Skoči na vsebino

z'dežele – Celjske mesnine d.o.o.

Recepti in nasveti Z'dežele​

Preprosto, hitro, okusno: Makaronovo meso

Preprosto, hitro, okusno: Makaronovo meso

20 min
čas kuhanja
lahka
zahtevnost
10 min
čas priprave
4 osebe
št. oseb
Makaronovo meso recept Zdežele

Sestavine

  • 300 g mletega mesa (mešano goveje in svinjsko)

  • 1 čebula, drobno sesekljana

  • 2 stroka česna, sesekljana

  • 250 g makaroni (peresniki, polžki ali po želji)

  • 400 ml pasiranih paradižnikov

  • 2 žlici paradižnikove mezge

  • 1 čajna žlička mlete paprike

  • Sol in poper po okusu

  • 1 žlica olja

  • Voda po potrebi (za kuhanje testenin v omaki)

  • Nariban sir (za posip, neobvezno)

 

Za pripravo priporočamo:

Goveje mleto meso Z'dežele

 

Navodila za pripravo

  1. Na olju popražimo čebulo, dodamo česen in mleto meso. Pražimo, dokler meso ne porjavi in se zmehča.

  2. Dodamo papriko, mezgo in pasirane paradižnike, premešamo in pustimo, da zavre. Kuhamo približno 20-30 minut, da se meso omehča.

  3. Proti koncu kuhanja zavremo velik lonec slane vode in v njem skuhamo makarone ali druge testenine. Skuhamo jih skoraj do konca oz. da so še čvrsti na ugriz. Testenine odcedimo in jih zmešamo z omako.

  4. Po želji posujemo z naribanim sirom in postrežemo. Za postrežbo priporočamo še nasekljan peteršilj.

Makaronovo meso recept Zdežele

Makaronovo meso se odlično poda z:

  • mešano solato (zelena, radič, koruza)

  • kislimi kumaricami

  • rezino kruha za pomakanje

1. Zapečeno makaronovo meso (v pečici)

  • Ko je jed kuhana, jo preložiš v pekač, posuješ z naribanim sirom in zapečeš 10–15 min na 200 °C.

  • Dodaj bešamel za bolj kremasto teksturo.

  • Rezultat: nekaj med lazanjami in gratinirano testeninsko jedjo.

2. S sirom in smetano

  • Vmešaš nekaj žlic kisle smetane ali mascarponeja, dodaš nariban sir (gauda, cheddar) za bolj kremast rezultat. Otroci to obožujejo!

3. Z zelenjavo (za več barve in hranil)

Dodaj:

  • naribano korenje

  • bučke (nasekljane ali naribane)

  • rdečo papriko

  • grah ali koruzo

  • špinačo ali blitvo (dodana na koncu)

Zelenjava se lepo skrije v omako in jed postane bolj uravnotežena.

4. Pikantna različica

  • Dodaj svež čili ali čili v prahu, tabasco, dimljeno papriko.

  • Odlična izbira za odrasle – postrezi z jogurtovo prilogo za ravnotežje.

5. Mediteranska različica

  • Dodaj črne olive, sušene paradižnike, origano in malo fete.

  • Testenine lahko nadomestiš s polnozrnatimi ali špageti.