Okus po Mehiki: Tortilje z mletim mesom
čas kuhanja
Lahka
zahtevnost
30 min
čas priprave
4 osebe
št. oseb

Sestavine
Za mesno mešanico:
- 500 g mletega mesa (govedina ali mešanica govedine in svinjine)
- 1 čebula (sesekljana)
- 2 stroka česna (sesekljana)
- 1 rdeča paprika (narezana na majhne kocke)
- 1 konzerva (400 g) pelatov ali pasiranih paradižnikov
- 2 žlici paradižnikovega koncentrata
- 1 žlička mlete paprike (sladka ali pekoča po želji)
- 1 žlička kumine
- ½ žličke čilija (po želji)
- Sol in poper po okusu
- 2 žlici olja za praženje
Dodatki:
- 4 velike tortilje
- 100 g naribanega sira (cheddar, gauda ali edamec)
- 100 g kisle smetane ali grškega jogurta
- 1 pest nasekljanega svežega koriandra ali peteršilja
- 1 avokado (narezan na rezine ali pretlačen)
- 1 limeta (za sok)
Za pripravo priporočamo, da izberete:
Navodila za pripravo
1. Priprava mesne mešanice:
- V veliki ponvi segrej olje in na njem prepraži sesekljano čebulo, da postekleni.
- Dodaj sesekljan česen in papriko ter praži še 2 minuti.
- Primešaj mleto meso, ga razdrobi z lopatko in praži, dokler ne porjavi.
- Dodaj paradižnikov koncentrat, pelate, mleto papriko, kumino, čili, sol in poper. Premešaj in kuhaj na srednjem ognju 10–15 minut, da se omaka zgosti.
2. Segrevanje tortilj:
- Tortilje lahko pogreješ na suhi ponvi (vsako stran poškropiš z nekaj vode in segrevaš na ponvi približno 30 sekund) ali jih zaviješ v alu-folijo in segreješ v pečici na 180°C za 5 minut.
3. Sestavljanje tortilj:
- Vsako tortiljo napolni z mesno mešanico.
- Po vrhu potresi nariban sir, dodaj žlico kisle smetane, nekaj rezin avokada in posuj s svežim koriandrom ali peteršiljem.
- Po želji pokapaj z limetinim sokom.
4. Postrežba:
- Tortilje lahko zviješ kot “burrito” ali jih prepogneš kot “taco” in postrežeš s prilogami po okusu.

Kaj lahko uporabite namesto mletega mesa?
Popečeni piščančji trakovi
- Piščančja prsa ali stegna nareži na tanke trakove, začini in hitro popeci v ponvi.
- Dobro se ujema s papriko, čebulo in omakami, kot so guacamole, kisla smetana ali salsa.
Rastlinski nadomestki za meso
- Sojini kosmiči ali soja v granulah – Namakanje v vodi ali jušni osnovi jim da pravo teksturo.
- Sejtan (pšenični gluten) – Ima mesnato teksturo in odlično vpija okuse.
- Jackfruit (mladi jakobovec) – Njegova vlaknasta struktura posnema meso, še posebej, če ga dušiš s paradižnikovo omako in začimbami.
- Tofu – Narezan na drobno in popečen postane hrustljav in odlično vpija začimbe.
- Tempeh – Fermentirana sojina osnova s polnim okusom, odlično se marinira in praži.
Stročnice
- Črni fižol – Klasična sestavina mehiške kuhinje, odličen v kombinaciji s koruzo in avokadom.
- Rdeči fižol – Lahko ga pretlačiš v gosto omako ali pustiš celih zrn.
- Leča – Kuhana leča (rjava ali zelena) ima podobno teksturo kot mleto meso.
- Čičerika – Lahko jo zmečkaš ali prepražiš s čebulo in začimbami.
Kaj se prileže k tortiljam?
Omake in prelivi
- Guacamole – Kremasta avokadova omaka z limetinim sokom, česnom in čebulo.
- Pikantna salsa – Paradižnikova omaka s čilijem, čebulo in limetinim sokom.
- Kisla smetana ali grški jogurt – Ublaži začinjenost in doda svežino.
- Pikantna majoneza – Majoneza z malo čilija ali tabasca za dodaten “kick”.
- Cheese sauce (sirna omaka) – Stopljen cheddar za ekstra kremast okus.
Sveža zelenjava in dodatki
- Solata – Hrustljava zelena solata, ledenka ali rdeče zelje.
- Paradižnik – Na kocke narezan svež paradižnik ali češnjev paradižnik.
- Rdeča čebula – Na tanko narezana za rahlo pikanten okus.
- Koruza – Sladka koruza doda svežino in kontrast teksturi.
- Feferoni ali jalapeño – Za ljubitelje pekočega.
Priloge za večji obrok
- Mehiški riž – Kuhani riž s paradižnikovo omako, čebulo in začimbami.
- Črni fižol ali rdeči fižol – Kuhani ali pretlačeni fižol s česnom in oljem.
- Pečeni ali praženi krompirčki – Dobra alternativa, če želiš bolj nasiten obrok.
Dodatek limete in zelišč
- Sveže iztisnjen limetin sok – Doda kislino in poveže okuse.
- Svež koriander ali peteršilj – Za osvežitev in aromo.