Pečena raca z rdečim zeljem: Martinova klasika, ki nikoli ne razočara
Sestavine
Za raco:
-
1 večja raca (okoli 2,5–3 kg)
-
sol in poper po okusu
-
1 jabolko
-
1 čebula
-
nekaj vejic timijana ali rožmarina
-
2 lovorjeva lista
-
1 dl belega vina
Za rdeče zelje:
-
1 majhna glava rdečega zelja
-
1 čebula
-
1 jabolko
-
2 žlici gosje masti ali olja
-
2 žlici rjavega sladkorja
-
2 žlici vinskega kisa
-
1 dl rdečega vina
-
sol, poper
-
ščepec mlete kumine
Za omako:
-
sok od peke race
-
1 žlica moke
-
200 ml jušne osnove
-
1 žlica masla
-
po želji nekaj kapljic limoninega soka
Navodila za pripravo
Priprava
-
Priprava race
Raco operemo, osušimo in odstranimo odvečno maščobo. Notranjost in zunanjost dobro solimo in popramo. V notranjost položimo razrezano jabolko, čebulo, timijan in lovorjev list. Odprtino zapremo z zobotrebcem ali kuhinjsko vrvico. -
Peka
Raco položimo v pekač s prsno stranjo navzgor in dodamo deciliter belega vina. Pečemo v ogreti pečici na 180 °C približno 2,5 ure. Vsakih 30–40 minut jo prelijemo z lastnim sokom in po potrebi dodamo nekaj vode. Zadnjih 15 minut temperaturo povečamo na 200 °C, da se koža lepo zapeče in postane hrustljava. -
Priprava rdečega zelja
Medtem ko se raca peče, pripravimo zelje. Na maščobi prepražimo drobno sesekljano čebulo, dodamo sladkor in pustimo, da karamelizira. Nato dodamo narezano rdeče zelje in jabolko. Začinimo s soljo, poprom, kumino in prelijemo s kisom ter vinom. Dušimo približno 40 minut, da se zelje zmehča in okusi povežejo. -
Priprava omake
Po peki raco prestavimo na toplo, sok iz pekača precedimo. V kozici raztopimo maslo, dodamo moko in pražimo do zlato rjave barve. Zalijemo s sokom od peke in jušno osnovo ter med mešanjem kuhamo, dokler se omaka ne zgosti. Po okusu dodamo limonin sok, sol in poper.
Postrežba in kozarec vina
Raco narežemo na porcije – prsi, bedra in krila. Postrežemo jo na ogretem krožniku skupaj z dušenim rdečim zeljem in krompirjevimi ali kruhovimi cmoki, ki odlično vpijajo bogato omako.
Za še bolj domač občutek lahko na krožnik dodate nekaj jabolčnih krhljev, popečenih v ponvi z malo medu in cimeta – rahla sladkoba se čudovito ujame s kislostjo zelja.
Pri serviranju omako ponudimo posebej, da si jo vsak doda po okusu. Krožnik naj bo topel, saj se meso race najlepše razkrije, ko je postreženo sveže iz pečice, s hrustljavo kožico in mehko notranjostjo.
Vinsko priporočilo
K pečeni raci se lepo poda modra frankinja ali cuvée iz modrega pinota in merlota – vina, ki uravnotežijo maščobo race. Če imate raje belo vino, izberite polsuhi chardonnay ali sivi pinot z malce zorenja v hrastu – elegantna izbira za martinovo pojedino.
Namig za hrustljavo skorjico race
Če želite, da bo koža race še bolj hrustljava, jo zadnjih 10 minut peke premažite z mešanico medu in limoninega soka. Raco lahko tudi delno spečete dan prej – naslednji dan jo le še segrejete in zapečete, da dobi svežo skorjico.