Skoči na vsebino

z'dežele – Celjske mesnine d.o.o.

Recepti in nasveti Z'dežele​

Klasične in slastne: Polnjene paprike

Klasične in slastne: Polnjene paprike

1h
čas kuhanja
Srednja
zahtevnost
30min
čas priprave
4 osebe
št. oseb

Sestavine

  • 8 srednje velikih paprik (rdečih, rumenih ali zelenih)
  • 400 g mletega mesa (goveje mleto meso, svinjsko mleto meso ali mešanica obeh)
  • 100 g kuhanega riža
  • 1 srednja čebula, drobno sesekljana
  • 2 stroka česna, drobno sesekljana
  • 1 srednje velik paradižnik, narezan na kocke
  • 1 jajce
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • 1 žlička sladke mlete paprike
  • sol in poper po okusu
  • 2 žlici olivnega olja
  • 500 ml paradižnikove omake
  • 200 ml vode ali jušne osnove
  • svež peteršilj za okras

 

Za pripravo priporočamo:

Goveje mleto meso Z'dežele

 

Navodila za pripravo

Priprava:

  1. Priprava paprik: Paprike operite, odrežite vrhove in jih očistite semen. Če je potrebno, odrežite majhen del spodnjega dela paprik, da bodo stale pokonci.
  2. Priprava nadeva: V veliki ponvi segrejte olivno olje. Dodajte sesekljano čebulo in česen ter pražite, dokler ne postaneta mehka in zlato rumena. Dodajte mleto meso in ga med mešanjem pražite, dokler se ne zapeče in rjavo obarva. Primešajte narezani paradižnik, paradižnikovo mezgo in sladko mleto papriko. Kuhajte še nekaj minut, da se okusi povežejo.
  3. Mešanje nadeva: V večji skledi zmešajte kuhani riž, prepraženo mesno mešanico, jajce, sol in poper. Dobro premešajte, da se vse sestavine enakomerno porazdelijo.
  4. Polnjenje paprik: Paprike napolnite z mesnim nadevom in jih postavite v pekač.
  5. Priprava omake: V ločeni posodi zmešajte paradižnikovo omako in vodo ali jušno osnovo. Mešanico prelijte preko napolnjenih paprik v pekaču.
  6. Pečenje: Pekač pokrijte z aluminijasto folijo in ga postavite v predhodno ogreto pečico na 180°C. Paprike pecite približno 45 minut. Nato odstranite folijo in pecite še 15 minut, da se vrhovi paprik rahlo zapečejo.
  7. Postrežba: Polnjene paprike postrezite tople, okrašene s svežim peteršiljem.

Najbolj se k polnjenim paprikam prileže:

  • Kuhan krompir ali pire krompir
  • Sveža zelena solata z balzamičnim prelivom
  • Kruh ali bageta za pomakanje v omako
  • Dodajanje začimb in zelišč: Eksperimentirajte z različnimi začimbami, kot so kumina, origano, bazilika, timijan ali rožmarin. Dodate lahko tudi čili ali kajenski poper, če želite bolj pikanten okus.
  • Uporaba sira: V nadev ali na vrh paprik pred pečenjem dodajte nariban sir (npr. parmezan, mozzarella ali cheddar). Sir bo jedi dodal bogat okus in kremasto teksturo.
  • Vključitev zelenjave: Za večjo svežino in barvitost nadevu dodajte sesekljano zelenjavo, kot so korenje, bučke, zelena ali špinača. Zelenjava bo povečala hranilno vrednost in obogatila teksturo jedi.
  • Zamenjava riža: Namesto belega riža uporabite rjavi riž, kvinojo ali bulgur za bolj poln okus in več vlaknin. Te alternative so tudi bolj zdrave in bodo dodale dodatno teksturo nadevu.
  • Gratiniranje: Zadnjih nekaj minut pečenja nastavite pečico na funkcijo gratiniranja (žar), da se vrh paprik rahlo zapeče in postane hrustljav.
  • Postrežba s kislo smetano ali jogurtom: Postrezite polnjene paprike z žlico kisle smetane ali grškega jogurta. Krema bo uravnotežila začimbnost in dodala svežino.