Skoči na vsebino

z'dežele – Celjske mesnine d.o.o.

Recepti in nasveti Z'dežele​

Ražnjiči s pivsko klobaso

Ražnjiči s pivsko klobaso

10 minut
čas kuhanja
Srednja
zahtevnost
15 minut
čas priprave
2-3 osebi
št. oseb
Ražnjiče serviramo

Sestavine

2 Pikant pivski klobasi Z’dežele

2 Pivski klobasi Z’dežele

1 rumena paprika

1 rdeča paprika

1 zelena paprika

1 čebula

1/4 žličke paprike v prahu

1/4 žličke origana

1/4 žličke kumine v prahu

1/2 žličke česna v prahu

1/2 žličke soli

1/4 žličke mletega popra

1 žlička olivnega olja

Navodila za pripravo

PRIPRAVA

Pivske klobase narežemo na večje kolobarje, dolžine približno 3 cm. Klobase stresemo v skledo. Paprike umijemo, odstranimo semena in narežemo na večje kose ter dodamo h klobasam. Olupimo čebulo, narežemo na večje kose in dodamo h klobasam. Začinimo s papriko v prahu, origanom, kumino v prahu, česnom v prahu, soljo in poprom. Pokapljamo z oljem in premešamo, da se vse enakomerno začini.

PRIPRAVIMO NABODALA

Pripravimo osem lesenih ali kovinskih nabodal za ražnjiče. Če uporabljamo lesena nabodala, jih položimo v plitev pekač, prelijemo z vodo in pustimo, da se namakajo 10 minut, tako preprečimo, da se zažgejo med pečenjem na žaru. V poljubnem vrstnem redu nabodemo meso in zelenjavo na nabodala.

SPEČEMO

Segrejemo ali zakurimo žar. Ko temperatura žara doseže 250°C. Poljubno lahko uporabimo tudi žar ponev in ražnjiče spečemo na štedilniku na visokem ognju ali uporabimo plinski žar. Ražnjiče pečemo 6 – 8 minut, da se enakomerno zapečejo. Redno jih obračamo. Postrežemo z izbrano prilogo.

Začinjene sestavine
Pripravimo ražnjiče
Ražnjiče popečemo
Ražnjiče serviramo

 

  • Pikniki in vrtne zabave – Ražnjiči so odlični za peko na žaru. Pivska klobasa ima poln okus, ki je všeč večini, in se lepo kombinira z zelenjavo na ražnjiču.
  • Družinska srečanja – Priprava je preprosta, hrana pa primerna za vse generacije. Kombinirate jih lahko z različnimi prilogami, da ustrezajo okusom vseh članov.
  • Obletnice in rojstnodnevne zabave – Neformalen, a okusen izbor, ki ga lahko enostavno pripravite za večje skupine. Prav tako so ražnjiči primerni za stojne pogostitve, kjer gostje jedo stoje ali hodijo naokoli.
  • Praznovanja na prostem – Ražnjiči so kot nalašč za priložnosti, kot so kresovanje, prvomajski prazniki ali kakršno koli praznovanje v naravi.
  • Kampiranje in izleti – Enostavni za prenašanje in hitro pripravljeni na ognju. Okus pivske klobase je odličen na odprtem ognju in doda pravo pikantnost ob izletih v naravo.
  • Športne prireditve in ogledi tekem – Lahko jih pripravite vnaprej in jih ponudite kot okusen prigrizek med tekmo. Pivska klobasa se tudi lepo poda k pivu, zato so priljubljeni na športnih dogodkih.
  • Oktoberfest ali pivske večere – Zaradi kombinacije z okusom pivske klobase se odlično podajo na tematske dogodke, kjer so pivo in prigrizki osrednja točka.
  • Pečen krompir – Lahko so klasični pečeni krompirčki, mladi krompir z rožmarinom ali pečen sladki krompir. Hrustljavost in aromatičnost krompirja se lepo ujema z okusom pivske klobase.
  • Solate:
    • Zelena solata z olivnim oljem, česnom in balzamičnim kisom za svežino.
    • Krompirjeva solata z blago kislo noto, ki se lepo dopolni s pivsko klobaso.
    • Paradižnikova solata z baziliko in čebulo za osvežitev.
    • Coleslaw – kremna zeljna solata doda teksturo in osvežilno noto.
  • Kruh – Kvašen kruh, lepinje ali hrustljave bagete so super dodatek. Dodate lahko tudi česnov kruh, ki bo še dodatno poudaril okus klobas.
  • Omake:
    • Gorčična omaka – blaga ali pikantna, se odlično ujema z okusom klobase.
    • BBQ omaka – rahlo sladkasta in dimljena, ki doda malo dodatne arome.
    • Kisla smetana z zelišči – osvežilna in kremna, za kontrast močnim okusom.
    • Česnova omaka ali tartarska omaka – odlični za popestritev okusa ražnjičev.
  • Pečena zelenjava – Paprika, bučke, čebula, gobe ali korenje, pečeni na žaru ali v pečici, so odlična priloga. Lahko jih celo dodate na ražnjiče!
  • Kisle priloge – Kisle kumarice, kisla paprika ali kisla čebula so odlične za osvežitev in popestritev okusa.
  • Ajdova kaša ali riž – Za bolj nasiten obrok lahko ponudite ajdovo kašo, riž ali kvinojo, pripravljene s česnom in začimbami.
  • Pivo ali osvežilne pijače – Če postrežete s pivom, naj bo to svetlo pivo, ki lepo dopolni okus pivske klobase. Druga možnost je osvežilna limonada ali brezalkoholna pijača s sadnim okusom.