Skoči na vsebino

z'dežele – Celjske mesnine d.o.o.

Recepti in nasveti Z'dežele​

Premium burger z žar omako in medeno čebulo

Premium burger z žar omako in medeno čebulo

40 minut
čas kuhanja
srednja
zahtevnost
15 minut
čas priprave
2 osebi
št. oseb

Sestavine

Žar omaka

  • 1 žlica masla
  • 1 čebula, sesekljana
  • 1 strok česna, sesekljan
  • 250g ketchupa
  • 60g rjavega sladkorja
  • 40ml Worcestershire omake
  • 25ml belega vinskega kisa
  • 1/4 žličke dimljenega čilija ali paprike
  • 1 žlička česna v prahu
  • Sol, poper
  • 1 žlička dijonske gorčice
  • 2 žlici majoneze

 

Medena čebula

  • 1 žlička olivnega olja
  • 1 žlička masla
  • 2 čebuli
  • 1 vejica sesekljanega rožmarina
  • 1 žlička medu
  • 1 žlička belega vinskega kisa

 

Burger

  • 400g Premium burger Z’Dežele
  • 1 žlička olivnega olja
  • 4 rezine Cheddar sira
  • 1 žlička masla
  • 2 burger bombetki
  • 2 rezini paradižnika

Navodila za pripravo

ŽAR OMAKA

V kozico damo maslo in pristavimo na šibek ogenj. Ko se maslo stopi, dodamo sesekljano čebulo in pri šibkem ognju med mešanjem kuhamo 10 minut, da postane čebula mehka. Dodamo česen, ketchup, rjav sladkor, Worcestershire omako, in kis. Premešamo in dodamo čili, česen v prahu, ščep soli in popra ter dijonsko gorčico. Premešamo in kuhamo 15 minut. Cedilo postavimo na skledo in žar omako precedimo, da dobimo gladko omako. Žar omako hranimo v hladilniku do 10 dni.

MAJONEZA IN ŽAR OMAKA

V skodelici premešamo majonezo in pripravljeno žar omako.

MEDENA ČEBULA

V ponev damo olje in maslo ter pristavimo na šibek ogenj. Ko se maslo stopi, dodamo na tanke rezine narezano čebulo. Začinimo s soljo. Pražimo 15 minut pri šibkem ognju, da se zmehča. Začinimo z rožmarinom, dodamo med in vinski kis. Kuhamo 5 minut, nato dodamo še eno žlico in pol pripravljene žar omake. Kuhamo 5 minut, nato odstavimo z ognja in prestavimo v skledo do uporabe.

PREMIUM BURGER

V ponev damo žličko olja. Ko je olje vroče, dodamo Premium burger. Pečemo ga do želene zapečnosti, za medium 3 – 4 minute na vsaki strani. Najprej pečemo 2 minuti na vsaki strani, nato pa dvakrat obrnemo, da se lepo zapeče. Na vsak burger damo dve rezini sira in pokrito pečemo še minuto. Burger damo na stran za 3 – 5 minut, da se proces kuhanja ustavi. Poljubno lahko burger spečemo tudi na žaru.

PREMIUM BURGER Z ŽAR OMAKO IN MEDENO ČEBULO

Sledi sestavljanje burgerja. Bombetko prerežemo in s prerezano stranjo navzdol popečemo v ponvi s stopljenim maslom. Spodnji del damo na krožnik, dodamo zvrhano žlico žar omake z majonezo, radodarno količino medene čebule in čez čebulo postavimo burger s sirom. Za svežino dodamo paradižnik in burger zapremo z zgornjim delom kruha, ki smo ga premazali z žar omako z majonezo. Poljubno lahko v burger dodamo še popečemo slanino.

pripravimo žar omako
Medena čebula
Polpete premium burger z'dežele
Premium burger z'dežele

Sladki krompirček

Pečen ali ocvrt sladki krompirček je rahlo sladek, kar se lepo ujema z žar omako in medeno čebulo.

 

Klasika: Pomfri

Hrustljav ocvrt krompirček je nepogrešljiv spremljevalec hamburgerja. Lahko ga postrežeš tudi s kakšno domačo omako, kot je majoneza s česnom ali kisla smetana.

