Skoči na vsebino

z'dežele – Celjske mesnine d.o.o.

Recepti in nasveti Z'dežele​

Ribeye steak

Ribeye steak

30 minut
čas kuhanja
Lahka
zahtevnost
45 minut
čas priprave
1 oseba
št. oseb

Sestavine

 

Kateri mesni izdelek priporočamo za recept?

Rib eye steak - Z dežele

Navodila za pripravo

Ribeye steak debeline 3-4 cm pečemo na zmernem direktnem ognju na žaru ali ponvi. 4 minute na eni strani zrezka ali dokler središčna temperatura ne doseže 54-56 stopinj Celzija. Steak solimo po peki.

1. Predpriprava

Ribeye steak Z’dežele vzamemo iz hladilnika 30 minut pred peko, da se ogreje na sobno temperaturo.

Žar na oglje pripravimo za posredno (indirektno) peko tako, da vse oglje prestavimo na eno stran kurišča. Del kurišča, v katerem ni oglja, prekrijemo z velikim kosom aluminijaste folije, ki bo preusmerila pretok zraka skozi oglje, poleg tega pa bomo žar po peki laže očistili. Na kurišče postavimo rešetke, žar pokrijemo in počakamo, da se segreje med 180 °C do 260°C.

2. Kako začinimo ribeye steak na žaru?

Steak enakomerno natremo z oljčnim oljem. To bo pomagalo začimbam, da se oprimejo mesa in preprečilo prijemanje na žar.

3. Peka

Ribeye steak postavimo na rešetke nad folijo (indirektna peka), pokrov žara pokrijemo in rib eye pečemo 20 min oziroma tako dolgo, da temperatura na vbodnem termometru pokaže 45 do 48 °C središčne temperature. Čas pečenja prilagodimo glede na debelino mesa in želeno stopnjo pečenja.

4. Počitek in postrežba

Ko meso doseže želeno središčno temperaturo, steak prestavimo na krožnik, kjer naj počiva vsaj 5 minut. Med počivanjem se središčna temperatura še nekoliko zviša, mesni sokovi pa umirijo, zato je steak sočnejši. Nato rib eye steak narežemo na poljubno debele rezine, postrežemo in na koncu posolimo z grobo soljo.

Dodatni nasveti

 • Za dodatno dimljen okus lahko na žar med peko dodamo nekaj lesenih sekancev, na primer od jablane.
 • Steak lahko začinimo tudi z drugimi začimbami, kot so česen v prahu, čebula v prahu ali posebne mešanice začimb za žar.
 • Zraven mesa se priležejo preproste priloge, kot so pečen krompir, sveža solata ali zelenjava na žaru.
Rib eye steak je najboljši svež!
: Ribeye steak na žaru je primeren tako za bolj sproščene dogodke kot za romantične večerje.
 •  Posebna praznovanja: Ribeye steak je odlična izbira za praznovanja, kot so rojstni dnevi, obletnice ali praznične večerje
 • Romantične večerje: Zaradi svoje kakovosti in priljubljenosti je ribeye steak odlična izbira za romantično večerjo. Postrežen s kakovostnim vinom in elegantnimi prilogami lahko ustvari nepozabno večerjo.
 • Druženja ob žaru: Ribeye je popoln za poletne žar zabave ali druženja na prostem. Zaradi svoje debeline in maščobnega marmoriranja je idealen za peko na žaru, kjer lahko vsak uživa v okusnem in sočnem mesu.
 • Športni dogodki: Pri gledanju velikih športnih dogodkov, lahko ribeye steak postrežete kot del obsežnejšega bifeja ali kot središče obroka.
 • Moški večeri: Ribeye steak je pogosto priljubljena izbira za večere, ko se zberejo prijatelji, da bi uživali v dobri hrani in pijači. Zaradi svoje bogate teksture in okusa in enostavne priprave je zelo primeren za takšne priložnosti.
 • Gurmanske večerje doma: Za ljubitelje kuhanja, ki želijo doma ustvariti restavracijsko izkušnjo, je priprava ribeye steaka odličen način, da impresionirate goste s svojimi kulinaričnimi sposobnostmi.
 • Ameriški BBQ klasik: V ZDA je ribeye steak sinonim za žar. Pogosto se postreže na srečanjih, kot so prazniki ob dnevu neodvisnosti (4. julij) in družinski pikniki, kjer je peka na žaru osrednji del dogodka. Američani ribeye steak radi začinijo z bogatimi in robustnimi začimbami.
 • Argentinska asado tradicija: V Argentini, kjer je meso ključni del nacionalne kuhinje, je ribeye priljubljen za asado, tradicionalno argentinsko žar metodo. Steak običajno začinijo preprosto s soljo, da lahko izrazit okus mesa pride do izraza, postrežejo pa ga z chimichurri omako, ki doda svežino in pikantnost.
 • Japonski Wagyu ribeye: Japonska je znana po svojem Wagyu govedu, ki vključuje tudi ribeye steake z izjemno stopnjo marmoriranosti. Ti steaki so znani po svoji skoraj masleni teksturi in so cenjeni kot eni izmed najdražjih in najokusnejših na svetu.
 • Francoski vplivi: V Franciji, kjer kuhinja daje velik pomen tehnikam in sestavinam, se ribeye pogosto postreže z omakami, kot sta klasična omaka s poprom ali omaka Bearnaise. Priljubljeno je tudi pariško maslo, mešanica zelišč in masla, ki se stopi nad vročim steakom.
 • Britanski »Sunday Roast«: V Veliki Britaniji se ribeye steak včasih uporabi kot del nedeljske pečenke, postrežene z yorkshirskimi pudingi, pečenim krompirjem in omako. Čeprav je bolj tradicionalno izbrati pečenko, ribeye nudi bogato in sočno alternativo.
 • Avstralska žar kultura: Avstralci so znani po svoji ljubezni do žara na prostem, kjer ribeye zavzema pomembno mesto. Avstralci ga pogosto marinirajo v mešanici piva in začimb, kar mu dodaja edinstven okus, primeren za druženja na plaži ali vrtu.