Skoči na vsebino

z'dežele – Celjske mesnine d.o.o.

Recepti in nasveti Z'dežele​

Pečena prekajena krača z zelenjavo

Pečena prekajena krača z zelenjavo

4 ure 45 minut
čas kuhanja
Srednje
zahtevnost
15
čas priprave
6 oseb
št. oseb

Sestavine

Sestavine

Krača

  • 1500 g prekajene svinjske krače Z’dežele
  • 2 lovorova lista
  • 1 žlica poprovih semen

 

Zelenjava

  • 400g suhega belega fižola
  • 1 žlica soli, za fižol
  • 4 korenji
  • 3 stebla zelene
  • 1/2 zelja
  • 2 stroka česna
  • 1 lovorov list
  • 1/2 žličke timijana

Navodila za pripravo

Postopek

 

DAN PREJ

Kračo damo v skledo in jo prelijemo z vodo in postavimo v hladilnik za vsaj 12 ur (čez noč). V skledo stresemo suhi fižol, ga prelijemo z vodo, začinimo s soljo, premešamo in postavimo na stran, na sobno temperaturo, za 12 ur ali čez noč.

 

SKUHAMO KRAČO

Kračo vzamemo iz vode in prestavimo v večji lonec. Prelijemo z vročo vodo, da ta prekrije kračo. Dodamo lovorova list in cel poper. Postavimo na močan ogenj. Ko krača zavre, zmanjšamo ogenj na šibek, delno pokrijemo s pokrovom in počasi kuhamo 1 uro 15 minut. Krača ne sme vreti. Vodo od kuhanja prihranimo.

 

PRIPRAVA ZELENJAVE

Korenje olupimo in narežemo na večje kose. Zeleno olupimo in narežemo na manjše kose. Zelje očistimo in narežemo na večje kose. Rešetko damo na sredino pečice in pečico segrejemo na 160 stopinj.

 

ZELENJAVO IN KRAČO SPEČEMO

V večji pekač stresemo odcejen fižol. Dodamo korenje, zelje, zeleno. Začinimo s soljo in prilijemo 1500 ml prihranjene vode od kuhanja krače. Dodamo še olupljena stroka česna, lovorov list in timijan. Premešamo in dodamo odcejeno kračo. Jed pokrijemo s papirjem za peko, nato pa še z alufolijo. Postavimo v pečico, kjer pečemo 2 uri pri 160 stopinjah. Nato odstranimo papir in pečemo še 1 uro 30 minut. Ko je meso pečeno, odstranimo kost in ga razrežemo ter postrežemo z zelenjavo.

🍽️ Kako in kdaj postreči prekajeno svinjsko kračo?

1. Ob praznikih ali posebnih kosilih

Postrezi jo s kislim zeljem, praženim krompirjem ali matevžem. Popolna za božične, novoletne in velikonočne pojedine.

2. Na kmečkem pikniku ali praznovanju

Pečena v krušni peči ali na žaru kot osrednji del obroka – skupaj z domačim kruhom, gorčico in hrenom.

3. V kombinaciji z juhami in enolončnicami

Uporabi kračo za kuhanje ričeta, pasulja, jote ali drugih enolončnic. Dimljenost krače okrepi okus celotne jedi.

4. Kot hladna mesnina

Ohlajena in narezana na rezine – postrežena z vloženo zelenjavo, hrenom in trdim sirom.

5. Z domačo ocvirkovko ali ajdovim kruhom

Za popolno domačo izkušnjo kombiniraj prekajeno kračo z rezino ocvirkovke, ajdovega kruha ali kislega testa.

🔥 Zanimiva dejstva o prekajeni svinjski krači

  • 🐖 Tradicionalna priprava: Krača se pripravi s suhim soljenjem in naravnim prekajevanjem z bukovim ali hrastovim lesom, kar ji da prepoznaven dimljen okus.

  • Dolgotrajna priprava, vrhunski rezultat: Za popolno kračo je potrebnih več dni – najprej se soli, nato suši in končno počasi prekadi. Zaradi tega je prava specialiteta.

  • 💪 Bogata z beljakovinami: Prekajena krača ni le okusna, temveč tudi hranljiva – vsebuje visoko vrednost beljakovin in železa.

  • 🇸🇮 Del praznične tradicije: V Sloveniji je krača pogosto prisotna ob božiču, veliki noči, kolinah ali kmečkih praznikih.

  • 🧾 Več kot le meso: Poleg same krače pogosto uporabimo tudi kost za kuhanje juh ali pasuljev – dimljena kost da jedem globok okus.

  • 🥘 Osnova številnih jedi: Prekajena krača je odlična za pripravo jot, ričeta, pasulja ali kisle repe.