Pikantna svinjska rebra s pivsko marinado
1,5h
čas kuhanja
Srednja
zahtevnost
20min
čas priprave
4 osebe
št. oseb

Sestavine
Za rebra:
- 1,5 kg svinjskih reber
- 1 žlička soli
- 1/2 žličke popra
- 1 žlica olja
Za pivsko marinado:
- 2 dl temnega piva
- 3 stroke česna (drobno sesekljani)
- 2 žlici medu
- 1 žlica dijonske gorčice
- 2 žlici sojine omake
- 1 žlička mlete paprike (sladke)
- 1/2 žličke pekoče paprike (po želji)
- 1/2 žličke čilijevih kosmičev
- 1/2 žličke timijana
- 1 žlička balzamičnega kisa
Navodila za pripravo
- Priprava reber:
Svinjska rebra očistite, po potrebi odstranite odvečno maščobo, in jih natrite s soljo, poprom ter rahlo premažite z oljem. - Priprava marinade:
V večji skledi zmešajte temno pivo, česen, med, gorčico, sojino omako, mleto papriko, čilijeve kosmiče, timijan in balzamični kis. Mešajte, dokler se med ne raztopi. - Mariniranje:
Rebra položite v plitvo posodo ali vrečko za mariniranje in jih prelijte s pivsko marinado. Posodo pokrijte ali vrečko zaprite in marinirajte v hladilniku 4 do 8 ur (najbolje čez noč). Občasno jih obrnite, da se enakomerno prepojijo z okusi. - Pečenje reber:
Pečico segrejte na 180 °C. Rebra vzemite iz marinade (marinade ne zavrzite) in jih položite na pekač, obložen s papirjem za peko. Pokrijte jih z aluminijasto folijo in pecite 1 uro. - Glaziranje in karamelizacija:
Po eni uri folijo odstranite, rebra premažite z marinado in pecite še 30 minut na 200 °C, dokler ne postanejo zlato rjava in rahlo karamelizirana. Marinado medtem segrevajte na štedilniku, da se zgosti, in z njo še večkrat premažite rebra med pečenjem. - Postrežba:
Rebra narežite na posamezne kose in jih takoj postrezite s prilogo.

Namigi za dekoracijo
- Jed okrasite s sveže nasekljanim koriandrom ali peteršiljem.
- Dodajte na krožnik rezine limete ali limone za svežino.
Možni dodatki k jedi
- Pečen krompir: Kremast pečen krompir ali krompirček sta odlična spremljevalca.
- Zeljna solata: Osvežujoča solata iz zelja bo omilila pikantnost reber.
- Omaka za pomakanje: Postrezite z BBQ omako ali pekočo čilijevo omako.