Pečen svinjski file na krekerjih
15min
čas kuhanja
Lahka
zahtevnost
10min
čas priprave
4 osebe
št. oseb
Sestavine
- 300 g svinjskega fileja
- 1 žlica olivnega olja
- Sol in sveže mleti poper po okusu
- 1 čajna žlička gorčice
- 50 g smetane za kuhanje
- 12-16 krekerjev (po možnosti nevtralnega okusa)
- 50 g kremnega sira (opcijsko z okusom zelišč)
- Sveža zelišča (npr. drobnjak, timijan) za okras
Navodila za pripravo
- Priprava svinjskega fileja:
Svinjski file očistite morebitnih maščobnih delov. Narežite ga na približno 2 cm debele medaljone. Začinite jih s soljo in poprom. - Pečenje:
Na ponvi segrejte olivno olje. Medaljone na srednje visoki temperaturi pecite približno 2-3 minute na vsaki strani, dokler niso zlato zapečeni in mehki. - Omaka:
V ponev, kjer ste pekli file, dodajte gorčico in smetano za kuhanje. Na hitro premešajte in pustite, da omaka rahlo povre ter postane kremasta. - Priprava krekerjev:
Na vsak kreker namažite tanko plast kremnega sira (opcijsko). Položite kos pečenega svinjskega fileja na vsak kreker. - Zaključek:
Prelijte s kančkom gorčične omake in okrasite s svežimi zelišči, kot so drobnjak ali timijan.
Kaj se prileže zraven
- Hladne priloge: olive, rukola, palčke zelenjave.
- Topli dodatki: pečen krompirček, pražena zelenjava.
- Omake: aioli, pikantna salsa, tatarska omaka.
- Pijače: suho belo ali rdeče vino, lager pivo, gin-tonik.
Namigi za postrežbo in dekoracijo
Za dekoracijo tapasa Pečen svinjski file na krekerjih poskrbite za prefinjen, a enostaven videz:
- Sveža zelišča: Drobnjak, timijan ali peteršilj na vrhu mesa.
- Omaka: Kapljica gorčične omake na krožniku za estetski učinek.
- Barva: Dodajte rezino češnjevega paradižnika ali brusnice za kontrast.
- Krožnik: Postrezite na elegantnem krožniku ali leseni deski za tapas videz.
Preprosto, a privlačno za oči in brbončice! 😊