Glazirana svinjska rebra iz žara
Sestavine
Sestavine:
- 2 x 700 g svinjskih reber za žar Zdežele
- 1 žlica paradižnikovega koncentrata
- 80 g rjavega sladkorja
- 60 ml jabolčnega kisa
- 1 žlica dimljene paprike
- 4 žlice Worcestershire omake
- 1 žlica medu
- 1 žlička gorčice
- sol, poper
- 80 ml vode
Navodila za pripravo
POSTOPEK
PRIPRAVA
Najprej pripravimo žar. Na dno žara damo aluminijasto posodo in vanjo nalijemo vodo. Ta bo med pečenjem ustvarjala vlago za dimljenje. Okoli posode na polovico žara razporedimo oglje v dveh plasteh in dodamo lesne sekance sadnega drevja. Tako bomo ustvarili direktno in indirektno polje. Oglje prižgemo na eni strani in žar segrejemo do 130 stopinj pod pokrovom.
DIMLJENA SVINJSKA REBRA
Svinjska rebra so že začinjena, tako da jih položimo na indirekten del žara. Pokrijemo s pokrovom in dimimo 3 ure in pol. Po polovici časa pečenja preverimo, da je dovolj oglja. Po potrebi ga dodamo.
ŽAR OMAKA
V globoko ponev damo vse sestavine za žar omako: ketchup, paradižnikov koncentrat, rjav sladkor, jabolčni kis, dimljeno papriko, česen v prahu, Worchestershire omako, med, gorčico, sol in poper ter vodo. Dobro premešamo, počakamo, da zavre, nato pri šibkem ognju kuhamo žar omako 20 – 25 minut, občasno premešamo.
DIMLJENA SVINJSKA REBRA
Odkrijemo pokrov na žaru in rebra premažemo z domačo žar (BBQ) omako na obeh straneh. Pečemo še 30 minut na direktnem ognju, odkrito. Dvakrat do trikrat v tem času rebra premažemo, preostalo omako pa postrežemo kot prilogo.
POSTREŽEMO
Rebra vzamemo iz žara, jih razrežemo in postrežemo z žar omako ter izbrano prilogo.



Priložnosti
🔥 Predlogi za postrežbo
-
Na veliki deski
Rebra položite na leseno desko, jih narežite na posamezne porcije (2–3 kosti skupaj) in jih prelijte z dodatno žar omako. Na desko lahko dodate še popečeno koruzo, pečen krompirček, kolute rdeče čebule in skledico z omako. -
Ameriški BBQ slog
Postrezite jih s hrustljavimi krompirjevimi krhlji, coleslaw solato (zelje, korenje, lahka majonezna ali jogurtova omaka) in vloženimi kumaricami. -
Rustikalno
Rebra postavite kar na pladenj, zraven položite koruzne storže, popečene bučke ali papriko, nekaj svežih zelišč in rezine kruha z maslom. -
S pivom ali vinom
Ker so rebra bogatega, sladko-dimljenega okusa, se odlično podajo ob hladnem svetlem pivu ali pa k kozarcu rdečega vina (npr. modra frankinja). -
Finger food stil
Če želite bolj sproščeno postrežbo (piknik, zabava), jih narežite na posamezne kosti in ponudite kot “finger food”, zraven pa skledice z BBQ omako za pomakanje.
✨ Trik za izgled:
Preden jih postrežete, rebra tik pred koncem pečenja še enkrat premažite z omako, da dobijo sijoč in lepljiv premaz. Na koncu jih lahko potresete z malo sveže sesekljane čebulne mladike ali peteršilja za kontrast.
Zanimivosti
Zanimivosti o svinjskih rebrih in BBQ-ju
-
Ameriška klasika
Svinjska rebra so ena najbolj prepoznavnih jedi ameriškega BBQ-ja. V ZDA obstajajo različni stili priprave – kansaški (sladka in gosta omaka), memphiški (suha začimbna mešanica), teksaški (več čilija in manj sladkorja) in karolinski (omaka na osnovi kisa ali gorčice). -
Dolgo pečenje za popoln okus
Rebra se pečejo več ur pri nizki temperaturi, ker počasno pečenje razgradi vezivna tkiva in naredi meso mehko, sočno in okusno. Zato pravijo, da je potrpežljivost ključ do najboljših reber. -
“Low & slow” filozofija
V BBQ kulturi velja načelo low & slow – nizka temperatura in dolgo pečenje. To ne velja samo za rebra, ampak tudi za brisket in pulled pork. -
Dim kot začimba
Pri dimljenju se uporablja različne vrste lesa – hruška, jablana, hrast, češnja … Vsaka da mesu drugačen okus. Sadno drevje ustvari bolj sladek in nežen dim, hrast pa močnejšega in izrazitega. -
BBQ omaka – izum iz 17. stoletja
Prve omake za pečenje mesa so nastale v 17. stoletju, ko so španski in francoski kolonialisti začeli meso polivati z omakami iz kisa in začimb, da so ga ohranili sočnega. Današnja bogata BBQ omaka je tako rezultat stoletij razvoja in eksperimentiranja. -
Svinjska rebra Z’dežele
Prednost pakiranih začinjenih reber je, da so že pripravljena za pečenje, zato odpade dolgotrajno mariniranje – ostane samo uživanje v pripravi in druženju ob žaru.