Skoči na vsebino

z'dežele – Celjske mesnine d.o.o.

Recepti in nasveti Z'dežele​

Najboljša šopska solata za žar piknik

Najboljša šopska solata za žar piknik

čas kuhanja
Lahka
zahtevnost
10-15 min
čas priprave
4 osebe
št. oseb
Šopska solata - Z'dežele

Sestavine

  • 3 zreli paradižniki (ali 300 g češnjevega paradižnika)

  • 1 srednja kumara

  • 1 rdeča paprika (ali zelena, po okusu)

  • 1 manjša rdeča čebula

  • 150 g feta sira (ali balkanskega sira)

  • 3 žlice olivnega olja

  • 1 žlica vinskega kisa ali limoninega soka

  • Sol po okusu

  • Sveže mleti črni poper

  • (po želji) svež peteršilj ali origano za posip

Navodila za pripravo

Postopek

1. Priprava zelenjave

  • Paradižnik nareži na srednje velike kocke (če je češnjev – razpolovi).

  • Kumaro olupi (če je debela lupina) in jo nareži na polkolobarje.

  • Papriko nareži na trakove ali kocke.

  • Čebulo nareži na tanke kolobarje ali polkolobarje – če je premočna, jo za 10 minut namoči v hladno vodo.

2. Sestavljanje solate

V večji skledi zmešaj vso zelenjavo. Začini s soljo, poprom, oljem in kisom oz. limoninim sokom. Dobro premešaj, da se okusi povežejo.

3. Sir in dekoracija

  • Feta sir naribaj ali razdrobi z rokami po vrhu solate.

  • Po želji potresi z drobno sesekljanim peteršiljem ali ščepcem origana.

Šopska solata - Z'dežele

1. Z dimljenim sirom namesto fete

Namesto klasične fete uporabi dimljen sir (npr. dimljeno skuto, dimljen tofu ali dimljen ovčji sir). Doda globlji, bolj rustikalen okus – odlično za jesenske piknike ali mesne specialitete z žara.

2. Z dodano pečeno zelenjavo

Pečena paprika, pečen jajčevec ali bučke (narezane na kocke ali trakove) se lepo povežejo s svežo zelenjavo.

  • Uporaba: pečeno zelenjavo ohladiš in jo dodaš k ostalim sestavinam.

  • Odlično gre skupaj z rahlo pikantnim sirom ali z dodatkom grškega jogurta v prelivu.

3. S koščki avokada

Dodatek zrelega avokada solati doda kremasto teksturo in zdrave maščobe. Lahko nadomesti sir ali pa ga kombiniraš z blažjo različico fete.

  • Za bolj eksotičen pridih dodaj malo limetinega soka in svež koriander.

4. Z belim fižolom ali čičeriko

Odlična izbira za bolj nasiten obrok ali za vegetarijansko/grill različico brez mesa.

  • Fižol naj bo kuhan in ohlajen, lahko uporabiš tudi konzerve.

  • Priporoča se tudi dodatek svežega timijana ali rožmarina.

5. Z zeliščno vinsko marinado

Namesto klasičnega olja in kisa pripraviš zeliščno marinado:

  • 3 žlice belega vinskega kisa

  • 1 žlička medu

  • 1 žlička gorčice

  • 2 žlici olivnega olja

  • 1 žlička suhega origana, bazilike ali timijana

6. Z dodatkom oliv ali kapre

Če želiš bolj mediteranski pridih:

  • Dodaj nekaj črnih ali zelenih oliv (brez koščic) ali čajno žličko kapre.

  • Odlično se poda k ribam na žaru ali morskim sadežem.

7. S pekočim pridihom

Dodaj tanko narezano čili papriko ali pekočo feferonko.

  • Lahko uporabiš tudi rahlo pikantno papriko ali dimljeno mleto papriko v prelivu.

  • Za bolj osvežilen okus dodaj svežo meto ali črni olivi.

  • Če pripraviš vnaprej, naj bo sir dodan tik pred serviranjem, da ne navlaži zelenjave.

  • Šopska solata je odlična priloga k čevapčičem, ražnjičem, zelenjavnim ražnjičem, ribam na žaru ali pečenemu krompirju.