Najboljša šopska solata za žar piknik

Sestavine
-
3 zreli paradižniki (ali 300 g češnjevega paradižnika)
-
1 srednja kumara
-
1 rdeča paprika (ali zelena, po okusu)
-
1 manjša rdeča čebula
-
150 g feta sira (ali balkanskega sira)
-
3 žlice olivnega olja
-
1 žlica vinskega kisa ali limoninega soka
-
Sol po okusu
-
Sveže mleti črni poper
-
(po želji) svež peteršilj ali origano za posip
Navodila za pripravo
Postopek
1. Priprava zelenjave
-
Paradižnik nareži na srednje velike kocke (če je češnjev – razpolovi).
-
Kumaro olupi (če je debela lupina) in jo nareži na polkolobarje.
-
Papriko nareži na trakove ali kocke.
-
Čebulo nareži na tanke kolobarje ali polkolobarje – če je premočna, jo za 10 minut namoči v hladno vodo.
2. Sestavljanje solate
V večji skledi zmešaj vso zelenjavo. Začini s soljo, poprom, oljem in kisom oz. limoninim sokom. Dobro premešaj, da se okusi povežejo.
3. Sir in dekoracija
-
Feta sir naribaj ali razdrobi z rokami po vrhu solate.
-
Po želji potresi z drobno sesekljanim peteršiljem ali ščepcem origana.


Pripravi šopsko solato malo drugače!
1. Z dimljenim sirom namesto fete
Namesto klasične fete uporabi dimljen sir (npr. dimljeno skuto, dimljen tofu ali dimljen ovčji sir). Doda globlji, bolj rustikalen okus – odlično za jesenske piknike ali mesne specialitete z žara.
2. Z dodano pečeno zelenjavo
Pečena paprika, pečen jajčevec ali bučke (narezane na kocke ali trakove) se lepo povežejo s svežo zelenjavo.
-
Uporaba: pečeno zelenjavo ohladiš in jo dodaš k ostalim sestavinam.
-
Odlično gre skupaj z rahlo pikantnim sirom ali z dodatkom grškega jogurta v prelivu.
3. S koščki avokada
Dodatek zrelega avokada solati doda kremasto teksturo in zdrave maščobe. Lahko nadomesti sir ali pa ga kombiniraš z blažjo različico fete.
-
Za bolj eksotičen pridih dodaj malo limetinega soka in svež koriander.
4. Z belim fižolom ali čičeriko
Odlična izbira za bolj nasiten obrok ali za vegetarijansko/grill različico brez mesa.
-
Fižol naj bo kuhan in ohlajen, lahko uporabiš tudi konzerve.
-
Priporoča se tudi dodatek svežega timijana ali rožmarina.
5. Z zeliščno vinsko marinado
Namesto klasičnega olja in kisa pripraviš zeliščno marinado:
-
3 žlice belega vinskega kisa
-
1 žlička medu
-
1 žlička gorčice
-
2 žlici olivnega olja
-
1 žlička suhega origana, bazilike ali timijana
6. Z dodatkom oliv ali kapre
Če želiš bolj mediteranski pridih:
-
Dodaj nekaj črnih ali zelenih oliv (brez koščic) ali čajno žličko kapre.
-
Odlično se poda k ribam na žaru ali morskim sadežem.
7. S pekočim pridihom
Dodaj tanko narezano čili papriko ali pekočo feferonko.
-
Lahko uporabiš tudi rahlo pikantno papriko ali dimljeno mleto papriko v prelivu.
Nasveti za pripravo
-
Za bolj osvežilen okus dodaj svežo meto ali črni olivi.
-
Če pripraviš vnaprej, naj bo sir dodan tik pred serviranjem, da ne navlaži zelenjave.
-
Šopska solata je odlična priloga k čevapčičem, ražnjičem, zelenjavnim ražnjičem, ribam na žaru ali pečenemu krompirju.