Skoči na vsebino

z'dežele – Celjske mesnine d.o.o.

Recepti in nasveti Z'dežele​

Okus po Mehiki: Tortilje z mletim mesom

Okus po Mehiki: Tortilje z mletim mesom

čas kuhanja
Lahka
zahtevnost
30 min
čas priprave
4 osebe
št. oseb

Sestavine

Za mesno mešanico:

  • 500 g mletega mesa (govedina ali mešanica govedine in svinjine)
  • 1 čebula (sesekljana)
  • 2 stroka česna (sesekljana)
  • 1 rdeča paprika (narezana na majhne kocke)
  • 1 konzerva (400 g) pelatov ali pasiranih paradižnikov
  • 2 žlici paradižnikovega koncentrata
  • 1 žlička mlete paprike (sladka ali pekoča po želji)
  • 1 žlička kumine
  • ½ žličke čilija (po želji)
  • Sol in poper po okusu
  • 2 žlici olja za praženje

Dodatki:

  • 4 velike tortilje
  • 100 g naribanega sira (cheddar, gauda ali edamec)
  • 100 g kisle smetane ali grškega jogurta
  • 1 pest nasekljanega svežega koriandra ali peteršilja
  • 1 avokado (narezan na rezine ali pretlačen)
  • 1 limeta (za sok)

 

Za pripravo priporočamo, da izberete:

Goveje mleto meso Z'dežele

Navodila za pripravo

1. Priprava mesne mešanice:

  • V veliki ponvi segrej olje in na njem prepraži sesekljano čebulo, da postekleni.
  • Dodaj sesekljan česen in papriko ter praži še 2 minuti.
  • Primešaj mleto meso, ga razdrobi z lopatko in praži, dokler ne porjavi.
  • Dodaj paradižnikov koncentrat, pelate, mleto papriko, kumino, čili, sol in poper. Premešaj in kuhaj na srednjem ognju 10–15 minut, da se omaka zgosti.

2. Segrevanje tortilj:

  • Tortilje lahko pogreješ na suhi ponvi (vsako stran poškropiš z nekaj vode in segrevaš na ponvi približno 30 sekund) ali jih zaviješ v alu-folijo in segreješ v pečici na 180°C za 5 minut.

3. Sestavljanje tortilj:

  • Vsako tortiljo napolni z mesno mešanico.
  • Po vrhu potresi nariban sir, dodaj žlico kisle smetane, nekaj rezin avokada in posuj s svežim koriandrom ali peteršiljem.
  • Po želji pokapaj z limetinim sokom.

4. Postrežba:

  • Tortilje lahko zviješ kot “burrito” ali jih prepogneš kot “taco” in postrežeš s prilogami po okusu.

Popečeni piščančji trakovi

  • Piščančja prsa ali stegna nareži na tanke trakove, začini in hitro popeci v ponvi.
  • Dobro se ujema s papriko, čebulo in omakami, kot so guacamole, kisla smetana ali salsa.

Rastlinski nadomestki za meso

  • Sojini kosmiči ali soja v granulah – Namakanje v vodi ali jušni osnovi jim da pravo teksturo.
  • Sejtan (pšenični gluten) – Ima mesnato teksturo in odlično vpija okuse.
  • Jackfruit (mladi jakobovec) – Njegova vlaknasta struktura posnema meso, še posebej, če ga dušiš s paradižnikovo omako in začimbami.
  • Tofu – Narezan na drobno in popečen postane hrustljav in odlično vpija začimbe.
  • Tempeh – Fermentirana sojina osnova s polnim okusom, odlično se marinira in praži.

 

Stročnice

  • Črni fižol – Klasična sestavina mehiške kuhinje, odličen v kombinaciji s koruzo in avokadom.
  • Rdeči fižol – Lahko ga pretlačiš v gosto omako ali pustiš celih zrn.
  • Leča – Kuhana leča (rjava ali zelena) ima podobno teksturo kot mleto meso.
  • Čičerika – Lahko jo zmečkaš ali prepražiš s čebulo in začimbami.

Omake in prelivi

  • Guacamole – Kremasta avokadova omaka z limetinim sokom, česnom in čebulo.
  • Pikantna salsa – Paradižnikova omaka s čilijem, čebulo in limetinim sokom.
  • Kisla smetana ali grški jogurt – Ublaži začinjenost in doda svežino.
  • Pikantna majoneza – Majoneza z malo čilija ali tabasca za dodaten “kick”.
  • Cheese sauce (sirna omaka) – Stopljen cheddar za ekstra kremast okus.

Sveža zelenjava in dodatki

  • Solata – Hrustljava zelena solata, ledenka ali rdeče zelje.
  • Paradižnik – Na kocke narezan svež paradižnik ali češnjev paradižnik.
  • Rdeča čebula – Na tanko narezana za rahlo pikanten okus.
  • Koruza – Sladka koruza doda svežino in kontrast teksturi.
  • Feferoni ali jalapeño – Za ljubitelje pekočega.

Priloge za večji obrok

  • Mehiški riž – Kuhani riž s paradižnikovo omako, čebulo in začimbami.
  • Črni fižol ali rdeči fižol – Kuhani ali pretlačeni fižol s česnom in oljem.
  • Pečeni ali praženi krompirčki – Dobra alternativa, če želiš bolj nasiten obrok.

Dodatek limete in zelišč

  • Sveže iztisnjen limetin sok – Doda kislino in poveže okuse.
  • Svež koriander ali peteršilj – Za osvežitev in aromo.