Skoči na vsebino

z'dežele – Celjske mesnine d.o.o.

Recepti in nasveti Z'dežele​

Telečja obara s krompirjem in zelenjavo

Telečja obara s krompirjem in zelenjavo

60–70 minut
čas kuhanja
Lahka
zahtevnost
20 minut
čas priprave
4 osebe
št. oseb
Telečja obara - Z'dežele

Sestavine

  • 600 g telečjega mesa (pleče ali stegno, narezano na kocke)

  • 3 žlice olja ali svinjske masti

  • 1 večja čebula

  • 2 korenčka

  • 1 peteršiljev koren

  • 1/4 gomolja zelene

  • 2 stroka česna

  • 3 srednje veliki krompirji

  • 1 lovorjev list

  • 1 žlica paradižnikove mezge

  • 1/2 žličke mlete paprike (sladke)

  • 1/2 dcl belega vina (opcijsko)

  • 1,2 l goveje ali zelenjavne jušne osnove (ali voda + jušna kocka)

  • sol, poper po okusu

  • sesekljan svež peteršilj

 

Za pripravo priporočamo, da izberete: 

Goveje meso za golaž - Z'dežele

Navodila za pripravo

  1. Priprava mesa in zelenjave:
    Telečje meso narežemo na kocke. Čebulo olupimo in drobno nasekljamo. Korenje, peteršiljev koren in zeleno olupimo ter narežemo na manjše kocke. Krompir olupimo in narežemo na srednje velike kose.

  2. Praženje:
    V večjem loncu segrejemo olje ali mast in na srednjem ognju popražimo čebulo, da postekleni. Dodamo meso in ga na hitro zapečemo, da se rahlo obarva.

  3. Dodatek začimb in zelenjave:
    Dodamo sesekljan česen, korenje, peteršiljev koren in zeleno. Premešamo, dodamo paradižnikovo mezgo in mleto papriko, zalijemo z vinom (če ga uporabimo) ter pustimo, da alkohol izhlapi.

  4. Kuhanje:
    Zalijemo z vročo jušno osnovo, dodamo lovorjev list, sol in poper. Kuhamo na zmernem ognju približno 45 minut, da je meso skoraj mehko.

  5. Dodamo krompir:
    Po tem času v obaro dodamo krompir in kuhamo še 20–25 minut, da se krompir in meso lepo zmehčata, omaka pa nekoliko zgosti.

  6. Zaključek:
    Ko je obara kuhana, odstranimo lovorjev list, poskusimo in po potrebi še dosolimo ali popopramo. Na koncu vmešamo sesekljan svež peteršilj.

    Obaro ponudimo vročo, skupaj s kosom svežega kruha. Odlično se poda tudi ob domačih žgancih ali rezini koruznega kruha.

Telečja obara - Z'dežele

Ključni triki za boljši okus

  • Počasno praženje čebule: čebulo praži na nizkem ognju, da lepo porjavi in postane sladka – to je osnova vsake dobre obare.

  • Kratko popeči meso: telečje kocke pred kuhanjem na hitro popečeš do rahlo rjave skorjice. Tako dodaš obari boljši okus.

  • Dodajanje tekočine postopoma: ne zalij takoj z vso tekočino, ampak po zajemalkah. Meso in zelenjava tako spustita več okusa.

  • Domača osnova: če je le mogoče, uporabi domačo govejo/telečjo jušno osnovo namesto kocke. Razlika v okusu je velika.

  • Ajdovi žganci so klasična in nasitna priloga, ki obari dodajo rustikalen, domač okus.

  • Cmočki (majhni svaljki iz moke in jajca) naredijo obaro bolj kremasto in prijetno gostljato.

  • Ajdova kaša je odlična izbira za nekoliko bolj oreškast okus in bolj »zdravo« različico obare.

  • Ješprenj (ječmen) – naredi obaro bolj enolončnično, doda fino kremasto teksturo.
  • Drobne testenine (ribici, polžki ali rezanci) so preprosta in hitra zakuha, ki obari doda lahkotnost in jo naredi še bolj priljubljeno pri otrocih.