Skoči na vsebino

z'dežele – Celjske mesnine d.o.o.

Recepti in nasveti Z'dežele​

Lazanja z mletim mesom

Lazanja z mletim mesom

2 uri in 15 minut
čas kuhanja
Srednja
zahtevnost
25 minut
čas priprave
Za 8 oseb
št. oseb
Pečena lazanja.

Sestavine

Mesna omaka

  • 3 žlice oljčnega olja
  • 2 čebuli
  • 2 korenj
  • 1/2 stebla zelene
  • 1 kg govejega/mešano mleto meso z’dežele
  • 2 stroka česna
  • 1 žlička paradižnikovega koncentrata
  • 120 ml rdečega vina
  • 2 pločevinki (2x400g) vloženih sesekljanih paradižnikov
  • 250 ml vode
  • 3 lovorovi listi

Bešamel

  • 1 liter mleka
  • 115g masla
  • 90g gladke bele moke
  • 1 žlička nastrganega muškatnega oreščka
  • 2 lovorova lista
  • 1/2 žličke soli
  • 1/4 žličke popra

Lazanja

  • 300g gladke bele moke
  • 3 jajca
  • 100g nastrganega parmezana

Navodila za pripravo

BOLONJSKA OMAKA

Večjo globoko ponev pristavimo na zmeren ogenj. Dodamo oljčno olje in sesekljano čebulo, korenje in steblo zelene. Pražimo 6 – 8 minut, nato dodamo mleto meso Z’dežele in pražimo 5 minut na visokem ognju, da meso porjavi. Dodamo sesekljan česen, paradižnikov koncentrat in pražimo 2 minuti. Zalijemo z rdečim vinom in počakamo, da alkohol izpari, kuhamo približno 3 minute. V omako damo vložene sesekljane paradižnike, vodo, lovorove liste in začinimo s soljo in poprom. Pokrijemo s pokrovom in kuhamo 1 uro, nato pokrov odkrijemo in kuhamo še 30 minut, da se omaka zgosti. Po potrebi začinimo dodatno s soljo in poprom.

BEŠAMEL

V kozico damo maslo in pristavimo na šibek ogenj. Ko se maslo stopi, dodamo moko, ki jo med rednim mešanjem kuhamo 5 – 6 minut, moka ne sme porjaveti. Počasi pričnemo vlivati mleko. Med neprestanim mešanjem najprej dodamo 250 ml mleka in pokuhamo, da nastane gosta zmes, nato med mešanjem dodamo še preostalo mleko. Začinimo s soljo, lovorovim listom in muškatnim oreščkom. Pri šibkem ognju, med rednim mešanjem, kuhamo 10 minut.

DOMAČE TESTENINE

V kolikor bomo delali domače testenine, naredimo tudi ta korak. V kuhinjski robot stresemo moko in dodamo jajca. Pričnemo z gnetenjem na srednji hitrosti. Gnetemo 15 minut, da se testo dobro zagnete in je gladko in čvrsto. Poljubno lahko zagnetemo tudi na roke. Testo zavijemo v živilsko folijo (ali postavimo v vrečko za zamrzovanje) in postavimo v hladilnik za eno uro, ali čez noč. Testo razdelimo na štiri dele in s strojem za testenine razvaljamo na štiri dolge, zelo tanke trakove. Testo razrežemo tako, da paše v pekač. Potrebujemo 12 listov za lazanjo. V kolikor uporabimo testenine iz trgovine, jih predhodno skuhamo. Potrebovali bomo 400g testenin za lazanjo.

LAZANJA

Rešetko damo na sredino pečice. Pečico segrejemo na 190 °C. Pripravimo pekač v velikosti 20 cm x 30 cm. Na dno pekača damo dve žlici omake in jo enakomerno razporedimo. Dodamo liste za lazanjo, tako da ti enakomerno pokrivajo celotno površino dna pekača. Sledi nekaj žlic mesne omake, ki jo enakomerno razporedimo po celotni površini. Dodamo zajemalko bešamela in jo razporedimo. Posujemo z nekaj nastrganega parmezana. Ponovno dodamo liste za lazanjo in ponavljamo plasti, dokler ne porabimo vseh sestavin. Zadnje plasti si sledijo tako: testenine, žlica mesne omake, dve zajemalki bešamela in nastrgan parmezan.

PEČENJE

Pekač z lazanjo pokrijemo s papirjem za peko, nato pa še z alufolijo. Mesno lazanjo postavimo v segreto pečico, kjer jo pečemo 25 minut pri 190 °C, nato odkrijemo papir in jo pečemo še 15 – 20 minut, da se lazanja lepo zapeče. Ko je pečena, jo postavimo iz pečice in pustimo 15 minut, da se nekoliko ohladi. Razrežemo in postrežemo.

Skuhamo bolonjsko omako.
Priprava lazanje
Sestavljanje lazanje.
Pečena lazanja.