Skoči na vsebino

z'dežele – Celjske mesnine d.o.o.

Recepti in nasveti Z'dežele​

Pečen svinjski file na krekerjih

Pečen svinjski file na krekerjih

15min
čas kuhanja
Lahka
zahtevnost
10min
čas priprave
4 osebe
št. oseb
Pečen svinjski file na krekerjih - Z'dežele

Sestavine

  • 300 g svinjskega fileja
  • 1 žlica olivnega olja
  • Sol in sveže mleti poper po okusu
  • 1 čajna žlička gorčice
  • 50 g smetane za kuhanje
  • 12-16 krekerjev (po možnosti nevtralnega okusa)
  • 50 g kremnega sira (opcijsko z okusom zelišč)
  • Sveža zelišča (npr. drobnjak, timijan) za okras

Navodila za pripravo

  1. Priprava svinjskega fileja:
    Svinjski file očistite morebitnih maščobnih delov. Narežite ga na približno 2 cm debele medaljone. Začinite jih s soljo in poprom.
  2. Pečenje:
    Na ponvi segrejte olivno olje. Medaljone na srednje visoki temperaturi pecite približno 2-3 minute na vsaki strani, dokler niso zlato zapečeni in mehki.
  3. Omaka:
    V ponev, kjer ste pekli file, dodajte gorčico in smetano za kuhanje. Na hitro premešajte in pustite, da omaka rahlo povre ter postane kremasta.
  4. Priprava krekerjev:
    Na vsak kreker namažite tanko plast kremnega sira (opcijsko). Položite kos pečenega svinjskega fileja na vsak kreker.
  5. Zaključek:
    Prelijte s kančkom gorčične omake in okrasite s svežimi zelišči, kot so drobnjak ali timijan.
Pečen svinjski file - Z'dežele
  • Hladne priloge: olive, rukola, palčke zelenjave.
  • Topli dodatki: pečen krompirček, pražena zelenjava.
  • Omake: aioli, pikantna salsa, tatarska omaka.
  • Pijače: suho belo ali rdeče vino, lager pivo, gin-tonik.

Za dekoracijo tapasa Pečen svinjski file na krekerjih poskrbite za prefinjen, a enostaven videz:

  • Sveža zelišča: Drobnjak, timijan ali peteršilj na vrhu mesa.
  • Omaka: Kapljica gorčične omake na krožniku za estetski učinek.
  • Barva: Dodajte rezino češnjevega paradižnika ali brusnice za kontrast.
  • Krožnik: Postrezite na elegantnem krožniku ali leseni deski za tapas videz.

 

Preprosto, a privlačno za oči in brbončice! 😊