Skoči na vsebino

z'dežele – Celjske mesnine d.o.o.

Recepti in nasveti Z'dežele​

Dušeno goveje pleče z rdečim vinom in zelišči

Dušeno goveje pleče z rdečim vinom in zelišči

2.5 - 3 ure
čas kuhanja
Srednja
zahtevnost
20 min
čas priprave
4 osebe
št. oseb
Dušeno goveje pleče z rdečim vinom in zelišči - Z'dežele

Sestavine

  • 800 g govejih pleč Z’dežele

  • 2 žlici oljčnega olja

  • 2 čebuli

  • 3 stroki česna

  • 2 korenčka

  • 2 stebli zelene

  • 300 ml rdečega vina

  • 300 ml goveje jušne osnove

  • 2 žlici paradižnikove mezge

  • 2 lovorjeva lista

  • 2 vejici rožmarina

  • 2 vejici timijana

  • sol in sveže mlet poper

Navodila za pripravo

  1. Priprava mesa
    Goveje pleče narežemo na večje kose, začinimo s soljo in poprom.

  2. Praženje
    V večjem loncu segrejemo olje, meso dobro popečemo z vseh strani, da se zapeče in razvije okus. Vzamemo iz lonca in shranimo na toplo.

  3. Zelenjava
    V isti lonec dodamo sesekljano čebulo, korenček in zeleno ter pražimo približno 5 minut. Dodamo česen in paradižnikovo mezgo, premešamo.

  4. Deglaziranje
    Dolijemo rdeče vino, premešamo in kuhamo 2–3 minute, da alkohol izpari.

  5. Dušenje
    Meso vrnemo v lonec, dodamo jušno osnovo, lovor, rožmarin in timijan. Zavremo, nato zmanjšamo ogenj, pokrijemo in dušimo 2,5–3 ure, dokler meso ni mehko.

  6. Postrežba
    Odstranimo lovor in vejice zelišč. Omako po potrebi zgostimo z nekaj kuhanja brez pokrova. Postrežemo s krompirjevim pirejem, polento ali sveže pečenim kruhom.

 

Kratek opis postopka:

Dušeno goveje pleče z rdečim vinom in zelišči je klasična jed za posebne priložnosti. Meso se najprej popeče, nato počasi duši z zelenjavo, vinom in zelišči 2–3 ure, da postane mehko in sočno. Postrežemo s krompirjevim pirejem, polento ali hrustljavim kruhom.

Dušeno goveje pleče z rdečim vinom in zelišči - Z'dežele

🥔 Klasične krompirjeve priloge

  • Krompirjev pire: Mehka in kremasta osnova, ki se čudovito poveže z gosto vinsko omako.

  • Pečen krompir v pečici: Hrustljav zunaj, mehak znotraj – dodajte malo rožmarina za popolno ujemanje.

  • Krompirjevi svaljki (njoki): Rahli in nežni, odlično vsrkajo omako.


🌽 Žitne in krušne priloge

  • Polenta: Klasična kombinacija za jedi na žlico – kremasta ali popečena na rezine.

  • Riž: Preprost bel ali rahlo maslen riž je nevtralna podlaga.

  • Svež domač kruh ali ciabatta: Za pomakanje v omako – nepogrešljivo pri takšni jedi.


🥦 Zelenjavne priloge

  • Pražena zelenjava: Korenje, pastinak, bučke ali cvetača.

  • Zelen fižol z maslom in mandlji: Osvežilen kontrast bogati jedi.

  • Listnate solate: Mešana zelena solata ali rukola z balzamičnim kisom za svežino.

  • Nedeljsko kosilo z družino: Topla, nasitna in domača jed, ki prinese občutek tradicije in povezanosti.

  • Praznične priložnosti: Božič, velika noč, rojstni dnevi ali obletnice – jed izgleda svečano in razveseli goste.

  • Gostije in druženja: Ko želite postreči nekaj bolj posebnega kot običajne vsakdanje jedi.

  • Romantična večerja: Ob soju sveč, s kozarcem dobrega rdečega vina, deluje kot elegantna in gurmanska izbira.