Premium burger z žar omako in medeno čebulo
Sestavine
Žar omaka
- 1 žlica masla
- 1 čebula, sesekljana
- 1 strok česna, sesekljan
- 250g ketchupa
- 60g rjavega sladkorja
- 40ml Worcestershire omake
- 25ml belega vinskega kisa
- 1/4 žličke dimljenega čilija ali paprike
- 1 žlička česna v prahu
- Sol, poper
- 1 žlička dijonske gorčice
- 2 žlici majoneze
Medena čebula
- 1 žlička olivnega olja
- 1 žlička masla
- 2 čebuli
- 1 vejica sesekljanega rožmarina
- 1 žlička medu
- 1 žlička belega vinskega kisa
Burger
- 400g Premium burger Z’Dežele
- 1 žlička olivnega olja
- 4 rezine Cheddar sira
- 1 žlička masla
- 2 burger bombetki
- 2 rezini paradižnika
Navodila za pripravo
ŽAR OMAKA
V kozico damo maslo in pristavimo na šibek ogenj. Ko se maslo stopi, dodamo sesekljano čebulo in pri šibkem ognju med mešanjem kuhamo 10 minut, da postane čebula mehka. Dodamo česen, ketchup, rjav sladkor, Worcestershire omako, in kis. Premešamo in dodamo čili, česen v prahu, ščep soli in popra ter dijonsko gorčico. Premešamo in kuhamo 15 minut. Cedilo postavimo na skledo in žar omako precedimo, da dobimo gladko omako. Žar omako hranimo v hladilniku do 10 dni.
MAJONEZA IN ŽAR OMAKA
V skodelici premešamo majonezo in pripravljeno žar omako.
MEDENA ČEBULA
V ponev damo olje in maslo ter pristavimo na šibek ogenj. Ko se maslo stopi, dodamo na tanke rezine narezano čebulo. Začinimo s soljo. Pražimo 15 minut pri šibkem ognju, da se zmehča. Začinimo z rožmarinom, dodamo med in vinski kis. Kuhamo 5 minut, nato dodamo še eno žlico in pol pripravljene žar omake. Kuhamo 5 minut, nato odstavimo z ognja in prestavimo v skledo do uporabe.
PREMIUM BURGER
V ponev damo žličko olja. Ko je olje vroče, dodamo Premium burger. Pečemo ga do želene zapečnosti, za medium 3 – 4 minute na vsaki strani. Najprej pečemo 2 minuti na vsaki strani, nato pa dvakrat obrnemo, da se lepo zapeče. Na vsak burger damo dve rezini sira in pokrito pečemo še minuto. Burger damo na stran za 3 – 5 minut, da se proces kuhanja ustavi. Poljubno lahko burger spečemo tudi na žaru.
PREMIUM BURGER Z ŽAR OMAKO IN MEDENO ČEBULO
Sledi sestavljanje burgerja. Bombetko prerežemo in s prerezano stranjo navzdol popečemo v ponvi s stopljenim maslom. Spodnji del damo na krožnik, dodamo zvrhano žlico žar omake z majonezo, radodarno količino medene čebule in čez čebulo postavimo burger s sirom. Za svežino dodamo paradižnik in burger zapremo z zgornjim delom kruha, ki smo ga premazali z žar omako z majonezo. Poljubno lahko v burger dodamo še popečemo slanino.