Skoči na vsebino

z'dežele – Celjske mesnine d.o.o.

Recepti in nasveti Z'dežele​

Mesni polpeti v paradižnikovi omaki z bučkami

Mesni polpeti v paradižnikovi omaki z bučkami

30 minut
čas kuhanja
Srednja
zahtevnost
10 minut
čas priprave
Za 6 oseb
št. oseb

Sestavine

Polpeti

  • 80g kruha brez skorje
  • 180ml mleka
  • 1kg mešanega mletega mesa Z’Dežele
  • 4 žlice sesekljanega peteršilja
  • 1 strok česna
  • 1/4 čebule
  • 1 žlička naribane limonine lupinice
  • 40g naribanega parmezana
  • 1 žlica oljčnega olja
  • 100ml oljčnega olja, za pečenje

Paradižnikova omaka z bučkami

  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1 čebula
  • 3 stroki česna
  • 4 bučke
  • 4 večji paradižniki
  • 3 žlice sesekljanega peteršilja

 

 

Navodila za pripravo

POLPETI

Kruh narežemo na manjše kocke in ga damo v skledo. Prelijemo z mlačnim mlekom in postavimo na stran za 5 minut, da se dobro napoji. V veliko skledo damo mešano mleto meso Z’Dežele. Dodamo sesekljan peteršilj, namočen kruh, nariban česen, naribano čebulo, limonino lupinico in parmezan. Dodamo oljčno olje in začinimo z soljo in poprom. Zmes premešamo in pregnetemo z rokami ter oblikujemo v 18 polpet.

POLPETE SPEČEMO

Večjo ponev pristavimo na zmeren ogenj. Dodamo oljčno olje in nekaj polpet. Pazimo, da se med sabo ne dotikajo. Polpete pečemo 4 minute na vsaki strani, do zlato rjave zapečenosti. Postopek ponavljamo, dokler ne spečemo vseh polpet.

ZELENJAVNA OMAKA

Večjo ponev pristavimo na zmeren ogenj. Dodamo olje in sesekljano čebulo. Pražimo 5 minut, nato dodamo sesekljan česen in kuhamo še minuto. Dodamo na manjše kocke narezane bučke in na manjše kose narezan paradižnik. Kuhamo 3 – 4 minute, nato začinimo z žlico peteršilja in soljo ter poprom po okusu. Pokrijemo s pokrovom ter kuhamo 10 – 15 minut, da se zelenjava zmehča. Dodamo še preostali peteršilj, premešamo in postrežemo s polpeti.

mleto mešano meso