Skoči na vsebino

z'dežele – Celjske mesnine d.o.o.

Recepti in nasveti Z'dežele​

Ombolo na žaru

Ombolo na žaru

10-12 min
čas kuhanja
Lahka
zahtevnost
10 min, mariniranje vsaj 2 uri
čas priprave
4 osebe
št. oseb
Ombolo na žaru Z'dežele

Sestavine

  • 800 g svinjskega kareja brez kosti (ombolo, narezan na 1,5 cm debele rezine)

  • 3 žlice olivnega olja

  • 3 stroki česna (drobno sesekljani)

  • 1 žlička soli

  • 1 žlička mlete sladke paprike

  • 1 žlička suhega rožmarina ali timijana

  • sveže mlet črni poper

  • 1 žlička balzamičnega kisa ali belega vina (po želji)

Navodila za pripravo

1. Priprava mesa

Ombolo narežite na lepe, enakomerne rezine. Meso rahlo natolcite s pestjo ali dlanjo, da se zmehča.

2. Marinada

V skledi zmešajte olivno olje, česen, sol, papriko, rožmarin in kis. Meso temeljito premažite z marinado in pustite pokrito počivati vsaj 2 uri v hladilniku – za najboljši okus pa kar čez noč.

3. Peka

Segrejte žar na srednje visoko temperaturo. Ombolo pecite približno 5–6 minut na vsaki strani, odvisno od debeline. Med peko ga lahko rahlo premažete z ostanki marinade ali z oljem. Pazite, da mesa ne izsušite – naj ostane sočno in mehko.

4. Počivanje

Ko je meso pečeno, ga pustite počivati 5 minut, da se sokovi enakomerno porazdelijo.

Ombolo na žaru Z'dežele

Ombolo je klasična spremljava pečenemu krompirju z zelišči, dušeni rdeči čebuli, kruhu z žara in kozarcem refoška ali terana.

Osvežite krožnik s pestjo rukole, rezinami paradižnika ali žlico ajvarja.

Namigi za priloge: 

  • Pečen krompir z rožmarinom – hrustljav zunaj, mehak znotraj

  • Dušena rdeča čebula – sladka in sočna spremljava

  • Domač kruh z žara ali lepinja – za pomakanje v sokove

  • Solata iz rukole, paradižnika in olivnega olja – za osvežitev

  • Ajvar ali pikantna paprika v olju – dodatek za tiste, ki radi malo pekoče

  • Česnova omaka ali kisla smetana z zelišči – za dodatno sočnost

Za pripravo okusne marinade z vinom najprej v manjši skledi zmešajte približno pol decilitra rdečega vina, na primer refoška ali terana, z dvema žlicama olivnega olja. Dodajte dva drobno sesekljana stroka česna, žličko sladke mlete paprike, žličko soli in pol žličke sveže mletega črnega popra. Za dodatno aromo vmešajte še žličko suhega rožmarina ali timijana.

Ko so vse sestavine dobro premešane, z marinado temeljito premažite rezine svinjskega kareja (ombolo) in jih postavite v hladilnik za vsaj dve uri – še bolje pa bo, če meso pustite marinirati čez noč. Tako se bodo vsi okusi lepo vpili, meso pa bo po peki mehko, sočno in polno prijetnih arom vinske marinade.