Ocvirkovka – potica z ocvirki

Sestavine
Sestavine
Testo
300g gladke bele moke
30g sladkorja
160ml mlačnega mleka
1 jajce
7g suhega kvasa ali 14g svežega kvasa
5g soli
40g masla
Nadev
400g ocvirkov Z’dežele
80g rikote ali pasirane skute ali kisle smetane
1 jajce
Sol, poper
Navodila za pripravo
Postopek
PRIPRAVIMO TESTO IN PRVO VZHAJANJE
V skledo kuhinjskega robota z nastavkom za testo (ali v navadno skledo) damo moko, sladkor, mlačno mleko, sol, jajci in suh kvas. V kuhinjskem robotu mešamo testo 5 – 8 minut, oziroma 10 – 12 minut na roke, nato dodamo na kocke narezano hladno maslo in gnetemo še 5 – 8 minut, oziroma tako dolgo, da je maslo dobro vgneteno v testo. Skledo pokrijemo s krpo ali živilsko folijo in postavimo na stran, na sobno temperaturo za 1 uro, da testo vzhaja.
NADEV
Pripravimo nadev iz ocvirkov. V sekljalnik ali blender stresemo ocvirke in jih drobno sesekljamo. Prestavimo v skledo in dodamo rikoto (ali skuto, oziroma kislo smetano) in jajce. Začinimo s soljo in poprom ter premešamo z lopatko.
PRIPRAVIMO OCVIRKOVKO IN DRUGO VZHAJANJE
Delovno površino dobro pomokamo in nanjo damo testo. Razvaljamo v pravokotnik velikosti približno 35 cm x 50 cm. Dodamo ocvirkov nadev in ga enakomerno razporedimo po celotni površini z lopatko ali nožem. Tesno zvijemo v rulado, pričnemo pri ožji stranici. Pekač velikosti 30 cm x 10 cm namastimo in posujemo z moko. Odvečno moko zavržemo. Dodamo ocvirkovko in pokrijemo z živilsko folijo ali krpo. Postavimo na stran, da potica vzhaja 1 uro pri sobni temperaturi, oziroma tako dolgo, da dvojno naraste.
PEČENJE
Rešetko damo na sredino pečice in pečico segrejemo na 190 stopinj. Potico rahlo premažemo z mlekom iz z zobotrebcem napikamo do dna na nekaj mestih. Postavimo v segreto pečico, kjer pečemo 50 – 60 minut pri 190 stopinjah. Zadnjih dvajset minut pečenja ocvirkovko pokrijemo z alufolijo. Ko je ocvirkovka pečena, jo pustimo 5 minut v pekaču, nato jo prestavimo na rešetko, da se popolnoma ohladi. Razrežemo in postrežemo.




Priložnosti
Tukaj je 7 odličnih idej, s čim postreči ocvirkovko:
🔸 1. Z domačo kislo juho
Ocvirkovka je idealna spremljava kisli repi, joti, pasulju ali kislemu zelju – njen bogat okus lepo dopolni kiselkasto svežino.
🔸 2. S sezonsko solato
Preprosta zelena solata z bučnim oljem ali mešana solata z rdečo peso in fižolom poskrbi za ravnovesje in osvežitev ob mastnejši potici.
🔸 3. Z jajci – kuhanimi ali pečenimi
Ob veliki noči jo pogosto postrežemo skupaj s kuhanimi jajci, hrenom in šunko, lahko pa tudi s pečenimi jajci ali umešanim jajcem.
🔸 4. Z vinom ali pivom
Odlično se poda k suhemu belemu vinu ali blagemu pivu, še posebej če jo postrežemo kot predjed ali prigrizek na zabavi.
🔸 5. Na narezku
Lahko je del prazničnega hladnega nareza, skupaj s šunko, sirom, domačo suho klobaso, olivami in kislo zelenjavo.
🔸 6. Z jogurtom ali kislim mlekom
Preprost, a domač zajtrk ali večerja – rezina ocvirkovke z lončkom kislega mleka ali domačega jogurta.
🔸 7. S toplim mlekom ali čajem
Čeprav je slana, jo marsikdo rad je tudi zjutraj ob skodelici mleka, čaja ali celo kave – kot nasiten začetek dneva.
Zanimivosti
Kaj je ocvirkovka?
Ocvirkovka je tradicionalna slana potica, polnjena z domačimi ocvirki, ki dajejo testu bogat, mesnat okus. Pripravljena je iz vzhajanega kvašenega testa, podobnega tistemu za sladko potico, vendar brez sladkorja. Notranjost bogati mešanica ocvirkov, čebule, popra in po želji še drugih začimb ali dodatkov, kot so česen, lovor ali majaron.
Zakaj je ocvirkovka nekaj posebnega?
-
✅ Avtentičen slovenski okus – Ocvirki so tradicionalna slovenska sestavina, pogosto povezani z zimsko kolino in prazniki.
-
✅ Idealna za praznike – Ocvirkovka je pogosto na mizi ob veliki noči, božiču ali drugih posebnih priložnostih.
-
✅ Odlično se poda k juham, vinom in solatam – Slana potica je vsestranska in odlična tako za hladne kot tople obroke.
-
✅ Dolg rok trajanja – Zaradi vsebnosti maščobe in ocvirkov se ocvirkovka dobro ohrani več dni.