Klasičen pečen telečji vrat z zelišči
2h
čas kuhanja
Srednja
zahtevnost
20min
čas priprave
4 osebe
št. oseb

Sestavine
- 1 kg telečjega vratu (v kosu)
- 2 žlici oljčnega olja
- 3 stroki česna (drobno sesekljani)
- 1 žlička soli
- 1/2 žličke popra
- 1 žlička rožmarina (svežega ali suhega)
- 1 žlička timijana
- 1/2 žličke origana
- 1 lovorjev list
- 1 dl suhega belega vina
- 1 dl goveje jušne osnove
- 2 korenja (narezana na kolobarje)
- 1 čebula (narezana na četrtine)
- 2 krompirja (narezana na večje kose, po želji)
Navodila za pripravo
- Priprava mesa:
Telečji vrat obrišite s kuhinjsko brisačo, premažite z oljčnim oljem in natrite s soljo, poprom, rožmarinom, timijanom in origanom. Pustite počivati 10 minut na sobni temperaturi. - Praženje mesa:
V veliki ponvi segrejte malo oljčnega olja. Telečji vrat popecite z vseh strani, da dobi lepo zlato skorjo. Nato meso prestavite v pekač. - Priprava zelenjavne posteljice:
V istem pekaču razporedite korenje, čebulo in krompir. Dodajte lovorjev list in sesekljan česen. - Dodajanje tekočine:
Meso položite na zelenjavo. Prelijte z belim vinom in jušno osnovo, da tekočina pokrije dno pekača. Pekač pokrijte z aluminijasto folijo. - Pečenje v pečici:
Pečico segrejte na 180 °C. Pekač postavite v pečico in pecite 1 uro in 30 minut. Na pol poti preverite tekočino in po potrebi dolijte malo jušne osnove. - Dokončanje jedi:
Po 1 uri in 30 minut odstranite folijo, da se meso in zelenjava zapečeta. Pecite še 30 minut na 200 °C, dokler ne postaneta zlato rjava. - Postrežba:
Meso narežite na rezine in ga postrezite na zelenjavni posteljici. Prelijte s sokovi iz pekača.

Namigi za dekoracijo
- Jed okrasite s svežim rožmarinom ali timijanom.
- Na krožnik dodajte nekaj rezin limone za svežino.
Kakšne priloge se priležejo zraven?
- Pire krompir: Kremast pire krompir je vedno varna in okusna izbira.
- Pečen krompir: Zeliščno začinjeni krompirjevi krhlji, pečeni v pečici.
- Rižota z zelenjavo: Lahka rižota z grahom ali šparglji.
- Pražena zelenjava: Mešanica korenja, bučk in paprike, pečena ali pražena na maslu.
- Dušen ohrovt: Na maslu in česnu dušen ohrovt z malo muškatnega oreščka.
- Solata: Zelena solata, rukola z orehi in parmezanom ali mešana sezonska solata z limoninim prelivom.
- Kremna omaka: Omaka iz sokov pekača, obogatena z malo smetane ali vina.
- Pečena jabolka: Rahlo sladkasta priloga, ki doda zanimivo noto jedem z zelišči.