Preprosto, hitro, okusno: Makaronovo meso

Sestavine
-
300 g mletega mesa (mešano goveje in svinjsko)
-
1 čebula, drobno sesekljana
-
2 stroka česna, sesekljana
-
250 g makaroni (peresniki, polžki ali po želji)
-
400 ml pasiranih paradižnikov
-
2 žlici paradižnikove mezge
-
1 čajna žlička mlete paprike
-
Sol in poper po okusu
-
1 žlica olja
-
Voda po potrebi (za kuhanje testenin v omaki)
-
Nariban sir (za posip, neobvezno)
Za pripravo priporočamo:
Navodila za pripravo
-
Na olju popražimo čebulo, dodamo česen in mleto meso. Pražimo, dokler meso ne porjavi in se zmehča.
-
Dodamo papriko, mezgo in pasirane paradižnike, premešamo in pustimo, da zavre. Kuhamo približno 20-30 minut, da se meso omehča.
-
Proti koncu kuhanja zavremo velik lonec slane vode in v njem skuhamo makarone ali druge testenine. Skuhamo jih skoraj do konca oz. da so še čvrsti na ugriz. Testenine odcedimo in jih zmešamo z omako.
-
Po želji posujemo z naribanim sirom in postrežemo. Za postrežbo priporočamo še nasekljan peteršilj.

Kaj se prileže zraven?
Makaronovo meso se odlično poda z:
-
mešano solato (zelena, radič, koruza)
-
kislimi kumaricami
-
rezino kruha za pomakanje
Poskusite makoronovo meso malo drugače!
1. Zapečeno makaronovo meso (v pečici)
-
Ko je jed kuhana, jo preložiš v pekač, posuješ z naribanim sirom in zapečeš 10–15 min na 200 °C.
-
Dodaj bešamel za bolj kremasto teksturo.
-
Rezultat: nekaj med lazanjami in gratinirano testeninsko jedjo.
2. S sirom in smetano
-
Vmešaš nekaj žlic kisle smetane ali mascarponeja, dodaš nariban sir (gauda, cheddar) za bolj kremast rezultat. Otroci to obožujejo!
3. Z zelenjavo (za več barve in hranil)
Dodaj:
-
naribano korenje
-
bučke (nasekljane ali naribane)
-
rdečo papriko
-
grah ali koruzo
-
špinačo ali blitvo (dodana na koncu)
Zelenjava se lepo skrije v omako in jed postane bolj uravnotežena.
4. Pikantna različica
-
Dodaj svež čili ali čili v prahu, tabasco, dimljeno papriko.
-
Odlična izbira za odrasle – postrezi z jogurtovo prilogo za ravnotežje.
5. Mediteranska različica
-
Dodaj črne olive, sušene paradižnike, origano in malo fete.
-
Testenine lahko nadomestiš s polnozrnatimi ali špageti.