperature preverimo tako, da 3 centimetre nad površino, na kateri bomo pekli, pridržimo dlan; če zdržimo 6 sekund, je temperatura prava. Temperaturo žara na oglje uravnavamo tako, da rešetke po potrebi spuščamo k žerjavici.
  • Rešetke (ali ploščo) žara rahlo naoljimo in nanje položimo čevapčiče. Nekaj minut jih ne premikamo, da rešetke na čevapčičih ustvarijo lep vzorec, nato pa jih z lopatico nežno premikamo oz. »kotalimo« po žaru, da se z vseh strani enakomerno rjavo zapečejo – tako bodo pečeni čevapčiči zares sočni. Pečemo jih počasi, 8 do 10 minut.
  • Ali so čevapčiči pečeni, preverimo tako, da čevapčič prepolovimo. Pravilno pečen čevapčič je v prerezu sive barve, ko ga rahlo stisnemo, pa se iz njega sočno pocedi. Čevapčiče ponudimo s popečeno lepinjo, kajmakom ali ajvarjem in svežo zelenjavo.