Glazirana pečena šunka Z’dežele

Okusna velikonočna pojedina, ki bo navdušila prav vse.

Glazirana pečena šunka Z'dežele

4 od 1 glasu
Natisni
Obrok: Velikonočna pojedina, Velikonočni zajtrk
Čas priprave: 15 minutes
Čas kuhanja: 1 hour 10 minutes
Skupni čas: 1 hour 25 minutes
Porcije: 8 oseb

Sestavine

Šunka

  • 1 kg Pečene šunke Z'dežele

Glazura

  • 60 ml Javorjev sirup ali medu
  • 80 g Marelične marmelade
  • 3 stroki Česen
  • 2 lista Žajbelj
  • 2 vejici Rožmarin
  • 1/2 žličke Piment v prahu
  • 1/2 žličke Cimeta v prahu
  • 1/4 žličke Klinčkov
  • 1 žlička Gorčice
  • 2 žlici Rjavega sladkorja
  • 2 stroka Kardamom (poljubno)
  • 40 ml Vode

Recept

Glazura

  • V kozico damo vse sestavine za glazuro: javorjev sirup, marelično marmelado, zelišča in začimbe, vodo, rjav sladkor in gorčico. Postavimo na zmeren ogenj in počakamo, da mešanica zavre. Kuhamo 3 minute, da se zgosti, nato odstavimo z ognja, da se ohladi na sobno temperaturo.
    Priprava glazure

Priprava šunke

  • Šunki odstranimo kožo. Maščobo zarežemo na tanke rezine, približno na vsake 3 mm. Zarežemo samo do mesa. Šunko položimo na pripravljen pekač. Na vseh straneh šunko premažemo z glazuro in jo s prerezano stranjo mesa navzdol obrnemo v pekač. Postavimo v segreto pečico in pečemo 1 uro, oziroma tako dolgo, da se lepo karamelizira. Po pol ure pečenja šunko obrnemo, da gleda maščoba navzgor in se bo lepo karamelizirala. Temperaturo pečice povečamo na 200 stopinj in pečemo še 15 minut, da se šunka lepo karamelizira.
    Priprava šunke

Priprava pečice in pekača

  • Rešetko damo na sredino pečice in jo segrejemo na 160 stopinj. Globok pekač obložimo z dvema slojema papirja za peko.
Pečena šunka z'dežele