Skoči na vsebino

z'dežele – Celjske mesnine d.o.o.

Recepti in nasveti Z'dežele​

Goveji stroganov – strogo odličen!

Goveji stroganov – strogo odličen!

35-45 min
čas kuhanja
Srednja
zahtevnost
15 min
čas priprave
4 osebe
št. oseb
Goveji stroganov - recept- Z'dežele

Sestavine

  • 500 g govejega mesa (najbolje pljučna pečenka, ramstek ali file)

  • 2 žlici olja ali masla

  • 1 večja čebula

  • 2 stroka česna

  • 200 g šampinjonov

  • 1 žlička gorčice (dijonske ali klasične)

  • 1 žlička sladke paprike

  • 100 ml goveje jušne osnove ali vode

  • 150 ml kisle smetane

  • 1 žlička paradižnikovega koncentrata

  • 1 žlička Worcesterske omake (neobvezno, a doda globino)

  • Sol in sveže mlet poper po okusu

  • Svež peteršilj za posip

 

 

Navodila za pripravo

Priprava

  1. Priprava mesa:
    Govedino nareži na tanke trakove (cca 1 cm široke, 5 cm dolge). Posoli, popopraj in pusti nekaj minut na sobni temperaturi.

  2. Praženje:
    Na vročem olju ali maslu hitro popraži meso — le toliko, da se zapre (cca 2–3 minute). Daj ga na stran.

  3. Omaka:
    V isti ponvi popraži sesekljano čebulo do zlato rjave barve. Dodaj narezane šampinjone in česen ter praži še 5 minut.

  4. Začinjenje:
    Primešaj gorčico, papriko, paradižnikov koncentrat in Worcestersko omako. Zalij z jušno osnovo in kuhaj 5 minut, da se omaka nekoliko zgosti.

  5. Vrnitev mesa:
    V omako vrni meso in kuhaj še približno 5–7 minut, da se zmehča (odvisno od kosa mesa).

  6. Zaključek:
    Tik pred koncem dodaj kislo smetano (ne sme zavreti, da se ne sesiri!). Dobro premešaj in po potrebi doregistriraj okus s soljo in poprom.

Goveji stroganov - recept- Z'dežele
  • Klasično z testeninami, rižem ali krompirjevim pirejem.

  • Za piko na i posuj s svežim peteršiljem ali nekaj kapljicami limoninega soka za svežino.

  • Uporabi mlado, mehko meso in ga ne prekuhaj.

  • Kislo smetano vmešaj na koncu, ko omaka rahlo vre, ne prej.

  • Če želiš bolj “chefovski” pridih, dodaj kapljico konjaka ali rdečega vina pred zalivanjem z jušno osnovo.