Skoči na vsebino

z'dežele – Celjske mesnine d.o.o.

Recepti in nasveti Z'dežele​

Čevapčiči

Čevapčiči

čas kuhanja
zahtevnost
10 minut
čas priprave
št. oseb

Sestavine

  • Žar zakurimo do zmerne temperature, saj so čevapčiči, pečeni na prevročem žaru, z zunanje strani izsušeni, v notranjosti pa surovi. Primernost temperature preverimo tako, da 3 centimetre nad površino, na kateri bomo pekli, pridržimo dlan; če zdržimo 6 sekund, je temperatura prava. Temperaturo žara na oglje uravnavamo tako, da rešetke po potrebi spuščamo k žerjavici.
  • Rešetke (ali ploščo) žara rahlo naoljimo in nanje položimo čevapčiče. Nekaj minut jih ne premikamo, da rešetke na čevapčičih ustvarijo lep vzorec, nato pa jih z lopatico nežno premikamo oz. »kotalimo« po žaru, da se z vseh strani enakomerno rjavo zapečejo – tako bodo pečeni čevapčiči zares sočni. Pečemo jih počasi, 8 do 10 minut.
  • Ali so čevapčiči pečeni, preverimo tako, da čevapčič prepolovimo. Pravilno pečen čevapčič je v prerezu sive barve, ko ga rahlo stisnemo, pa se iz njega sočno pocedi. Čevapčiče ponudimo s popečeno lepinjo, kajmakom ali ajvarjem in svežo zelenjavo.

Navodila za pripravo

  Čevapčiči Z’dežele