Čas priprave: 1 ura in 15 min
Količina: za 4 osebe
1 kg pljučne pečenke Z’dežele
1 žlica gorčice
2 čebuli
4 večji korenčk
sol
poper
olje
- Meso vzamemo iz hladilnika 2 uri pred pripravo, da se ogreje na sobno temperaturo.
- Pečenko natremo s soljo in poprom ter jo povežemo z vrvico za peko. Čebulo narežemo na manjše kose, korenje razpolovimo po dolžini.
- V ponvi na vročem olju z vseh strani popečemo meso. Položimo ga na naoljen pekač in premažemo z gorčico. Priložimo zelenjavo.
- Pečenko pečemo 20 minut na 200 °C, da je meso v notranjosti še rožnato (srednje pečeno – medium). Središčno temperaturo mesa lahko spremljamo z vbodnim termometrom, ki naj pokaže 60 °C, ko pečenko vzamemo s pečice.
- Meso prekrijemo z aluminijasto folijo in pustimo počivati 30 minut, da se mesni sokovi umirijo. S škarjami prerežemo vrvico in pečenko narežemo na rezine.
- Gorčično pljučno pečenko postrežemo s korenjem, čebulo, poljubnimi prilogami in kozarcem Zlate Radgonske penine.