Mesni polpeti v paradižnikovi omaki z bučkami
Sestavine
Polpeti
- 80g kruha brez skorje
- 180ml mleka
- 1kg mešanega mletega mesa Z’Dežele
- 4 žlice sesekljanega peteršilja
- 1 strok česna
- 1/4 čebule
- 1 žlička naribane limonine lupinice
- 40g naribanega parmezana
- 1 žlica oljčnega olja
- 100ml oljčnega olja, za pečenje
Paradižnikova omaka z bučkami
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 čebula
- 3 stroki česna
- 4 bučke
- 4 večji paradižniki
- 3 žlice sesekljanega peteršilja
Navodila za pripravo
POLPETI
Kruh narežemo na manjše kocke in ga damo v skledo. Prelijemo z mlačnim mlekom in postavimo na stran za 5 minut, da se dobro napoji. V veliko skledo damo mešano mleto meso Z’Dežele. Dodamo sesekljan peteršilj, namočen kruh, nariban česen, naribano čebulo, limonino lupinico in parmezan. Dodamo oljčno olje in začinimo z soljo in poprom. Zmes premešamo in pregnetemo z rokami ter oblikujemo v 18 polpet.
POLPETE SPEČEMO
Večjo ponev pristavimo na zmeren ogenj. Dodamo oljčno olje in nekaj polpet. Pazimo, da se med sabo ne dotikajo. Polpete pečemo 4 minute na vsaki strani, do zlato rjave zapečenosti. Postopek ponavljamo, dokler ne spečemo vseh polpet.
ZELENJAVNA OMAKA
Večjo ponev pristavimo na zmeren ogenj. Dodamo olje in sesekljano čebulo. Pražimo 5 minut, nato dodamo sesekljan česen in kuhamo še minuto. Dodamo na manjše kocke narezane bučke in na manjše kose narezan paradižnik. Kuhamo 3 – 4 minute, nato začinimo z žlico peteršilja in soljo ter poprom po okusu. Pokrijemo s pokrovom ter kuhamo 10 – 15 minut, da se zelenjava zmehča. Dodamo še preostali peteršilj, premešamo in postrežemo s polpeti.