Skoči na vsebino

z'dežele – Celjske mesnine d.o.o.

Recepti in nasveti Z'dežele​

Pikantna svinjska rebra s pivsko marinado

Pikantna svinjska rebra s pivsko marinado

1,5h
čas kuhanja
Srednja
zahtevnost
20min
čas priprave
4 osebe
št. oseb
Pikantna svinjska rebra s pivsko marinado Z'dežele

Sestavine

Za rebra:

  • 1,5 kg svinjskih reber
  • 1 žlička soli
  • 1/2 žličke popra
  • 1 žlica olja

Za pivsko marinado:

  • 2 dl temnega piva
  • 3 stroke česna (drobno sesekljani)
  • 2 žlici medu
  • 1 žlica dijonske gorčice
  • 2 žlici sojine omake
  • 1 žlička mlete paprike (sladke)
  • 1/2 žličke pekoče paprike (po želji)
  • 1/2 žličke čilijevih kosmičev
  • 1/2 žličke timijana
  • 1 žlička balzamičnega kisa

Navodila za pripravo

  1. Priprava reber:
    Svinjska rebra očistite, po potrebi odstranite odvečno maščobo, in jih natrite s soljo, poprom ter rahlo premažite z oljem.
  2. Priprava marinade:
    V večji skledi zmešajte temno pivo, česen, med, gorčico, sojino omako, mleto papriko, čilijeve kosmiče, timijan in balzamični kis. Mešajte, dokler se med ne raztopi.
  3. Mariniranje:
    Rebra položite v plitvo posodo ali vrečko za mariniranje in jih prelijte s pivsko marinado. Posodo pokrijte ali vrečko zaprite in marinirajte v hladilniku 4 do 8 ur (najbolje čez noč). Občasno jih obrnite, da se enakomerno prepojijo z okusi.
  4. Pečenje reber:
    Pečico segrejte na 180 °C. Rebra vzemite iz marinade (marinade ne zavrzite) in jih položite na pekač, obložen s papirjem za peko. Pokrijte jih z aluminijasto folijo in pecite 1 uro.
  5. Glaziranje in karamelizacija:
    Po eni uri folijo odstranite, rebra premažite z marinado in pecite še 30 minut na 200 °C, dokler ne postanejo zlato rjava in rahlo karamelizirana. Marinado medtem segrevajte na štedilniku, da se zgosti, in z njo še večkrat premažite rebra med pečenjem.
  6. Postrežba:
    Rebra narežite na posamezne kose in jih takoj postrezite s prilogo.
Pikantna svinjska rebra s pivsko marinado Z'dežele
  • Jed okrasite s sveže nasekljanim koriandrom ali peteršiljem.
  • Dodajte na krožnik rezine limete ali limone za svežino.
  • Pečen krompir: Kremast pečen krompir ali krompirček sta odlična spremljevalca.
  • Zeljna solata: Osvežujoča solata iz zelja bo omilila pikantnost reber.
  • Omaka za pomakanje: Postrezite z BBQ omako ali pekočo čilijevo omako.