 

Coleslaw solata

Sveža zeljna solata z rahlo kislim prelivom iz majoneze, kisa in gorčice doda osvežilen kontrast slastnim okusom žar omake in čebule.

 

Sveža solata

Lahka solata iz mešanih listov, paradižnika, kumaric in avokada z limoninim prelivom uravnoteži bogatost hamburgerja.

 

Pečena koruza na žaru

Sočna in rahlo dimljena pečena koruza na žaru je popolna spremljava k vsakemu burgerju, še posebej z dodatkom masla in soli.

 

Kisle kumarice

Kisle kumarice ali drugo vloženo zelenjavo, kot so vloženi feferoni ali rdeča čebula, lahko postrežeš ob strani za dodaten hrustljav in kislo-sladek element.

 

Čebulni obročki

Hrustljavi čebulni obročki so priljubljena priloga k hamburgerju, še posebej če ima čebula že v burgerju svojo medeno noto.

 

Pečeni krompirček z začimbami

Če želiš nekoliko bolj zdrav pristop, lahko krompir spečeš in ga posuješ z zelišči in začimbami, kot so rožmarin, timijan ali dimljena paprika.

 

Guacamole

Sveža kremasta avokadova omaka se lepo poveže z bogatimi okusi žar omake in čebule ter doda hamburgerju še dodatno dimenzijo.

 

Pražene gobe

Gobe, pražene na maslu ali olju z malo česna, se odlično ujamejo z mesnim okusom burgerja in mu dodajo zemeljskost.

Vsaka izmed teh prilog lahko dopolni bogate okuse hamburgerja z žar omako in medeno čebulo ter izboljša kulinarično izkušnjo.

Burger z žar omako in medeno čebulo je poseben zaradi edinstvene kombinacije okusov, tekstur in tehnik priprave, ki skupaj ustvarjajo vrhunsko kulinarično izkušnjo. Tukaj so razlogi, zakaj ta burger izstopa:

Popolno ravnovesje sladkosti in dimljenosti:

Žar omaka prinaša bogate, dimljene in sladke okuse, ki ustvarjajo občutek, kot da je burger pečen na pravem žaru, tudi če ni. Ko jo združiš z medeno čebulo, ki je karamelizirana do popolnosti, dobiš popolno kombinacijo sladkosti in dimljenih not.

Karamelizirana čebula doda globino:

Karamelizacija čebule z medom je proces, ki ustvari mehak, sladek in skoraj kremast dodatek burgerju. Ta preprosta sestavina postane prava zvezda, saj doda globino in bogat okus, ki dopolnjuje žar omako ter meso.

Razkošna tekstura:

Karamelizirana čebula in bogata žar omaka ustvarjata sočnost in hkrati kontrast z mesnim burgerjem, kar pomeni, da imaš vsak grižljaj poln različnih tekstur: sočno meso, mehka čebula in kremasta omaka.

Bogata aromatičnost:

Žar omaka ni le sladka ali pikantna, ampak pogosto vsebuje sestavine, kot so dimljena paprika, paradižnik, česen in včasih celo jabolčni kis. Ti okusi burgerju dodajo plast dimljene in rahlo pikantne arome, ki skupaj z medeno čebulo ustvarja pravo eksplozijo okusov.

Priljubljenost BBQ okusov:

Žar omaka in BBQ stil sta priljubljena po celem svetu, saj ljudje ljubijo dimljene in bogate okuse, ki spominjajo na piknike, druženje in zabavo. Ta burger je kot mini žar izkušnja, zapakirana v eno jed, zato ga imajo ljudje radi.

“Gurmanski” pridih s preprostostjo:

Čeprav je ta burger gurmanski zaradi tehnike karameliziranja čebule in uporabe žar omake, ostaja dovolj preprost, da ni preveč kompleksen za pripravo ali uživanje. Prav to ravnovesje med gurmanskim okusom in dostopnostjo ga naredi tako posebnega.

Kreativna kombinacija sestavin:

Kombinacija medene čebule in žar omake ni standardna izbira v burgerjih, kar jo dela še bolj edinstveno. Ni veliko burgerjev, ki bi združevali tako sladko in dimljeno komponento na tako prefinjen način.