Skoči na vsebino

z'dežele – Celjske mesnine d.o.o.

Recepti in nasveti Z'dežele​

Glazirana pečena šunka Z’dežele

Glazirana pečena šunka Z’dežele

1 ura 10 minut
čas kuhanja
2
zahtevnost
15 minut
čas priprave
8 oseb
št. oseb

Sestavine

  1 kg Pečene šunke Z’dežele

Za glazuro:
  60 ml Javorjev sirup ali medu
  80 g Marelične marmelade
  3 stroki Česen
  2 lista Žajbelj
  2 vejici Rožmarin
  1/2 žličke Piment v prahu
  1/2 žličke Cimeta v prahu
  1/4 žličke Klinčkov
  1 žlička Gorčice
  2 žlici Rjavega sladkorja
  2 stroka Kardamom (poljubno)
  40 ml Vode

Navodila za pripravo

Glazura

  1. V kozico damo vse sestavine za glazuro: javorjev sirup, marelično marmelado, zelišča in začimbe, vodo, rjav sladkor in gorčico. Postavimo na zmeren ogenj in počakamo, da mešanica zavre. Kuhamo 3 minute, da se zgosti, nato odstavimo z ognja, da se ohladi na sobno temperaturo.

Priprava šunke

  1. Šunki odstranimo kožo. Maščobo zarežemo na tanke rezine, približno na vsake 3 mm. Zarežemo samo do mesa.
  2. Rešetko damo na sredino pečice in jo segrejemo na 160 stopinj. Globok pekač obložimo z dvema slojema papirja za peko.
  3. Šunko položimo na pripravljen pekač. Na vseh straneh šunko premažemo z glazuro in jo s prerezano stranjo mesa navzdol obrnemo v pekač. Postavimo v segreto pečico in pečemo 1 uro, oziroma tako dolgo, da se lepo karamelizira.
  4. Po pol ure pečenja šunko obrnemo, da gleda maščoba navzgor in se bo lepo karamelizirala. Temperaturo pečice povečamo na 200 stopinj in pečemo še 15 minut, da se šunka lepo karamelizira.
Pripravimo glazirano šunko
Priprava omake za glazirano šunko
Premažemo glazirano šunko