Svinjski file polnjen s suhimi slivami in orehi
Sestavine
Za meso:
-
1 kos svinjskega fileja (okoli 800 g)
-
sol in poper po okusu
-
2 žlici gorčice
-
2 žlici olja
-
nekaj vejic svežega timijana ali rožmarina
Za nadev:
-
100 g suhih sliv
-
50 g orehov
-
1 manjša čebula
-
1 žlica masla
-
1 žlička medu
-
1 žlička balzamičnega kisa
-
sol, poper
Za omako:
-
1 dl belega vina ali jušne osnove
-
1 dl sladke smetane
-
1 žlička gorčice
-
sok od peke
Navodila za pripravo
-
Priprava nadeva
Suhe slive narežemo na manjše koščke, orehe grobo sesekljamo. Na maslu prepražimo drobno sesekljano čebulo, dodamo slive in orehe, pokapamo z medom in balzamičnim kisom. Po nekaj minutah praženja začinimo s soljo in poprom ter odstavimo, da se nadev ohladi. -
Priprava fileja
Svinjski file z ostrim nožem po dolžini previdno razpremo kot knjigo. Rahlo potolčemo s kuhinjskim kladivom, da dobimo enakomerno debelino. Meso začinimo s soljo in poprom ter premažemo z gorčico. Na sredino položimo nadev iz sliv in orehov, nato meso previdno zvijemo v rulado in zavežemo s kuhinjsko vrvico ali pritrdimo z zobotrebci. -
Peka
File na vročem olju v ponvi na hitro zapečemo z vseh strani, da dobi lepo zlato skorjico. Nato ga prestavimo v pekač, dodamo vejice timijana ali rožmarina in pečemo v pečici na 180 °C približno 40–45 minut. Med peko ga občasno prelijemo s sokom, ki se nabira v pekaču. -
Priprava omake
Po končani peki file prestavimo na toplo, sok iz pekača pa precedimo v kozico. Dodamo vino ali jušno osnovo, gorčico in sladko smetano. Kuhamo nekaj minut, da se omaka rahlo zgosti, nato po potrebi dosolimo in popopramo.
Postrežba in kozarec vina
File narežemo na debelejše rezine, tako da se lepo vidi nadev iz sliv in orehov. Postrežemo ga na ogretem krožniku z žlico omake in sezonsko prilogo – odlično se poda krompirjev pire, pečen sladki krompir ali karameliziran korenček.
Za svežino lahko dodamo še pest rukole ali solato iz motovilca z balzamičnim prelivom.
Če pripravljate jed za praznično mizo, jo okrasite z nekaj celimi suhimi slivami, popečenimi orehi in vejico svežega timijana – elegantno in okusno.
K svinjskemu fileju z orehi in slivami se lepo poda polno, a mehko rdeče vino, kot je modra frankinja ali merlot, ki poudari sladkobo sliv in oreščkovo aromo. Če imate raje bela vina, izberite sivi pinot ali chardonnay s kančkom lesa.
Namig
Za bolj intenziven okus lahko slive predhodno namočite v nekaj žlicah rdečega vina ali žganja (na primer v konjaku). File bo mehkejši, nadev pa še bolj aromatičen.