Picanha steak
20 minut
čas kuhanja
Lahka
zahtevnost
čas priprave
2 osebi
št. oseb
Sestavine
Picanha Z’dežele
Navodila za pripravo
-
Picanha steak Z’dežele vzamemo iz hladilnika 30 minut pred peko, da se ogreje na sobno temperaturo. Debel maščobni del, z nožem zarežemo in nasolimo. Vendar solimo le maščobo. Medtem žar na oglje pripravimo za posredno (indirektno) peko tako, da vse oglje prestavimo na eno stran kurišča. Del kurišča, v katerem ni oglja, prekrijemo z velikim kosom aluminijaste folije, ki bo preusmerila pretok zraka skozi oglje, poleg tega pa bomo žar po peki laže očistili. Na kurišče postavimo rešetke, žar pokrijemo in počakamo, da se segreje na 180 °C.
-
Picanha steak postavimo na rešetke nad folijo (indirektna peka), pokrov žara pokrijemo in steak pečemo 20 min oziroma tako dolgo, da temperatura na vbodnem termometru pokaže 45 do 48 °C središčne temperature. pazimo tudi, debel maščobni del obrnemo stran od ognja.
-
Steak z območja indirektne peke postavimo na del rešetke, ki je neposredno nad žerjavico (direktna peka). Pečemo približno 4-5 minut in med tem pogosto obračamo. Ker ima picanha steak debel maščobni del, moramo popeči tudi maščobo, vendar pazimo na pogoste vžige maščobe, ki kaplja s steaka. Z vbodnim termometrom znova preverimo središčno temperaturo mesa – če želimo manj pečeno meso, ga pečemo do središčne temperature 52–54 °C, za srednje pečeno (medium) pa do 54–58 °C.
-
Ko meso doseže želeno središčno temperaturo, steak prestavimo na krožnik, kjer naj počiva vsaj 5 minut. Med počivanjem se središčna temperatura še nekoliko zviša, mesni sokovi pa umirijo, zato je steak sočnejši.
-
Steak narežemo na poljubno debele rezine, postrežemo in na koncu posolimo z grobo soljo.
Za kakšne priložnosti je Picanha steak primerna izbira?
- Žar zabave: Picanha je ena izmed najljubših jedi za žar zabave, še posebej v Braziliji, kjer je zelo priljubljena. Njena bogata maščobna plast zagotavlja sočnost in okusnost, kar jo naredi popolno za pečenje na odprtem ognju.
- Posebne večerje: Picanha steak je odlična izbira za posebne večerje, bodisi za praznovanja obletnic, rojstnih dni ali drugih pomembnih dogodkov. Zaradi svoje kakovosti in okusnosti bo zagotovo navdušila goste.
- Restavracije z mesnimi specialitetami: Mnoge restavracije, ki ponujajo mesne specialitete, imajo Picanha steak na svojem jedilniku, saj gre za priljubljeno in cenjeno izbiro med ljubitelji mesa.
- Nedeljsko kosilo: Picanha je lahko tudi del družinskega nedeljskega kosila, saj jo je mogoče pripraviti na več načinov – od žara do pečenja v pečici.
- Gurmanski dogodki: Na kulinaričnih dogodkih in festivalih je Picanha pogosto predstavljena kot vrhunska mesna specialiteta, ki privablja ljubitelje kakovostnega mesa.
- Pikniki: Zaradi enostavne priprave na žaru je Picanha odlična izbira za piknike in zunanje dogodke, kjer se lahko družite ob dobri hrani in pijači.
Picanha steak je prilagodljiv in okusen kos mesa, ki ga lahko vključite v različne kulinarične priložnosti, bodisi formalne ali neformalne.
Zanimivosti
- Brazilski izvor: Picanha je v Braziliji zelo priljubljena in velja za eno najljubših mesnih jedi v tradicionalnih churrascaria restavracijah, kjer se streže meso na žaru.
- Lokacija mesa: Picanha steak prihaja iz zgornjega dela zadnjice goveda, natančneje iz mesa, ki pokriva zadnji del hrbta nad zadnjim delom stegna. Ta del mesa je v ZDA in mnogih drugih državah pogosto razrezan na manjše kose, kot so sirloin ali rump cap.
- Maščobna kapica: Ena izmed značilnosti Picanha steakov je debela plast maščobe na eni strani. Ta maščoba prispeva k bogatemu okusu in sočnosti mesa med kuhanjem, kar je ključ do odličnega Picanha steaka.
- Preprosta priprava: Tradicionalno se Picanha steak pripravlja zelo enostavno: z malo soli in pečen na žaru. Brazilski kuharji verjamejo, da kakovost mesa ne potrebuje veliko dodatkov.
- Ime in izvor besede: Ime “Picanha” naj bi izviralo iz portugalske besede, ki opisuje palico (picana), ki so jo uporabljali za poganjanje goveda v Braziliji. Sčasoma se je ta izraz začel uporabljati za opis tega specifičnega kosa mesa.
- Priljubljenost v drugih državah: Čeprav je Picanha tradicionalno brazilska, je postala priljubljena tudi v drugih državah po svetu, vključno z ZDA, kjer jo mesarji pogosto imenujejo “top sirloin cap” ali “rump cap.”
- Različni načini priprave: Poleg žara je Picanha steak odličen tudi za pečenje v pečici ali na ponvi. Lahko ga pripravite kot celoten kos ali narežete na debele zrezke.
- Tekstura in okus: Picanha je znana po svoji mehki teksturi in intenzivnem okusu. Maščobna kapica med pečenjem razpusti sokove in naredi meso še bolj sočno in okusno.
- Prepoznaven videz: Picanha steak je prepoznaven po svoji trikotni obliki in debelem sloju maščobe. Zaradi tega ga je enostavno ločiti od drugih.