Skoči na vsebino

z'dežele – Celjske mesnine d.o.o.

Recepti in nasveti Z'dežele​

Goveji steak na žaru z zeliščnim maslom

Goveji steak na žaru z zeliščnim maslom

10-15 min
čas kuhanja
Srednje
zahtevnost
15 min
čas priprave
4 osebe
št. oseb
Goveji steak na žaru z zeliščnim maslom - Z'dežele

Sestavine

Za steak:

  • 4 goveji steaki (rib-eye, file ali T-bone, približno 200-250 g vsak)
  • Sol in poper po okusu
  • 2 žlici olivnega olja
  • Sveža zelišča (rožmarin, timijan) za okrasitev

Za zeliščno maslo:

  • 100 g masla (sobne temperature)
  • 2 stroka česna (drobno nasekljana)
  • 1 žlica svežega peteršilja (drobno nasekljan)
  • 1 žlica svežega timijana (drobno nasekljan)
  • 1 žlička limoninega soka
  • Sol in poper po okusu

 

Za pripravo priporočamo:

T-bone steak Z'dežele

Navodila za pripravo

1. Priprava zeliščnega masla:
Maslo sobne temperature zmešajte z nasekljanim česnom, peteršiljem, timijanom in limoninim sokom.
Maso solite in poprajte po okusu.
Maslo oblikujte v valj, zavijte v prozorno folijo in postavite v hladilnik, da se strdi, dokler ne bo čas za serviranje.

2. Priprava steakov:
Steake vsaj 30 minut pred pripravo vzemite iz hladilnika, da dosežejo sobno temperaturo.
Goveje steake na obeh straneh premažite z olivnim oljem ter jih obilno posolite in popoprajte.
Žar segrejte na visoko temperaturo. Ko je žar vroč, nanj položite steake.

3. Pečenje na žaru:
Steake pecite 4-5 minut na vsaki strani za srednje pečen steak (medium). Če želite bolj ali manj pečen steak, prilagodite čas (približno 3 minute na stran za medium-rare ali 6-7 minut na stran za well-done).
Med pečenjem lahko na žar položite še nekaj svežih zelišč (rožmarin, timijan) za dodaten okus.
Ko so steaki pečeni po vaših željah, jih odstranite z žara in pustite počivati 5 minut, da se sokovi enakomerno porazdelijo.

4. Postrežba:
Ko so steaki počivali, jih prelijte z nekaj rezinami zeliščnega masla, ki se bo na vročem mesu stopilo in dodalo bogat okus.
Postrezite z želeno prilogo, kot so pečen krompir, žar zelenjava ali solata.

Nasvet: Za popoln steak uporabite kakovostno meso in se izogibajte prekomernemu obračanju na žaru. Steak naj počiva pred serviranjem za maksimalen okus in sočnost.

Dober tek!

Goveji steak na žaru z zeliščnim maslom - Z'dežele
  • Pečen krompir
    Pečen krompir s hrustljavo skorjico je klasična izbira. Lahko ga pripravite z zelišči (rožmarin, timijan) in olivnim oljem za dodatno aromo.
  • Grilana zelenjava
    Zelenjava, kot so bučke, paprika, šparglji in jajčevci, je odlična izbira. Lahko jih spečete na žaru skupaj s steakom, da dopolnijo okus mesa.
  • Kremna špinača
    Špinača v smetanovi omaki je bogata in kremasta priloga, ki se dobro poda k bogatemu okusu steaka.
  • Zeliščna rižota
    Lahka zeliščna rižota je okusna in elegantna priloga, ki s svojimi nežnimi okusi ne bo prevladovala nad steakom, a ga bo lepo dopolnila.
  • Solata s paradižnikom in rukolo
    Svetla in osvežujoča solata iz rukole, paradižnika, čebule in limoninega vinaigreta bo osvežila obrok in poskrbela za ravnovesje.
  • Koruza na žaru
    Koruza na žaru z maslom in malo soli je priljubljena priloga, ki se odlično prilega ob steak, saj ponudi sladkast in hrustljav kontrast.
  • Pečeni sladki krompirjevi krhlji
    Sladki krompir postreže z nežno sladkostjo, ki se lepo ujema z bogatim okusom steaka.

Za postrežbo in dekoracijo govejega steaka na žaru z zeliščnim maslom lahko upoštevate naslednje nasvete, ki bodo jed dvignili na višjo raven in poskrbeli za estetski vtis:

  • Postrežba na lesenih deskah ali krožnikih iz kamna
    Steake lahko postrežete na lesenih deskah ali temnih kamnitih krožnikih, ki poudarijo rustikalen in naraven videz mesa. To bo ustvarilo občutek pristnosti in topline, kar se pogosto ujema s steakom.
  • Dodajte barvne priloge
    Priloge, kot so grilana zelenjava (bučke, paprika, šparglji) ali sveža solata iz rukole in paradižnika, dodajo jedi živahnost in barvitost. Postavite jih okoli steaka, da bo jed videti uravnotežena in polna kontrasta.
  • Maslo na vrhu steaka
    Ko postrežete steak, na vrh položite rezino zeliščnega masla, ki se bo počasi stopila in dodala bogat okus. To ne le izboljša okus jedi, ampak tudi vizualno pritegne pozornost.
  • Sveža zelišča za okras
    Okrasite krožnik s svežimi zelišči, kot so vejice rožmarina, timijana ali listi peteršilja. Zelišča prinašajo svežino in dodajo naravno noto k vizualni podobi krožnika.
  • Uporaba limoninih rezin: Rezina limone ali limete ob strani krožnika ne le doda osvežilno kislino, ampak tudi popestri dekoracijo z živahno barvo, ki se lepo ujema z zelenjavo in mesom.
  • Slojevita serviranja prilog
    Pri serviranju prilog, kot so pečen krompir, zelenjava ali solata, jih lepo razporedite po krožniku. Postavite jih okoli steaka v manjše kupčke ali geometrijske vzorce, da bo jed videti bolj premišljena in estetska.
  • Solni kristali in poprova zrna: Na koncu potresite steak z nekaj grobimi solnimi kristali ali sveže mletim poprom za dodaten vizualni in okusni učinek. To jed naredi še bolj prefinjeno in doda teksturo.